Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

"SkyFall". Είναι o Ντάνιελ Κρεγκ ο καλύτερος 007 όλων των εποχών;


Μία από τις καλύτερες εκδοχές του πράκτορα 007 που, κινηματογραφικά τουλάχιστον, συμπληρώνει τα 50 του χρόνια, θα παρακολουθήσετε στην επετειακή ταινία Μποντ, «Skyfall» που έρχεται στις αίθουσες την 1η Νοεμβρίου. Πάρτε θέσεις!

Είναι φορές που σκέφτεσαι ότι στη ζωή δεν πρέπει να είσαι για τίποτα απόλυτος.

Ε, λοιπόν, το Skyfall είναι μια ευκαιρία να δουν Τζέιμς Μποντ ακόμη και όσοι δεν θα αφιέρωναν τον χρόνο τους, σε καμία περίπτωση, για να δουν κατασκοπικές ταινίες ή ταινίες δράσης.

Τι κι αν λείπουν τα extreme gadgets των προηγούμενων ταινιών και τα super αυτοκίνητα; Αυτός ο Τζέιμς Μποντ, τα έχει όλα, στη σωστή δόση: ωριμότητα, δράση που σε συνεπαίρνει και δεν σε αφήνει να βαρεθείς ούτε λεπτό, ανατροπές, μυστικά και ψέματα που αποκαλύπτονται στην πορεία, απίστευτο χιούμορ που σε κάνει να αποδομείς τον χαρακτήρα Μποντ και τη σειρά γενικότερα -ο ήρωας αυτοσαρκάζεται συνεχώς αλλά και ειρωνεύεται μέχρι εκεί που δεν πάει- αυτοκριτική, γυρίσματα σε φοβερές τοποθεσίες, γυναίκες κουκλάρες και εκ διαμέτρου διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά και...ιδιαίτερες αναφορές στη σεξουαλικότητα των πρακτόρων, στο παρόν και στο παρελθόν της σειράς και του πράκτορα! Όλα αυτά δημιουργούν μια ταινία που απλά απολαμβάνεις!


Ο Ντάνιελ Κρεγκ που αμφισβητήθηκε κατά καιρούς για το αν μπορεί να φανεί αντάξιος των προκατόχων του, φαίνεται να τα καταφέρνει μια χαρά! Λιγότερο κομψός και γοητευτικός από τους προηγούμενους αλλά δυναμικός, σκληρός, αρρενωπός και ψύχραιμος -μα τίποτε πια δεν τον ταράζει;- είναι ιδανικός για τη σκληρή, ψυχρή δουλειά του πράκτορα, που προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του πλανήτη και της τεχνολογίας.



Τόσο ο Οσκαρικός Μέντες, με την απογειωτική του σκηνοθεσία, όσο και ο διευθυντής φωτογραφίας Ρότζερ Ντίκινς ταξιδεύουν τον 007 σε πόλεις και χώρες που θα μπορούσαν να είναι αποτελούν προτάσεις ταξιδιωτικού πρακτορείου! Σκηνές δράσης σε αγορά της Κωνσταντινούπολης, τρομερές λήψεις στη Σαγκάη, όπου διαδραματίζεται μία από τις πιο θεαματικές Τζειμσμποντικές σκηνές, με σκιές και αντικατοπτρισμούς να παίζουν με τις αισθήσεις των θεατών και να κορυφώνουν την αγωνία αλλά και στο Μακάο, (εδώ θα δείτε απίστευτες σκηνές που μοιάζουν με σκηνικό σε εγκαταλειμμένο νησί) ταξιδεύουν τον αεικίνητο Μποντ σε εξωτικούς προορισμούς, προκειμένου να εντοπίσει και να εξολοθρεύσει «αόρατους» εχθρούς, κυβερνο-τρομοκράτες που έχουν κλέψει τη λίστα πρακτόρων του ΝΑΤΟ.
Ο Χαβιέ Μπαρδέμ ως κακός Σίλβα, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος. Σε ρόλο και «θέση» έκπληξη, τρομακτικός ως φιγούρα και διάθεση και ταυτόχρονα... σουρεάλ, είναι σκέτη αποκάλυψη! Η σκηνή της συνάντησής του με τον πράκτορα 007, είναι μια από τις καλύτερες ever και πιστεύω ότι θα αφήσει εποχή!
Χαρακτηριστικός του διάλογος με τον πράκτορα 007:
Μποντ: «Κάθε άνθρωπος χρειάζεται ένα χόμπι»
Σίλβα: «Και ποιο είναι το δικό σου;»
Μποντ: «Η ανάσταση»



Ανάσταση για τον Τζέιμς Μποντ που είχε παρακμάσει κατά κοινή ομολογία, είναι λοιπόν το «Skyfall» αλλά και αναμέτρηση του παλιού με το καινούριο. Εισάγει δε, τον Τζέιμς Μποντ στην ψηφιακή τεχνολογία με σαφείς υπαινιγμούς για τα gadgets των προηγούμενων ταινιών (εδώ θα γελάσετε πολύ).
Η σκηνή κατά την οποία ο νέος «διανομέας υλικού» συναντάται με τον Μποντ -που έχει μόλις ανακάμψει από τραυματισμό και είναι αμφίβολο αν μπορεί να φέρει εις πέρας νέα αποστολή- για να του αναθέτει την αποστολή του, παραδίδοντάς του τα «εργαλεία» του, μόνο δύο αλλά σωτήρια, σηματοδοτεί το πέρασμα σε έναν νέο κατασκοπικό κόσμο, όπου η φηφιακή τεχνολογία αντιμάχεται σε ισχύ με την αποτελεσματικότητα του ίδιου του πράκτορα. Το χιούμορ και σε αυτή τη σκηνή είναι εξαιρετικό!



Να πούμε ότι ο...Μποντ πραγματοποιεί εδώ και άλλη ανατροπή, σε σχέση με το παραδοσιακό του ποτό, που δεν είναι άλλο από το Μαρτίνι. Απ' ότι φαίνεται η κρίση, χτύπησε και τις παραδοσιακές συνήθειες του ήρωα, υπαγορεύοντάς του νέες!

Στο «Skyfall» η πίστη του Μποντ στο πρόσωπο της προϊσταμένης του Μ, δοκιμάζεται, καθώς το παρελθόν της έρχεται να τη στοιχειώσει. Ενώ η υπηρεσία αντικατασκοπίας ΜΙ6 βάλλεται από παντού, ο 007 καλείται να καταδιώξει και να καταστρέψει την απειλή, ακόμη και αν το κόστος θα είναι απόλυτα προσωπικό.


Skyfall: είναι απολαυστικό, θεαματικό, περιπετειώδες, γλαφυρό, δροσερό αλλά και αναβιώνει σκηνές και στιγμές από το παρελθόν του πράκτορα: βλέπε το αυτοκίνητο του, την επιστροφή στη γενέτειρα και στα παραδοσιακά όπλα, τη σχέση με την Μ, που εδώ κορυφώνεται, την σχέση με το ποτό!!! αλλά και πράκτορες που έχει ξανασυναντήσει στο παρελθόν.

Μην το χάσετε!
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.



www.kourdistoportocali.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: