Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αποκαλύψεις για το θέμα που απασχολούσε τον Παπακωνσταντίνου! Είχε "κόλλημα" με τον Θέμο Αναστασιάδη - Οι απίστευτοι διάλογοι στην Προανακριτική


- Ο Διώτης αποκάλυψε πως ο Παπακωνσταντίνου πίεζε το ΣΔΟΕνα κινηθεί εναντίον του γνωστού εκδότη

- Δηλώνει πλέον βέβαιος ότι έδωσε το usb στονΒενιζέλο στις 8 Ιουλίου, καρφώνοντας έτσι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
- Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ σημείωσε πως ο διοικητής της ΕΥΠ ενημέρωσε τονΓ. Παπανδρέου για το usb
- Διώτης προς Κωνσταντοπούλου: Δεν θα σας πω και την προπαίδεια και το "Πιστεύω"

Τρεις ημέρες πίεζαν οι βουλευτές τον Γιάννη Διώτη να «ομολογήσει» ποιο ήταν το  «άλλο θέμα» στο οποίο αναφερόταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στα email που αντάλλαξε μαζί του στις 7 Ιουλίου του 2011. 


Η απάντηση του πρώην Επικεφαλής του ΣΔΟΕ προκάλεσε έκπληξη στα μέλη τη Προανακριτικής, καθώς άκουσαν από το στόμα του πως το ενδιαφέρον του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν… «κολλημένο» στη διένεξη του με τον εκδότη της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», Θέμο Αναστασιάδη και αποτυπώνεται να πιέζει το ΣΔΟΕ προκειμένου να κινηθεί δικαστικά οι διαδικασίες εναντίον του.

«Σου θυμίζω το άλλο θέμα που έχει πάει στην εισαγγελία» είχε γράψει στο email ο Γ. Παπακωνσταντίνου, για να λάβει την απάντηση του Γ. Διώτη πως… «το άλλο το παρακολουθώ». «Το άλλο αργεί και αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι...» είχε ανταπαντήσει ο πρώην υπουργός.

Μετά από 3 ημέρες «βασανιστικής» εξέτασης ο πρώην εισαγγελέας «έσπασε» και θυμήθηκε κι άλλες σημαντικές πτυχές της υπόθεσης. Όπως για παράδειγμα πως… τελικά το usb το παρέδωσε μετά βεβαιότητας στον Ευάγγελο Βενιζέλο στις 8 Ιουλίου και όχι τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου όπως είχαν καταθέσει αρχικά και οι δύο άντρες. 

Ο διάλογος του κ. Διώτη με τον κ. Χαλβατζή είναι αποκαλυπτικός…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: Έχω πει ότι έγινε μία συνάντηση, ακριβώς για να του παραδώσω το USB στη Βουλή, αλλά φαίνεται, όλα τα στοιχεία οδηγούν πια στη βεβαιότητα ότι τότε έγινε αυτό, στις 8 Ιουλίου.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Γιατί και στα υπομνηματικά σας σημειώματα αναφέρετε ότι δώσατε το στικάκι αυτό στα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου. 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: «Έτσι έχω αναφέρει, αλλά εξήγησα ήδη από χθες -επιτρέψτε μου- ότι όποια απόκλιση δεν ήθελα να είναι σε βάρος κάποιου. Δεν είπα «αμέσως το έδωσα» ή «αυτό είναι». Το είπα αυτό, με τη γενική ανάμνηση και εικόνα που είχα. Δεν έκανα καμμιά ειδική έρευνα. Γιατί αυτό ξεκίνησε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ήσασταν και εσείς»

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: «Δηλαδή, τώρα διευκρινίζετε και καταθέτετε επισήμως ότι το δώσατε στις 8 Ιουλίου» 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: «Ναι, όλα τα στοιχεία με οδηγούν σ’ αυτό».

Ο κ. Διώτης «θυμήθηκε» επίσης ότι οι εκτυπωμένες σελίδες από τη λίστα Λαγκάρντ, προιόν επεξεργασίας από τον ίδιο, ήταν περίπου… 100. Μάλιστα κατέθεσε πως η επεξεργασία έγινε από αυτόν από το μητρικό usb που του είχε δώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, το οποίο και διέγραψε μετά από ημέρες και όχι την ίδια ημέρα που το μετεγγραψε σε άλλο στικάκι, στικάκι που αγοράστηκε με δικά του χρήματα, όπως κατάθεσε.

Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός…

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: «Μάλιστα. Οι εκτυπώσεις που δώσατε στον κ. Βενιζέλο πόσες ήταν;»

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: «Πολλές»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: «Αναφέρθηκα και το πρωί. Δεν ήταν δύο φάκελοι που άνοιξα και είδα ενδεικτικά στις 6 Ιουλίου. Ήταν περισσότερα χαρτιά. Ανέφερα ως τάξη μεγέθους ότι μπορεί να ήταν πενήντα ή και εκατό»

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: «Εκατό»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: «Τα μόνα κριτήρια που χρησιμοποίησα εκείνη τη στιγμή, όσο μπορούσα να διαγνώσω, ήταν το μέγεθος των καταθέσεων, και κυρίως το πρώτο -αυτό ήταν το δεύτερο- ήταν εάν είναι ενεργός ο λογαριασμός και δεν είναι κλειστός. Γιατί οι μισοί, οι χίλιοι λογαριασμοί -δεν θυμάμαι πόσοι- ήταν κλειστοί. Μηδέν. Closed».

Τέλος, ο κ. Διώτης επέμεινε πως δε γνωρίζει το περιεχόμενο της συνομιλίας του Κων/νου Μπίκα με τον Γιώργο Παπανδρέου κατά την οποία τον ενημέρωσε για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ αλλά εικάζει πως ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ μετέφερε στον πρώην Πρωθυπουργό την πληροφορία πως το usb είναι στα χέρια του ΣΔΟΕ.

Περιττό να σας αναφέρουμε πως ο μάρτυρας «δεινοπάθησε» από τη συνήθη ύποπτη, τη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τον ανέκρινε περισσότερη ώρα από τους υπόλοιπους συναδέλφους της. Είναι δε ενδιαφέρουσα η απάντηση που έδωσε όταν πιέστηκε να περιγράψει πως προέκυψε η φιλική σχέση με τον κ. Μπίκα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: «Δεν μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένη απάντηση. Πώς είναι φιλική η σχέση μου;»

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:» Ναι, πώς αναπτύχθηκε η φιλική σχέση. Τι κοινές συναντήσεις και τι κοινό είχατε με τον κ. Μπίκα, κύριε Διώτη; Γιατί σας δημιουργεί αυτή την αντίδραση αυτή η ερώτηση;»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: «Με φέρνετε σε δύσκολη θέση, ειλικρινά. Να καθίσω να περιγράψω, δηλαδή, τώρα γιατί έχω φιλική σχέση με κάποιον ή δεν έχω;»

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Όχι, δεν νομίζω ότι αυτό είναι απάντηση ότι δηλαδή σας φέρνω σε δύσκολη θέση, κύριε Διώτη»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: «Έχω και μια άρνηση... αλλά επιτρέψτε μου να εξηγήσω λίγο γιατί η στάση μου είναι τέτοια. Έχω μια άρνηση σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, διότι έχω αναμνήσεις από τη νεότητα μου πολύ αρνητικές, από το να με ρωτάνε ποιον κάνω παρέα και ποιον δεν κάνω. Διότι έτσι φακέλωνε η Ασφάλεια παλιά. Έτσι μου έφτιαξε έναν φάκελο τόσο και όταν πήγα στο Στρατό, τα βρήκα όλα και με έκαναν…»

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Κύριε Διώτη, ακούστε…» 

Τα πνεύματα οξύνθηκαν και όταν η κ. Κωνσταντοπούλου τον πίεσε να πει περισσότερες πληροφορίες για τη συνεργασία του με τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, όταν ο κ. Διώτης ήταν σύμβουλος του σε θέματα τρομοκρατίας:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: «Το ότι με εξετάζετε ως μάρτυρα δεν σημαίνει ότι θα με βάλετε να πω και την προπαίδεια ούτε το «Πιστεύω». Αν μου το ζητήσετε δηλαδή, νομίζετε ότι θα το κάνω;»

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Κατ’ αρχάς, νομίζω ότι με το δικονομικό σεβασμό, με τον οποίο σας απευθύνομαι, πρέπει και να μου απευθύνεστε. Αυτό είναι το ένα. Άρα, το να μου…»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: «Αυτός είναι δεδομένος»

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Διότι, όταν ακούω για την προπαίδεια και το «Πιστεύω»... Δεν αντιλαμβάνομαι αυτόν τον τρόπο. Δεν νομίζω ότι σας απευθύνθηκα…»

Κι όταν κάποια στιγμή χθες το βράδυ η ώρα έδειξε 21:30, κι ενώ ο κ. Διώτης είχε περάσει δύο φορές χθες το κατώφλι της Προανακριτικής για κατάθεση, «ονειρεύτηκε» πως το «βασανιστήριο» θα τελειώσει…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): «Να πάμε στα πιο «ζουμερά», να έχει ενδιαφέρον πιο πολύ»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: «Δηλαδή, ελπίδα να τελειώσω απόψε δεν έχω καμία;»

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Καμία!»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ (Προεδρεύων της Επιτροπής): «Μην τον αποπαίρνετε έτσι τον άνθρωπο τώρα. Αστειεύεται! Θα τελειώσει η κ. Κωνσταντοπούλου. Νομίζω καλά πάει»

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Όχι, δεν νομίζω ότι θα τελειώσει, κύριε Κουτσούμπα. Δεν αστειεύομαι. Γιατί να σας βασανίσουμε…»

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΩΤΗΣ: «Απαντώ με την μεγαλύτερη δυνατή συντομία, αλλά έλεος!»

Εν τω μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή πρόταση για κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση Διώτη - Βενιζέλου ενώ αφού ακούσουν τον κ. Μπίκα θα προτείνουν αν χρειαστεί, και κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση Διώτη - Μπίκα. Από την πλευρά του, σε γραπτή δήλωσή του ο Βασίλης Οικονόμου τονίζει ότι η ΔΗΜΑΡ από τη πρώτη στιγμή ζήτησε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

«Συστηματικά και επίμονα πρέπει να αναζητηθεί η αλήθεια. Η Προανακριτική πρέπει να συνεχίσει την λειτουργία της αναμένοντας συγχρόνως το πόρισμα του ΣΔΟΕ έτσι ώστε να καταλήξει σε ασφαλές πόρισμα. Η ΔΗΜΑΡ από την πρώτη στιγμή πρότεινε να καταθέσει ως μάρτυρας ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η εξέλιξη των πραγμάτων την δικαίωσε», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Οικονόμου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: