Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ρόμπα ξανά από τους Νew York Times. ''Kυνηγήστε το οικονομικό έγκλημα και όχι τους δημοσιογράφους''!

Το σημερινό editorial των Νew Yorκ Times είναι αφιερωμένο στη δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη και κυκλοφορεί στην έντυπη έκδοση με τίτλο « Η Ελλάδα διώκει τον αγγελιοφόρο».

«Η Ελλάδα διώκει τον αγγελιοφόρο»

Το δυσκίνητο και νωχελικό ελληνικό δικαστικό σύστημα κινήθηκε με εκπληκτική ταχύτητα το περασμένο σαββατοκύριακο, για να ασκήσει δίωξη και να συλλάβει έναν διακεκριμένο ερευνητή δημοσιογράφο, ο οποίος δημοσίευσε μια λίστα επιφανών πολιτών με καταθέσεις σε Ελβετικές τράπεζες.
Αντίθετα οι ελληνικές φορολογικές αρχές "κρατούσαν στο συρτάρι" την ίδια λίστα παρόλο που η Γαλλική κυβέρνηση, που την είχε κατασχέσει στα πλαίσια δικαστικής έρευνας, την είχε παραδώσει στους έλληνες για να προσδιορίσουν εάν κάποιοι από τους Ελβετικούς καταθετικούς λογαριασμούς ήταν, πιθανώς, συνδεδεμένοι με φοροδιαφυγή.
Οι Ελβετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί είναι νόμιμοι, μπορούν όμως εύκολα να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή της πληρωμής φόρων. Αλλά ακόμη μία ελληνική κυβέρνηση, που είχε υποσχεθεί να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, απέτυχε να διερευνήσει το θέμα. Ευτυχώς όμως, κυρίως λόγω της απόφασης του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη να δημοσιοποίησει τη λίστα στο περιοδικό Hot Doc, πολλοί πρώην υπουργοί Οικονομικών παλεύουν να εξηγήσουν γιατί έγινε αυτό.
Η λίστα αυτή καθώς και άλλες λίστες offshore λογαριασμών που βρίσκονται σε κυβερνητικά χέρια πρέπει να διερευνηθούν πλήρως για παράνομες φορολογικές παραβιάσεις.

Προς το παρόν όμως η μοναδική δικαστική δίωξη που έχει ασκηθεί για το θέμα είναι κατά του Κώστα Βαξεβάνη. Κατηγορείται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων των κατόχων των λογαριασμών και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους, όταν η υπόθεσή του εκδικαστεί την Πέμπτη.
Εμείς όπως και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι, όποιες και αν είναι οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, θεωρούμε ότι πρόκειται για μία επιλεκτική και εκδικητική δίωξη. Σε ένδειξη συμπαράστασης, ΤΑ ΝΕΑ, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές ημερήσιες εφημερίδες, αναδημοσίευσε την λίστα την Δευτέρα. Το πραγματικό σκάνδαλο είναι τα δυο χρόνια κυβερνητικής απραξίας και ίσως δοθεί ένα τέλος σε αυτή λόγω της συγκεκριμένης αποκάλυψης.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κυβέρνηση χάνει πιθανώς σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από ανείσπραχτους φόρους. Ανακτώντας τα χρήματα αυτά ή Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τους τρέχοντες στόχους του προϋπολογισμού της, χωρίς να προσφύγει στις πρόσθετες περικοπές δαπανών και στις αυξήσεις φόρων, που σήμερα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Η ελληνική κοινωνία αιμορραγεί καθώς τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί τα τρία τελευταία χρόνια έχουν συρρικνώσει την οικονομία κατά 25%, αφήνοντας έναν στους τέσσερις εργαζόμενους άνεργο ενώ έχουν διακοπεί οι παροχές υγειονομικής περίθαλψης για τους μακροχρόνια ανέργους.
Η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται κάτω από πίεση καθώς οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τα παραδοσιακά κεντρώα κόμματα για πιο ριζοσπαστικές εναλλακτικές επιλογές στην άκρα αριστερά και στην άκρα δεξιά.
Επιφανείς έλληνες πολιτικοί με υπερβολική ευκολία, που προκαλεί ντροπή, στέρησαν από τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους πολίτες της χώρας βασικές κοινωνικές υπηρεσίες. Αντίθετα καθυστέρησαν υπερβολικά να διερευνήσουν ενδεχόμενη φοροδιαφυγή των πλουσίων και αυτών που έχουν καλές διασυνδέσεις. Οι έλληνες εκλεγμένοι ηγέτες χρειάζεται να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη διερεύνηση πιθανών οικονομικών εγκλημάτων και λιγότερη στη δίωξη δημοσιογράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: