Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

O περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην Ήπειρο πρέπει να υλοποιηθεί..χθες!

O περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην Ήπειρο πρέπει να υλοποιηθεί..χθες!

Την ανάγκη να παρθούν άμεσες και γενναίες αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων της Ηπείρου, υπογράμμισε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και Δήμαρχος Πάργας κ. Θανάσης Λιόλιος.
«Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η περιοχή μας είναι το περιβάλλον και οι φυσικές ομορφιές. Αν εμείς δεν μπορούμε να προασπίσουμε αυτή την παρακαταθήκη που την έχουμε κληρονομήσει, αν δεν μπορέσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να τα μετατρέψουμε σε οικονομικά πλεονεκτήματα, σε θέσεις απασχόλησης και σε παραγωγή πλούτου, νομίζω ότι θα φτάσουμε σε μια εποχή η οποία θα είναι πάρα πολύ σκληρή. Σήμερα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις οι οποίες να λύνουν ζητήματα δικά μας αλλά και σε προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν και τα παιδιά μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιόλιος, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για τον περιφερειακό σχεδιασμό και απάντησε σε ερωτήσεις και προβληματισμούς που κατέθεσαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας.
Ο κ. Λιόλιος επισήμανε πως ο περιφερειακός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο δήμο Δωδώνης καθώς και τη λειτουργία σταθμών μεταφόρτωσης στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, υπογραμμίζοντας πάντως πως ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί προ πολλού και δυνατότητα τροποποίησής του άμεσα δεν υφίσταται.
Ο δήμαρχος Πάργας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως ο σχεδιασμός θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο 2013, διότι από το 2014 τα πρόστιμα θα είναι δυσθεώρητα, ενώ επισήμανε πως σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί τότε υπάρχει κίνδυνος να εξαναγκαστούν οι δήμοι στη μεταφορά απορριμμάτων σε εργοστάσιο επεξεργασίας στη δυτική Μακεδονία με κόστος που θα ξεπερνάει τα 300 ευρώ τον τόνο. Όσον αφορά τα οικονομικά έχει ήδη αποφασιστεί το κόστος μεταφοράς τον απορριμμάτων να επιμερίζεται ισόποσα σε όλους, ανεξάρτητα από την απόσταση από το εργοστάσιο επεξεργασίας, με το κόστος λειτουργίας του εργοστασίου να κυμαίνεται περίπου στα 80 με 100 ευρώ τον τόνο.

ds fosda

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Λιόλιου μέσα στο 2013 θα έχει συσταθεί ο Περιφερειακός ΦΟΣΔΑ στον οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ενώ υπογράμμισε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πόροι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η λειτουργία του εργοστασίου θα προχωρήσει με ΣΔΙΤ.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου έδωσε έμφαση στην ανάγκη λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης, το οποίο θα οδηγήσει και τη μείωση των απορριμμάτων που θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο επεξεργασίας και στον ΧΥΤΥ, ενώ δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.
«Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί με πάρα πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας και οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Παρόλο που ο ΧΥΤΑ έχει υπερφορτωθεί δεν έχει καταρρεύσει και έχει επίπεδο στεγανότητας πάρα πολύ υψηλό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιόλιος σημειώνοντας πως θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για τη μείωση του κόστους διαχείρισης για τους ΟΤΑ και κατ' επέκταση για τους δημότες.
Την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του δρόμου Λούρος-Τύρια προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ επισήμανε ο κ. Παύλος Σαραμπασίνας, υπογραμμίζοντας πως η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και το μειωμένο κόστος θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τη δημοτική αρχή.

IMG 7259

Για μια συνειδητή επιλογή ως προς τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος, η οποία οδηγεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τσοβίλης δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος στο ΣΔΙΤ. «Όλη η διαχείριση των απορριμμάτων θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα και αυτό θα σημάνει την αύξηση του κόστους για τον ίδιο τον πολίτη αλλά και τη χειροτέρευση στον τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος» είπε ο κ. Τσοβίλης θέτοντας ως πρωτεύον το ζήτημα της ανακύκλωσης.
Τη σημασία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης το οποίο θα οδηγήσει και στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων επισήμανε και ο κ. Νίτσας, προσθέτοντας πως θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά και το ενδεχόμενο «εκμετάλλευσης» των απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας, μετατρέποντας τη διαχείριση των απορριμμάτων από δυσβάσταχτο κόστος για τους δήμους σε ευκαιρία.
Κλείνοντας ο κ. Μπαΐλης ευχαρίστησε τον κ. Λιόλιο για την παρουσία του και επισήμανε ότι μπροστά στις νέες εξελίξεις η δημοτική αρχή θα είναι ενήμερη και θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: