Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η εισήγηση του Δημάρχου Πρέβεζας στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε στα Ιωάννινα.



Αγαπητέ Πρόεδρε-Αγαπητοί Συνάδελφοι,

-Ολοι μας βλέπουμε και ζούμε καθημερινά το μεγάλο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει όλοι οι Δήμοι.
-Η έλλειψη ή η μεγάλη περικοπή των χρηματοδοτήσεων υποβαθμίζει ουσιαστικά όχι μόνο την σωστή λειτουργία των Δήμων μας, αλλά και του ίδιου του θεσμού Τ.Α.
-Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να μη μπορούν οι Δήμοι να ανταποκρίνονται στις βασικές υποχρεώσεις.
-Να μη μπορούν να ικανοποιήσουν έστω και μικρά αιτήματα των Δημοτών.
_To πρόβλημα είναι τεράστιο.
-Αφού δεν μπορούμε να καλύψουμε τις βασικές λειτουργικές δαπάνες
-To σημερινό μοντέλλο διοίκησης δυστυχώς έχει αποτύχει.
-Γι' αυτό θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν ουσιαστικά αλλαγές, όσον αφορά την λειτουργία των Δήμων.
Επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος θέλω να κάνω ορισμένες προτάσεις που πιστεύω ότι θα δώσουν λύση σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα όλοι οι Δήμοι
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Tον επανακαθορισμό των όρων και των κριτηρίων απόδοσης των Κ.Α.Π και της Σ.Α.Τ.Α ώστε να καλύπτονται οι βασικές λειτουργικές δαπάνες, ιδιαίτερα η μισθοδοσία των εργαζομένων.
Ρητή Νομοθετική διάταξη για την προστασία των χρημάτων του λογαριασμού της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής , ώστε να μη κατάσχονται.
Να στηριχθούν μέσα στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής πολιτικής όλες οι κοινωνικές Δομές:Παιδικοί Σταθμοί, Κ.Α.Π.Η, Κ.Η.Φ.Η, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ.
Δομές που έχουν να παρουσιάσουν ένα τεράστιο κοινωνικό έργο σ΄αυτή την δύσκολη περίοδο που διέρχεται η κοινωνία μας.
Μια περίοδος που κινδυνεύει η ίδια η συνοχή της .
4. Να επανεξεταστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα η Εφαρμογή Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων που υποχρεούνται να εφαρμόσουν οι Δήμοι από τις 2 Μαϊου σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν.4013/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 10 του Ν.4038/2012.Το πρόβλημα είναι τεράστιο αφού οι Δήμοι δεν μπορούν να υλοποιήσουν συμβάσεις που είναι απόλυτα αναγκαίες για την λειτουργία τους.Επιπλέον θέλω να τονίσω ότι αυξάνεται το τέρας της γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες ανθρωποώρες , συγχρόνως υπάρχει και σύγκρουση αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών για προμήθειες και Υπηρεσίες Χαμηλού Κόστους (1.000 ευρώ).
5. To oλοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης θα πρέπει να εντάσσεται με την μορφή του ταμειακού προγράμματος δράσης και να μη συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις που είναι χρηματοδοτούμενες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή άλλους φορείς.Θα πρέπει να εμφανίζονται οι ταμειακές ροές ΜΟΝΟ των Δαπανών και των Εσόδων του Δήμου, για τις οποίες ο Δήμος δύναται να έχει την σαφή εικόνα και μπορεί να πάρει μέτρα προσαρμογής.
6. Τα πρόστιμα από την βεβαίωση αυθαίρετης χρήσης αιγιαλού να αποδίδονται στους Δήμους.Όπως και το τέλος χρήσης αιγιαλού και οι Δήμοι αποδίδουν το 20% στο Δημόσιο.
7. Ο Δήμος μας εχει σοβαρό πρόβλημα με την πρόσληψη ναυαγοσωστών για τις πολυσύχναστες ακτές του Δήμου.Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την πρόσληψη των ναυαγοσωστών, καίτοι το αίτημα έχει υποβληθεί αρκετά νωρίς με αποτέλεσμα ο Δήμος μας να απειλείται με χρηματικά πρόστιμα από 1ης Ιουνίου 2013.Ζητάμε να εκδοθεί μια ειδική διάταξη που θα προβλέπει την πρόσληψη των ναυαγοσωστών που θα είναι σε ισχύ κάθε χρόνο.
8.Κρίνεται επείγουσα η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στους Δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: