Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η γελοιοποίηση της σημερινής πολιτικής και η ... Eurovision. Δύο υπουργοί εξωτερικών συναντήθηκαν με θέμα τον ... διαγωνισμό τραγουδιού. Αν είναι ...δυνατόν...


Σοβαρό άνθρωπο που να έχει σε υψηλή εκτίμηση τον σαχλό διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον που γίνεται κάθε χρόνο, δύσκολο να βρει κανείς όσο και αν ψάξει στη Γηραιά Ηπειρο.


Εμβρόντητος επομένως μένει κανείς όταν μαθαίνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν για να του καταγγείλει ότι... κλάπηκαν οι βαθμοί που έδωσαν οι Αζέροι τηλεθεατές και κριτική επιτροπή στο ρωσικό τραγούδι που συμμετείχε στον φετινό διαγωνισμό της Γιουροβίζιον!!! 


Η αυτογελοιοποίηση της σύγχρονης πολιτικής δεν σταματά στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών με θέμα τη Γιουροβίζιον. Ο Αζέρος πρεσβευτής στη Μόσχα έσπευσε να δηλώσει στα μέσα ενημέρωσης της ρωσικής πρωτεύουσας: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, η Ρωσία θα έπρεπε να πάρει 10 βαθμούς από το Αζερμπαϊτζάν» δήλωσε περισπούδαστα, διατεινόμενος ότι τόσο το αζερινό κοινό όσο και η αρμόδια επιτροπή υποστήριξαν θερμότατα το φεστιβαλικό άσμα της Ρωσίδας αοιδού Ντίνα Γκαρίποβα. Ελα όμως που η αζερινή επιτροπή, παρά τη βαθύτατη πεποίθηση του αζερινού πρεσβευτή, ανακοίνωσε... 0 (!) βαθμούς για τη Ρωσία, ενώ η Ρωσία είχε δώσει στο Αζερμπαϊτζάν 12 βαθμούς, δηλαδή τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία.

Η ιστορία έχει και συνέχεια. Ο πρόεδρος της αζερινής κρατικής τηλεόρασης έκανε και αυτός δημόσιες δηλώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο για πράξη... σαμποτάζ εκ μέρους Τσετσένων με στόχο να υπονομεύσουν τις ρωσοαζερινές σχέσεις!!! «Ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτό το περιστατικό, το οποίο πιθανόν άρχισε από ορισμένες ομάδες συμφερόντων, δεν θα ρίξει σκιά στις αδελφικές σχέσεις του ρωσικού και του αζερινού λαού» δήλωσε ο πρόεδρος της κρατικής τηλεόρασης του Αζερμπαϊτζάν Τζαμίλ Γκουλίγεφ. Ο Λαβρόφ όμως ήταν... λάβρος! Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε! «Αυτή η πρόστυχη πράξη δεν θα μείνει χωρίς απάντηση» απείλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Μόσχα, έχοντας δίπλα του τον Αζέρο υπουργό Εξωτερικών Ελμάρ Μαμαντιγιάροφ. «Οι ηχογραφήσεις και από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας του Αζερμπαϊτζάν δείχνουν ότι οι Αζέροι έδωσαν τις περισσότερες ψήφους στην Ουκρανία και κατόπιν στη Ρωσία» δήλωσε ο Αζέρος υπουργός. Το κρατικό ραδιόφωνο του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε επίσης ότι το κοινό έδωσε 10 ψήφους στη Ρωσία και η κριτική επιτροπή 12, αλλά κατά τα επίσημα αποτελέσματα η Ρωσία στο Αζερμπαϊτζάν πήρε 0! 

Η μαθηματική επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά! «Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ διέταξε έρευνα για το τι έγιναν οι ψήφοι προς τη Ρωσία» ανακοίνωσε ο Αζέρος πρεσβευτής στη Μόσχα Πολάντ Μπουλμπούλογλου, ως έσχατο μέσο κατευνασμού της βρυχώμενης ρωσικής αρκούδας! Στο παιχνίδι μπήκε και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του τελικού πλαστογραφήθηκαν γιατί δεν είναι δυνατόν το λευκορωσικό τραγούδι στη Γιουροβίζιον να πάρει 0 ψήφους στη Ρωσία! Σαν να μην έφταναν αυτά, σε λιθουανική ιστοσελίδα ανέβηκε βίντεο που δείχνει εκπροσώπους του Αζερμπαϊτζάν να δωροδοκούν τους υπεύθυνους εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Λιθουανίας που διενέργησε την τηλεψηφοφορία στη χώρα αυτή, η οποία όντως έδωσε τελικά τους 12 βαθμούς της Λιθουανίας στο Αζερμπαϊτζάν! Απερίγραπτο τσίρκο, αλλά όχι απλώς τσίρκο της Γιουροβίζιον, πολιτικό τσίρκο αυτή τη φορά.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Γαλλία και η Βρετανία κατήγγειλαν ότι οι ψήφοι στη Γιουροβίζιον δίνονται με καθαρά πολιτικά κριτήρια, ανεξάρτητα από την ποιότητα των τραγουδιών - η οποία συνήθως είναι από μέτρια και κακή έως άθλια, κατά τη γνώμη μας. Η γαλλική «Μοντ» της Παρασκευής μάλιστα είχε και γράφημα με την επεξεργασία των ψήφων των δώδεκα τελευταίων διαγωνισμών της Γιουροβίζιον, το οποίο γράφημα έδειχνε πως υπάρχουν τρεις μεγάλες ομάδες χωρών που όντως αλληλοψηφίζονται. Η μεγαλύτερη είναι η ομάδα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, η δεύτερη είναι τα βαλκανικά κράτη και η τρίτη και μικρότερη είναι εκείνη των σκανδιναβικών χωρών. Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία είναι εκτός ομάδων, γι' αυτό και η παρουσία τους στη Γιουροβίζιον περνάει απαρατήρητη. 
Χρυσά και άγια είναι όλα αυτά, αλλά πόσο γελοίος πρέπει να είναι ένας πολιτικός, πόσο «τενεκές» πρέπει να είναι από πλευράς περιεχομένου για να ασχολείται όχι με την ουσία των δραματικών και άκρως επικίνδυνων εξελίξεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά με την εικόνα της χώρας του στο κοινό των τηλεθεατών της Γιουροβίζιον!

Δεν υπάρχουν σχόλια: