Σάββατο 27 Απριλίου 2013

«Μύρισε» Μ. Εβδομάδα και... Πρέβεζα στο Πολιτιστικό Κέντρο στη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του Γιάννη Νικολαϊδη.

«Μύρισε» Μ. Εβδομάδα και... Πρέβεζα στο Πολιτιστικό Κέντρο

Γεμάτη από κόσμο ήταν η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πρέβεζας, το βράδυ της Παρασκευής, ο οποίος προσήλθε για να παρακολουθήσει την ταινία-ντοκυμαντέρ του Πρεβεζάνου κινηματογραφιστή Γιάννη Νικολαϊδη: «ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ -Πρεβεζάνικα ήθη και έθιμα της Μ. Εβδομάδας με σπάνιο και ανέκδοτο υλικό».

Την εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, η Π.Ε. Πρέβεζας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα», τίμησε με την παρουσία του πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας της περιοχής.

Ο φακός του Πρεβεζάνου κινηματογραφιστή Γιάννη Νικολαίδη μας κάλεσε να συνταξιδέψουμε σε όμορφες, αλλοτινές πρεβεζάνικες εποχές. Κάποιες ίσως περασμένες μα σίγουρα όχι ξεχασμένες.
Μέσα από ένα πανέμορφο και πλούσιο υλικό, καρπό πολύχρονης αναζήτησης και κόπου του, μας κατέθεσε ένα γενναιόδωρο οδοιπορικό στα ήθη και έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας στην Πρέβεζα.
Η ταινία εκτός των άλλων, επενδύθηκε μουσικά και από επίκαιρους και χαρακτηριστικούς βυζαντινούς ύμνους τους οποίους αποδίδει ο Χορός Ψαλτών Πρέβεζας. Ο Γιάννης Νικολαϊδης ανέλαβε τη σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή.

IMG 1668

Η Αλεξία Μπουκουβάλα, η οποία ανέλαβε και την παρουσίαση, έδωσε το λόγο για ένα σύντομο χαιρετισμό, στον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν γνώριζε το Γιάννη Νικολαϊδη από πριν, αλλά συνειδητοποίησε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με ανοικτές απόψεις, που πονάει τον τόπο του και θέλει να αναδείξει τα έθιμα και τις παραδόσεις. Παράλληλα ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος τόνισε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τα ήθη και τα έθιμα και να τα μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές, αφού μέσα από αυτά αναδεικνύεται και ο πολιτισμός ενός τόπου. Τόνισε μάλιστα πως δε θα σαρωθούμε από... κύματα που έρχονται από αλλού.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Χρήστος Μπαϊλης από την πλευρά του υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Είναι μια πολύ καλή δουλειά του φίλου μου, Γιάννη Νικολαϊδη. Ξεχειλίζει από αγάπη και σεβασμό για την Πρέβεζα.Μας θυμίζει πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σε αυτό τον τόπο. Είναι σοβαρή και υπεύθυνη η δουλειά του. Μας φέρνει όλους πιο κοντά και συμβάλλει στον πολιτισμό του τόπου».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Προστασίας και Ανάδειξης Μνημείων, Νίκος Ανατολιωτάκης αναφέροντας ως παράδειγμα την ομιλία του κ. Ζάχου στο Μέγαρο Μουσικής για την Αρχαία Νικόπολη, στάθηκε στη σημασία της καταγραφής για τη διατήρηση του πολιτισμού και πρόσθεσε πως πρέπει να τιμήσουμε όλοι μας τον Γιάννη Νικολαϊδη γιατί καταγράφει την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της Πρέβεζας.

IMG 1669

Η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρέβεζα, Βιργινία Παπαγεωργίου-Τζούρου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι υποχρεώσή μας να υποστηρίζουμε τέτοιες πνευματικές παραγωγές, για να επιτεχυθεί και η άνοδος του πολιτιστικού επιπέδου μας. Είναι μεγάλος ο όγκος δουλειάς του Γιάννη», ενώ εξήρε την προσπάθειά του και την καταγραφή με το φακό του.

Αναφέρθηκε και προσωπικά στην πορεία του και συμπλήρωσε δεικτικά: «Το γεγονός ότι δεν είχε καμία υποστήριξη -και το τονίζουμε- ο ίδιος με παράπονο το εξομολογείται. Αβοήθητος, μόνο με ψίχουλα και χωρίς επιδοτήσεις που σε άλλες περιπτώσεις απλόχερα σκορπίζονται, με μεγαλοψυχία, είδε ακόμη και την πνευματική του δημιουργία να γίνεται... βορά στα χέρια δυνατών, που εκμεταλλεύτηκαν τη δουλειά του, αντιγράφοντάς τη για ευρωπαϊκά βραβεία. Ευχόμαστε Γιάννη, να αποκτήσεις και τους οικονομικούς πόρους για να συνεχίσεις τη δουλειά σου».

Ο Γεώργιος Κούρτης, πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Πρόεδρος του Παντείου Πανεπιστημίου, αφού έκανε μια ιστορική αναφορά στην Πρέβεζα και θυμήθηκε παλαιά έθιμα της πόλης, τόνισε: «Συνήθως ευνοούνται δημιουργοί, που δεν το αξίζουν, ενώ τους πραγματικούς και άξιους δημουργούς, που εμπλουτίζουν την πολιτιστική κληρονομιά, όπως ο Γιάννης, έχει ανάγκη ο τόπος». Πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθεί ένα Ιστορικό Μουσείο της Πρέβεζας με οπτοκοακουστικό υλικό και όχι μόνο, για να διατηρηθεί η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Δείτε σχετικό βίντεο από την εκδήλωση.





Δεν υπάρχουν σχόλια: