Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Davos 2013. Ο απολογισμός ενός (ακόμα) αδιάφορου φόρουμ


Η ανταλλαγή ιδεών, αποφάσεων και κοινωνικών συναναστροφών τελείωσε για μια ακόμη χρονιά. Οι άνθρωποι του Νταβός κατηφόρισαν από το ελβετικό βουνό στις πατρίδες τους. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που έμειναν όμως από το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ;


Το ποτήρι μισογεμάτο. Η γενική διάθεση ήταν η πιο αισιόδοξη από τον Ιανουάριο του 2007, όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα πάγωσε σαν τους δρόμους του Νταβός. Η ανακούφιση οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες έκριναν πως η οικονομική κρίση τελείωσε, αντισταθμίζοντας τουλάχιστον την ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. (Η Κριστίν Λαγκάρντ, το αφεντικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έκανε λόγο για «εύθραυστη και δειλή ανάκαμψη»). Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν μεταξύ των πολλών Ευρωπαίων ηγετών που εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την οικονομική πολιτική και τις προοπτικές της ηπείρου. Ακόμη και η διαπίστωση του βαρόμετρου της Edelman Trust, ότι λιγότερο από ένας στους πέντε εμπιστεύονται τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες για να πουν την αλήθεια, φαίνεται να υποτιμήθηκε. Οι τραπεζίτες αντιθέτως αισθάνθηκαν ανακούφιση από τη διαπίστωση ότι η εμπιστοσύνη στις τράπεζες έχει πράγματι αυξηθεί κατά το περασμένο έτος.


Κενό ηγεσίας. Δεν υπήρχε σχεδόν κανείς από την κυβέρνηση Ομπάμα, αν και εμφανίστηκαν μερικοί Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο Eric Cantor, ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Βουλής. Ο Μπιλ Κλίντον, τακτικός του Νταβός, επίσης έμεινε στο σπίτι του, προφανώς για να προσέχει τη Χίλαρι. Η συνεχιζόμενη μετάβαση της εξουσίας στο Πεκίνο εξηγεί εν μέρει την μικρή κινεζική παρουσία. Οι Ρώσοι ήταν είχαν δυναμική παρουσία, διασφαλίζοντας ότι όλοι γνωρίζουν πως είναι φέτος επικεφαλής της G20. Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εμφανίστηκε, αλλά ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έμεινε στην πατρίδα.
Μεταφράστριες κατ' ευφημισμό. Όταν ρωτούσαν τις στρατιές των όμορφων, ελαφροντυμένων νεαρών Ρωσίδων τι δουλειά έχουν στο Νταβός, η απάντηση ήταν μία: «είμαι μεταφράστρια».

Η Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων. Οι επιχειρηματίες από τη Γαλλία ήταν οι τραγικοί ήρωες της φετινής χρονιάς, τους οποίους αγκάλιασαν και ενθάρρυναν οι καπιταλιστές συνάδελφοί τους από το εξωτερικό, καταδικάζοντας σύσσωμοι την επίθεση της κυβέρνησής τους στον πλούτο. Πολλοί Γάλλοι επιχειρηματίες έκαναν βόλτες μαζί, συζητώντας ιστορίες για την προσαρμογή στη ζωή του Βελγίου.
Stand-up comedy. Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον ενίσχυσε τη φήμη του ως ο αγαπημένος πολιτικός κωμικός του κόσμου, με τις γνωστές αγγλο-γαλλικές εκφράσεις του και σλόγκαν του στυλ «Donnez-Moi un break». Αποκάλεσε επίσης το Νταβός ένα «κύκλοτρο των εγώ» ενώ επισκίασε γενικά τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος μάλλον λάθος ακροατήριο διάλεξε για την σοβαρή διάλεξή του σχετικά με τα κακά της φοροδιαφυγής.

Νέος παγκόσμιος ηγέτης. Αν και το επίσημο WEF των Young Global Leaders εξορίστηκε στο Klosters, την παράσταση έκλεψε μια 11χρονη Πακιστανή ονόματι Khadia Niatzi, η οποία εξήγησε πως τα ανοιχτά on-line μαθήματα, όπως αυτά που παρέχονται από το Udacity και το Coursera, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη. Είχε πάρει το πτυχίο της στη φυσική μέσω της online μάθησης. Όταν της ζητήθηκε να αποχωρήσει από το πάνελ για να κάνει χώρο για τον Μπιλ Γκέιτς, δικαίως φάνηκε να μην εντυπωσιάζεται καθόλου.

Η γωνία των διασημοτήτων. Ούτε Μπόνο, ούτε Μικ Τζάγκερ, ούτε Μπραντζελίνα. Η φετινή διασημότητα ήταν η Σαρλίζ Θερόν, με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, η οποία πήγε εκεί για να στηρίξει το Παγκόσμιο Ταμείο για το AIDS, τη Φυματίωση και την Ελονοσία.

Το κεντρικό πάρτι. Το επίσημο θέμα του WEF φέτος ήταν «δυναμισμό και ανθεκτικότητα». Αυτό ήταν μια καλή περιγραφή για τα πάρτι. Ο Sean Parker, διάσημος επενδυτής της Σίλικο Βάλεϊ και συνιδρυτής του Napster, έριξε 1 εκατ. δολάρια για ένα πάρτι που συνδιοργάνωσε με τον Mark Benioff, ιδρυτή της Salesforce.com και τον Ian Osborne, έναν νεαρό Βρετανό ειδήμονα στις δημόσιες σχέσεις. Ένα κλαμπ του Νταβός μεταμορφώθηκε με ταριχευμένα ζώα που είχαν ακτίνες λέιζερ στα μάτια τους, δωρεάν ποτά και πολύ μουσική. Το πάρτι λανσαρίστηκε ως «το μέλλον της φιλανθρωπίας», προφανώς ειρωνικά.

Το σκιώδες Νταβός. Με τα χρόνια, πάρα πολλές εκδηλώσεις και πάρτι διεξάγονται στο περιθώριο του Νταβός, ανεξάρτητα από την επίσημη ατζέντα του WEF. Αυτό το «σκιώδες Νταβός» ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά φέτος, με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων να ακολουθούν το παράδειγμα του Parker, χωρίς να ασχολούνται καν με την επίσημη εκδήλωση και τα τεράστια έξοδά της. Όπως και με τον κόσμο των τραπεζών, στο Νταβός η πραγματική δράση-από το να κλείνεις συμφωνίες μέχρι να διασκεδάζεις- συμβαίνει όλο και περισσότερο στο περιθώριο της συνάντησης. Κάποιοι μάλιστα επίσημοι του WEF «γκρινιάζουν» για τις ανεπίσημες εκδηλώσεις και παροτρύνουν τους διοργανωτές τους να τις μετριάσουν. Αυτό είναι το ένστικτο του μονοπωλίου. Ωστόσο, το WEF υπάρχει σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά για να παρέχει ευκαιρίες συνάντησης στους παγκόσμιους ηγέτες. Μια καλύτερη στρατηγική θα ήταν να γίνει ένα ακόμα καλύτερο επίσημο Νταβός το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: