Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας δεσμεύτηκε πως δε θα αποσταλούν στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών, για τους εργαζομένους, μετά και το τελευταίο έγγραφο που έφτασε στο Δήμο. «Παρών» στη συνεδρίαση και ο Κώστας Μπάρκας.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας δεσμεύτηκε πως δε θα αποσταλούν στοιχεία - «Παρών» στη συνεδρίαση και ο Κώστας Μπάρκας

Αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Πρέβεζας, συζητήθηκαν χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, με το ζήτημα της αποστολής στοιχείων στο Υπουργείο Εσωτερικών, μετά και το τελευταίο έγγραφο που έφτασε στο Δήμο να έχει αναστατώσει τους πάντες. Στην αίθουσα συνεδριάσεων βρέθηκαν και αρκετοί εργαζόμενοι του Δήμου και των κοινωνικών δομών του Δήμου, μπροστά στους οποίους ο κ. Μπαϊλης δεσμεύτηκε ότι δε θα αποσταλούν στοιχεία. Υπάρχει άλλωστε και παλαιότερη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας.
Το λόγο πήρε η Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων, κα Μαρίνα Σαρόγλου, η οποία μετέφερε απόφαση του ΔΣ να μην επιτραπεί η αποστολή στοιχείων στο Υπουργείο.

IMG 0312

Η κα Σαρόγλου αναφέρθηκε στα πολύ μεγάλα προβλήματα στον τομέα της καθαριότητας (δεν υπάρχει τεχνικός ασφαλείας, υπάρχει έλλειψη σε είδη προστασίας, στον στόλο των οχημάτων, καθώς και οικονομικές οφειλές), στο κρίσιμο ζήτημα της λειτουργίας των κοινωνικών δομών, όπου αίτημα των εργαζομένων είναι να συμπεριληφθούν στο οργανόγραμμα του Δήμου. Παράλληλα η Πρόεδρος του Συλλόγου στάθηκε στο τι θα γίνει με τις εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς, όπου υπάρχουν και εργαζόμενοι απλήρωτοι, ενώ μπήκαν και τα ζητήματα της δημοτικής αστυνομίας (έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής), των σχολικών φυλάκων και μη καταβολής κάποιων επιδομάτων στους εργαζόμενους.

IMG 0313

Το λόγο πήρε εκ μέρους του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Πρέβεζας (ΚΔΑΠ) και η κα Αλεξάνδρα Φώτογλου, η οποία τόνισε πως αν θεωρείται δεδομένο πως οι εργαζόμενοι εκεί δε θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, η λύση είναι είτε να βρεθούν κονδύλια μέσω άλλων προγραμμάτων είτε να πληρώσουν οι γονείς.

IMG 0314

Ζήτησε να τοποθετηθεί και το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Πρέβεζας και μέλος της ΔΑΣ-ΟΤΑ, κ. Πέτρος Λελοβίτης, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχει και ευθύνη της ΚΕΔΕ, που πρέπει να διεκδικήσει πόρους για τις κοινωνικές δομές και τους Δήμους. Στάθηκε στην εργασιακή ομηρία που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», στις δομές. Κάλεσε το Δήμαρχο να πάρει μία γενναία απόφαση και να εντάξει στο οργανόγραμμα τις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων, ώστε να δουλεύουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου και επισήμανε πως δεν πρέπει κανένα παιδί λαϊκής οικογένειας να μείνει έξω από τους παιδικούς σταθμούς, ενώ συντάχθηκε με τη γραμμή πως δεν πρέπει να αποσταλούν στοιχεία στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Βαγγέλης Τσοβίλης, χαρακτήρισε εγκληματική και κυνική την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης για τις κοινωνικές δομές και δήλωσε πως στηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επισήμανε μάλιστα πως δεν πρέπει να μείνει η δημοτική αρχή μόνο στο να μη στείλει τα στοιχεία, αλλά να διεκδικήσει περισσότερα.

IMG 0308

Ο κ. Νίτσας τόνισε πως θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση να αναγκαστούν να πληρώσουν οι γονείς, ενώ ο κ. Ρέντζος είπε πως δεν είναι δυνατό να μη στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.
Το λόγο πήρε και ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Κώστας Μπάρκας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

IMG 0317

«Η μνημονιακή πολιτική έχει στόχο τη συμπίεση των μισθών και της εργασίας προς τα κάτω. Έχουμε υπερπληθώρα πλούτου στα χέρια των λίγων και διάλυση των κοινωνικών δομών. Οι εργαζόμενοι εκεί δε βοηθήθηκαν από τους καθ' ύλην αρμόδιους. Πρέπει η δημοτική αρχή να συνδράμει, ώστε αυτά τα προβλήματα να αναδειχθούν. Κοινοβουλευτικά κατέθεσε μία ερώτηση, αλλά αυτό που επιχειρείται είναι να είναι πιο ανταγωνιστικοί οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, εις βάρος των δημοσίων. Πρέπει να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους».
Ο κ. Μπάρκας κάλεσε επίσης τον Δήμαρχο Πρέβεζας, σε μία περιοχή όπως η δική μας, με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, να προβεί σε μία κίνηση ανακούφισης και στήριξης αυτών των ανθρώπων (αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου οι άνεργοι χρησιμοποιούν δωρεάν τα ΜΜΜ).
Ο βουλευτής του Νομού μας τόνισε πως δεν πρέπει να σταλούν στοιχεία στο Υπουργείο, ενώ στάθηκε στην παλαιότερη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, αλλά και στην άρνηση του Δήμου να δώσει στοιχεία, που ζήτησε η Χρυσή Αυγή, για το πόσα παιδιά αλλοδαπών πάνε στους παιδικούς σταθμούς.
Ο κ. Μπαϊλης ανέφερε ότι δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό ούτε στην ΔΕΥΑΠ ούτε στα νομικά πρόσωπα σε συνδυασμό και με το ''πάγωμα'' των προσλήψεων. ''Οι κοινωνικές δομές είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν'' είπε ο δήμαρχος και τόνισε ότι επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο σε μια δύσκολη συγκυρία οι παιδικοί σταθμοί, το ΚΑΠΗ, το «Βοήθεια στο Σπίτι», το ΚΔΑΠ και θα πρέπει να κρατηθούν πάση θυσία. ''Είναι σημαντικό να ενταχθούν σε ενιαίο εθνικό πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης'', είπε ο κ. Μπαϊλης.
«Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι κατανοεί πλήρως τους εργαζόμενους που κάνουν αγώνα για επιβίωση.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν οφείλονται μισθοί σε εργαζόμενους μόνιμους ή αορίστου χρόνου και σημείωσε ότι έχει ζητήσει τις καταστάσεις προκειμένου να ξεκινήσει η τμηματική καταβολή των επιδομάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: