Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Οι 11 πιο ασυνήθιστοι προορισμοί στην γη, μεταξύ των οποίων και ο Κοκκινοπηλός Ριζοβουνίου Πρέβεζας.

Οι 10 πιο ασυνήθιστοι προορισμοί στην γη (1)

Αυτές οι τοποθεσίες δεν είναι μόνο εξαιρετικά ασυνήθιστες είναι και μοναδικά πανέμορφες.

Λάσπη που βράζει, βουνά σοκολάτας και πολύχρωμες αμμοθύελλες είναι μόνο λίγες από τις ασυνήθιστες εικόνες που θα δείτε σε αυτά τα μέρη. Κάντε κλικ για να τα ανακαλύψετε.

  • Beppu, ΙαπωνίαΟι 10 πιο ασυνήθιστοι προορισμοί στην γη (2)
Στο νησί Kyushu της Ιαπωνίας βρίσκεται το Beppu, μία πόλη ανάμεσα σε βουνά και θάλασσα. Έχει θερμές πηγές, τις «Οκτώ κολάσεις του Beppu», όπως λέγονται και που το κάνουν ένα μοναδικό μέρος. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.
  • Βουνό Roraima, Νότιος Αμερική
Οι 10 πιο ασυνήθιστοι προορισμοί στην γη (3)

Το βουνό Roraima έχει γκρεμούς περιμετρικά 400 μέτρων βάθους και είναι το ψηλότερο βουνό της οροσειράς Pakaraima στα σύνορα με την Βενεζουέλα, την Βραζιλία και την Γκουάνα. Πολλά από τα φυτά που υπάρχουν εδώ δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Για να τα δείτε όμως θα πρέπει να είστε πολύ πεπειραμένος ορειβάτης και να μην φοβάστε να ζήσετε αυτήν την extreme εμπειρία.
  • Λίμνη Νακούρου, Κένυα
Οι 10 πιο ασυνήθιστοι προορισμοί στην γη (4)

Στην Λίμνη Νακούρου το νερό έχει εξαιρετικά υψηλές ποσότητες άλγεων και για αυτό προσελκύει τον μεγαλύτερο πληθυσμό φλαμίνγκο στον κόσμο. Σε οποιαδήποτε περίοδο θα βρείτε εδώ από χιλιάδες έως εκατομμύρια φλαμίνγκο.
  • Racetrack Playa, Death Valley, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Οι 10 πιο ασυνήθιστοι προορισμοί στην γη (5)

Η νεκρή πεδιάδα της Καλιφόρνια είναι τελείως ξηρή για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και το μόνο που θα δείτε εδώ είναι ένα πολύ ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο με κάποιες τεράστιες πέτρες οι οποίες μετακινούνται από φυσικά φαινόμενα κάθε δύο με τέσσερα χρόνια αφήνοντας πίσω τους πολύ ξεκάθαρα σημάδια. Αυτό που τις μετακινεί είναι κυρίως οι πολύ δυνατοί άνεμοι της τάξης των 145 χλμ/ώρα, όταν μάλιστα οι θερμοκρασία πέφτει αρκετά κάτω από το μηδέν. Όπως είναι φυσικό σχηματίζεται πάγος στο έδαφος ο οποίος επιτρέπει την κίνηση των ογκόλιθων. Αυτήν είναι η φυσική εξήγηση, γιατί υπάρχουν και άλλες παραφυσικές οι οποίες ωστόσο δεν αποδεικνύονται.
  • Pamukkale, Τουρκία
Οι 10 πιο ασυνήθιστοι προορισμοί στην γη (6)

Για χιλιάδες χρόνια οι επισκέπτες της περιοχής κάνουν μπάνιο στις θερμές πηγές της Pamukkale. Η πόλη είναι χτισμένη εκεί που κάποτε ήταν η ιστορική Ιεράπολη του Βυζαντίου και πλέον την θέση των αρχαίων μνημείων έχουν πάρει μεγάλα ξενοδοχεία. Παραμένει ωστόσο ένα πολύ ασυνήθιστο μέρος.
  • Seven Coloured Earths, Μαυρίκιος
Οι 10 πιο ασυνήθιστοι προορισμοί στην γη (7)

Αυτό το γεωλογικό φαινόμενο μπορείτε να το δείτε μόνο στον Μαυρίκιο και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους επισκέπτες. Η άμμος είναι χωρισμένη σε 7 χρώματα: μπλε, μωβ, κίτρινο, κόκκινο, καφέ, λιλά και πράσινο. Το πραγματικό παράδοξο είναι ότι φαίνεται πως τα χρώματα μένουν ξεχωρισμένα το ένα πάνω στο άλλο σε στρώσεις. Ακόμα και αν ανακατέψεις τα χρώματα στο χέρι σου, θα δεις ότι σε λίγο ξαναπαίρνουν το καθένα από την δική του στρώση. Το φαινόμενο παραμένει ένα μυστήριο μέχρι σήμερα
  • Perito Moreno Glacier, Αργεντινή
Οι 10 πιο ασυνήθιστοι προορισμοί στην γη (8)

Αποτελεί ένα από τρία παγόβουνα της Παταγονίας που μεγαλώνουν σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα που συρρικνώνονται. Οι γεωλόγοι δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα γιατί συμβαίνει αυτό. Η έκτασή του φτάνει τα 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι επισκέπτες μπορούν να το διασχίσουν με τα πόδια.
  • Rotorua, Νέα Ζηλανδία
Οι 10 πιο ασυνήθιστοι προορισμοί στην γη (9)

Βόρεια της Νέας Ζηλανδίας θα βρείτε την Rotorua, γνωστή για τα γεωλογικά φαινόμενα μοναδικά εδώ όπως οι λίμνες με ζεστή λάσπη. Βέβαια, η πόλη είναι επίσης γνωστή για την πολύ άσχημη μυρωδιά που υπάρχει παντού.
  • Plitvice Lakes, Κροατία
Οι 10 πιο ασυνήθιστοι προορισμοί στην γη (10)

Μία από τις πρώτες περιοχές στον κόσμο που η UNESCO έκρινε ως Παγκόσμια Κληρονομιά είναι η περιοχή που φιλοξενεί το σύμπλεγμα των λιμνών Plitvice και την οποία επισκέπτονται περίπου 1,2 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο. Τα χρώματα των λιμνών ποικίλουν από σκούρο μπλε σε έντονο πράσινο και αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα πολύ ιδιαίτερο και αξέχαστο θέαμα!
  • Σοκολατένιοι Λόφοι στο Bohol, Φιλιππίνες
Οι 10 πιο ασυνήθιστοι προορισμοί στην γη (11)

Όταν το χορτάρι στα 1.200 βουνά της περιοχής ξεραίνεται γίνεται καφέ και μοιάζει με κακάο. Αποτελεί πόλο έλξης τουριστών καθώς το θέαμα είναι μοναδικό αφού τα βουνά είναι τόσο συμμετρικά σε σχήμα και μέγεθος που μοιάζουν ψεύτικα.

        .Κοκκινοπηλός Ριζοβούνι Πρέβεζας
Αρχείο:Κοκκινοπηλός Πρέβεζας.JPG

Η περιοχή Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι μια ομάδα λόφων (ύψος 100-150m) γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Βρίσκεται 5km περίπου βόρεια της Φιλιππιάδας του Ν. Πρέβεζας, 2Km νότια και δυτικά στό χωριό Αγιος Γεώργιος, δυτικά προς Ριζοβούνι και Γαλατά. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Ζηρού.
Η πρόσβαση στους λόφους Κοκκινοπηλού Πρέβεζας γίνεται μάλλον δύσκολα από δύο σημεία. Η πρώτη πρόσβαση με αυτοκίνητο γίνεται από ανατολικά 2Km νότια της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Πρέβεζας, από το χωριό Άγιος Γεώργιος. Συγκεκριμμένα, η πρόσβαση γίνεται από σημείο 20m νότια της σήραγγας του Αρχαίου Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης. Χρειάζεται περπάτημα 500m, προς τα δυτικά. Η δεύτερη πρόσβαση με αυτοκίνητο, γίνεται από νοτιοδυτικά, και είναι πιο περίπλοκη. Από την οδό Λίμνη Ζηρού - Ριζοβούνι- Στεφάνη, στρίβουμε δεξιά στον 4ο ασφάλτινο δρόμο (βόρεια). Ο δρόμος αυτός γίνεται δασικός σε λίγο, και μετά από 2km φαίνονται δεξιά οι λόφοι Κοκκινοπηλού. Εκεί αφήνουμε το αυτοκίνητο και ακολουθούμε ορειβατική πεζοπορία 500-1000m (κατάλληλα άρβυλα, προσοχή στα σκυλιά των κτηνοτρόφων).
Η σημερινή όψη των λόφων Κοκκινοπηλού είναι ένα ασυνήθιστο γεωλογικό και φυσικό φαινόμενο. Οι βροχές μετέτρεψαν αυτό το χαμηλό οροπέδιο ερυθρογής (Terra Rossa, οξείδια του σιδήρου με άργιλο) σε ένα εναλλασσόμενο τοπίο με λοφίσκους και μικρές χαράδρες. Το βρόχινο νερό παρασέρνει το απαλό αυτό ερυθρό γεωλογικό υλικό προς την πεδιάδα της Στεφάνης όπου ακόμα και τα χωράφια όταν οργώνονται φαίνονται κατακόκκινα. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις επιστημόνων "η "ερυθρά γη" (terra rossa), κοινώς κοκκινόχωμα, που υπάρχει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έφτασε στα μέρη μας διασχίζοντας την Μεσόγειο με την μορφή αφρικανικής σκόνης που μετέφεραν οι νότιοι άνεμοι και με προέλευση τις περιοχές της Σαχάρας και του Σαχέλ, σύμφωνα με μια νέα χημική και ορυκτολογική έρευνα ισπανών και αμερικανών ερευνητών.
Στην περιοχή έχουν γίνει γεωλογικές έρευνες (εργασίες υπαίθρου) από ανεξάρτητους ερευνητές και από το ΙΓΜΕ Πρέβεζας. Από αυτές προκύπτει ότι το συγκρότημα λόφων Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι ένα προϊστορικό καρστικό βύθισμα που πληρώθηκε από ερυθρές αργίλους σε ένα περιβάλλον παροδικών λιμνών (υγρές και ξηρές περίοδοι) με εσωτερική αποστράγγιση. Υπάρχει σαφής εξάρτηση του καρστικού βυθίσματος από την τεκτονική δραστηριότητα της περιοχής. Το βορειοανατολικό περιθώριο ορίζεται από μεγάλο κανονικό ρήγμα με διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ και κλίση προς τα ΝΔ. (Παναγιώτης Πάσχος, 2002). Λόγω της νεοτεκτονικής δραστηριότητας του ρήγματος αυτού τα ιζήματα σήμερα έχουν αποκτήσει μικρή κλίση 5 μοιρών προς τα ΒΔ. Το πάχος των ιζημάτων από ερευνητικές γεωτρήσεις που έγιναν παλαιότερα από το ΙΓΜΕ υπερβαίνει τα 20 μέτρα.
Ο όρος Άγιος Γεώργιος αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον ομώνυμο οικισμό στην κοιλάδα του Λούρου, σε διάφορα σημεία της οποίας εντοπίστηκαν λίθινα τέχνεργα Παλαιολιθικής και ύστερων περιόδων. Στον Κοκκινοπηλό εντοπίστηκαν αθρόες επιχώσεις ερυθρογής που εκτείνονται κατά 850 m. στον άξονα Βορρά - Νότου και κατά 500 μ. στον άξονα Ανατολής - Δύσης, και αποτελούνται από πυκνές επιχώσεις κόκκινου πηλού, που έχουν υποστεί έντονη διάβρωση. Η διαδικασία, οι ρυθμοί και η διάρκεια της διάβρωσης αποτελούν ακόμα αντικείμενο διεπιστημονικών ερευνών. Η περιοχή εντοπίστηκε από τον Βρεττανό αρχαιολόγο Έρικ Σ. Χιγκς (Eric S. Higgs) και την ομάδα του το έτος 1962, όταν ανέσκαπτε με τον Σωτήριο Δάκαρη τη Βραχοσκεπή Ασπροχάλικου. Στη θέση αυτή έγιναν περιορισμένες ανασκαφικές εργασίες κατά το έτος 1963 από τον Χιγκς. Η θέση Κοκκινοπηλός έχει δώσει άφθονα επιφανειακά ευρήματα της Παλαιολιθικής εποχής, ενώ έχουν εντοπιστεί και ευρήματα της Εποχής του Χαλκού. Τη θέση διατρέχει υπόγεια ο αγωγός του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Νικόπολης. Παρόμοιες αρχαιολογικές έρευνες με αξιόλογα ευρήματα, έκανε στην περιοχή Κοκκινοπηλού ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γουάιζμαν (James Weismann) με τον Τζ. Ράνελς (G. Runnels), τα έτη 1991 και 1992

Δεν υπάρχουν σχόλια: