Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ανάγκη να αναπτυχθεί από όλους περιβαλλοντική συνείδηση. Καιρός και οι Ηπειρώτες να κάνουν πράξη την ανακύκλωση. Εκστρατείες ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών σε προγράμματα ξεκινά άμεσα η Περιφέρεια Ηπείρου.


Μεγάλες καμπάνιες ενημέρωσης και συμμετοχής του Γιαννιώτικου και Ηπειρωτικού κοινού στην ανακύκλωση ξεκινούν ξεχωριστά Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννίνων, με τον στόχο να είναι διττός: από τη μια ο κόσμος να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για την ανακύκλωση και να την κάνει πράξη, αφού άμεσα θα μπουν πολλοί «μπλε» κάδοι στην περιοχή και από την άλλη να αναπτύξει επιτέλους περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση. 
Χθες, στο Δήμο Ιωαννιτών, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα, με βάση το οποίο θα γίνει η ενημέρωση των πολιτών και η τοποθέτηση των «μπλε» κάδων, αφού το πιλοτικό πρόγραμμα της ανακύκλωσης θα ξεκινήσει άμεσα, σε κάποιες περιοχές και θα εντατικοποιηθεί από το Σεπτέμβρη. 

Το χρονοδιάγραμμα.
Μέχρι τις 4 Απριλίου θα γίνει διανομή σάκων και ενημερωτικού υλικού, ενώ από τις 2 μέχρι τις 12 Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των κάδων από συνεργεία του Δήμου. Στις 5 Απριλίου θα γίνει το πρώτο δρομολόγιο που απορριμματοφόρου που θα συγκεντρώνει αποκλειστικά υλικά ανακύκλωσης από τους ειδικούς κάδους που θα έχουν τοποθετηθεί. 
Το έργο θα αναπτυχθεί στην έκταση της πόλης, η οποία περικλείεται από έναν περιφερειακό δακτύλιο και συγκεκριμένα στις οδούς: Βορείου Ηπείρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σπύρου Λάμπρου, Σουλίου, Δομπόλη, Κενάν Μεσαρέ, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Γαριβάλδη, Γιοσέφ Ελιγιά, Κουντουριώτου και Λεωφόρος Παπανδρέου.

«Να στηριχθεί.»
«Η ανακύκλωση αποτελούσε αίτημα της τοπικής κοινωνίας και θα πρέπει να στηριχθεί από όλους» τόνισε ο κ. Μπέγκας. Και συνέχισε: «Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα έχουν τοποθετηθεί οι τριακόσιοι κάδοι. Τα υλικά που μπορούν να ανακυκλώνονται είναι γυαλί, πλαστικό και χαρτί. Φυσικά η ενημέρωση είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία θα συνεχιστεί. Ο Δήμος το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε συνεργασία με συλλόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες θέλουν να συμβάλλουν από την πλευρά τους και πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλη και σημαντική η συμμετοχή των πολιτών».

Ο διαγωνισμός. 
Στις αρχές Απριλίου θα γίνει ο διαγωνισμός για το έργο της ανακύκλωσης που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 3 εκ. ευρώ περίπου και με το οποίο θα καλυφθεί το σύνολο της έκτασης του Δήμου Ιωαννιτών. Η ανάπτυξη του προγράμματος αυτού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Παράλληλα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα ξεκινήσει το πρόγραμμα κομποστοποίησης, το οποίο θα στηριχθεί στην εθελοντική συμμετοχή των πολιτών.
Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος καλύπτει το χαμένο έδαφος στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. «Απευθυνόμαστε σε όλους, κυρίως όμως στους νέους, να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την ανακύκλωση», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο δήμαρχος Φιλ. Φίλιος, ο οποίος σε ανοικτή επιστολή τους προς τους δημότες αναφέρει πως «γνωρίζουμε ότι τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα. Είναι μικροί θησαυροί που πρέπει να κάνουν τον κύκλο της ζωής τους ξανά και ξανά». 

Στην Περιφέρεια.
Με τη σειρά της, η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε χθες την υλοποίηση του προγράμματος για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της Ηπείρου, σε θέματα ορθολογικής διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ σχετική πράξη με προϋπολογισμό 185.000 ευρώ.
Οι άξονες που προτείνονται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ευαισθητοποίησης του κοινού περιλαμβάνουν: 
* Καμπάνια προώθησης της Ανακύκλωσης Στερεών Αποβλήτων και Συσκευών, 
* Παραγωγή και διανομή έντυπου υλικού από σημεία ευρείας ενημέρωσης, 
* Σχεδιασμός του προγράμματος της οικιακής κομποστοποίησης και του συστήματος συλλογής - διαχείρισης του γυαλιού. 
* Σχεδιασμός, παραγωγή και διανομή έντυπου υλικού σε όλα τα σχολεία. 
* Ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού με επισκέψεις στο ΧΥΤΑ και τους ΣΜΑ.
«Μία από τις βασικές παραμέτρους από τις οποίες εξαρτάται η βιωσιμότητα, η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητα ενός προγράμματος ανακύκλωσης (διαλογή στην πηγή) είναι: Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού (ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης) έτσι ώστε να επιτευχθεί αυξημένη συμμετοχή του στα προγράμματα ανακύκλωσης υλικών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο αιτιολογικό σκέλος της πράξης.

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: