Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Οι αιολικές περιπέτειες του Αλέξη Τσίπρα.


H Deutsche Aeolia δεν είναι τόσο... γερμανική



Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινοβραδυνή αναφορά του κ. Αλ. Τσίπρα σε «γερμανική» επένδυση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναμένει επί τριετία έγκριση αλλά παραμένει στο συρτάρι λόγω των «κολλητών» της κυβέρνησης που μπλοκάρουν τις διαδικασίες.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην εταιρεία Deutsche Aeolia, επιχειρηματολογώντας μάλιστα ότι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το κόμμα του δεν είναι εναντίον των επενδύσεων ακόμα κι αυτών που προέρχονται από τη Γερμανία, ενώ υπογράμμισε ότι το σχήμα έχει έτοιμη χρηματοδότηση από την Deutsche Bank, με υπογραφή μάλιστα του ίδιου του Άκερμαν.



Το matrix24.gr πρώτο δημοσίευσε χθες περισσότερες πληροφορίες, τόσο για τον Νιλς Άκερμαν, στέλεχος της Τράπεζας στο Λονδίνο και όχι φυσικά τον επικεφαλής της Γιόζεφ Άκερμαν όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Τσίπρας, όσο και για την ίδια την εταιρεία. Άλλωστε, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη βάλλοντας κατά του κ. Τσίπρα, ο οποίος στη δευτερολογία απέφυγε να επανέλθει στο ζήτημα.
Όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα, η Deutsche Aeolia δεν είναι τόσο γερμανική, όσο ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας.
Επί της ουσίας πρόκειται για θυγατρική του ομίλου Alpha Grissin AE και αποτελεί joint venture με τη Deutsche Bank. Η τράπεζα δηλαδή χρηματοδοτεί με κεφάλαια τα επενδυτικά σχέδια της Grissin που είναι παλαιά στην Ελλάδα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της εταιρείας για την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, «το 2007, η εταιρία ιδρύει από κοινού με την DEUTSCHE BANK AG την εταιρεία DEUTSCHE AEOLIA Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το ποσοστό συμμετοχής της Εταιρείας ανέρχεται σε 20%».
Το 2009, ιδρύεται μία ακόμα AEOLIA, η Karnobat Aeolia στη Βουλγαρία, μέσω της κυπριακής θυγατρικής του ομίλου Alpha Grissin ΑΕ. Από το ίδιο ενημερωτικό προκύπτει πώς η δεύτερη εταιρεία «συστάθηκε στα πλαίσια υπογραφής σύμβασης παραχώρησης συνολικής έκτασης 8.424 στρεμμάτων γης, για περίοδο 30 ετών, στην περιοχή Karnobat στην Κεντρική Βουλγαρία, περιοχή με υψηλό αιολικό δυναμικό, με στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 111 MW».
Το ενδιαφέρον της εταιρείας στην Ελλάδα επικεντρώνεται στους νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας, καθώς οι άδειες που έχει ζητήσει, από το Φεβρουάριο του 2008, είναι συνολικά έξι και αφορούν στην περιοχή Λεωνιδίου - Γερονθρών.
Ενδιαφέρον τέλος έχει και η μετοχική σύνθεση του ομίλου, της μητρικής δηλαδή εταιρείας, όπου σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία σε ποσοστό 15% συμμετέχει η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., μάλιστα, είναι το στέλεχος του ομίλου Ιντρακομ κ. Δημ. Κλώνης.









Δεν υπάρχουν σχόλια: