Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ (Αίνος και σπονδή στη Γυναίκα της Πίνδου)


                                                                 Γράφει ο Χρίστος Α. Τούμπουρος 

Σε μυσταγωγία μνημοσύνης και ευγνωμοσύνης εξελίχτηκε η εκδήλωση αφιερωμένη στη Γυναίκα της Πίνδου,  που διοργάνωσε  ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης,  το Σάββατο 27 Οκτώβρη, στο θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης.
Μια επιβεβαίωση ότι οι  Ηπειρώτες της Ηλιούπολης, δεν ξεχνούν τη συνεισφορά και προσφορά των προγόνων τους, στην επίτευξη του θαύματος του 40, και μια απόδειξη,  ότι η Ελληνική, αλλά και η Ηπειρώτικη ψυχή, δημιουργεί νέους Μαραθώνες.
Και το απέδειξαν περίτρανα με τη μαζική τους συμμετοχή, αφού δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στο θεατρικό χώρο.
Ο   Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Σπέγγος μιλώντας εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους,  τόνισε πως το έπος του 40  και ειδικότερα οι γυναίκες της Πίνδου, οι ηρωίδες αυτές μανάδες, μας δείχνουν σήμερα το δρόμο. Κι ο δρόμος αυτός όσο δύσκολος κι ανηφορικός κι αν είναι, είναι μοναδικός αφού κυριαρχείται από τις αξίες και τα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Γιατί, συνέχισε καταχειροκροτούμενος:
Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκκαλο
με το λουρί στο σβέρκο.

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του  τόνισε την προσφορά του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης στα πολιτιστικά και κοινωνικά τεκταινόμενα του Δήμου και ευχαρίστησε  όλους τους παρευρισκόμενους. 

Ο τρίτος ομιλητής ήταν ο αεικίνητος Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Κωνής ο οποίος  είπε ότι « Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης είναι ένας από τους πιο δραστήριους αποδημικούς Συλλόγους της Αθήνας, με πλούσια πολιτιστική δράση αλλά και προσφορά στην ανάδειξη της κουλτούρας και παράδοσης της πατρώας γης».
Τον πανηγυρικό της ημέρας, για τη Γυναίκα της Πίνδου  και την συνεισφορά των Ηπειρωτών και των Ηπειρωτισσών, στο έπος του 40, αλλά και  στα μετέπειτα χρόνια της παλλαϊκής Εθνικής Αντίστασης, εκφώνησε η κα Αθηνά Κριτσιβέλου, μέλος του Συλλόγου η οποία με  μεστό λόγο  και ύφος γλαφυρό και παραστατικό  καθήλωσε τους  ακροατές και τους μετέφερε στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και τους εμπέδωσε το αγωνιστικό φρόνημα των αγωνιστών και αγωνιστριών του 1940. 
«Στην αποψινή μας εκδήλωση  αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στην ανεκτίμητη προσφορά της γυναίκας του ορεινού όγκου  της Πίνδου και γενικότερα της Ηπειρώτισσας γυναίκας. Η εκδήλωση  είναι αφιερωμένη στις ηρωίδες εκείνες -επώνυμες και ανώνυμες- που ξεκινούσαν φορτωμένες με πολεμοφόδια και τρόφιμα από τα χωριά τους, ανέβαιναν στις ράχες και τις βουνοπλαγιές του Προφήτη Ηλία Φούρκας, το Ταμπούρι του Κλέφτη, τον Σμόλικα…, σε αυτές που χάνονταν ορθομέτωπες η μια πίσω από την άλλη στα σύννεφα, σ’ αυτά «τα ξαφνιάσματα της φύσης, που κράτησαν ζαλίκα στην  κυρτωμένη τους ράχη την Ελλάδα».

Και κατέληξε:  
Ειδικότερα, σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα  οι γυναίκες της Πίνδου, οι ηρωίδες αυτές μάνες  στέκονται δίπλα μας βοηθοί και αρωγοί στην προσπάθειά μας για ένα αύριο ονειρικό. Ένα αύριο καλύτερο, ελεύθερο και απαλλαγμένο από κάθε επιδρομέα και «κατακτητή». 
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης  που ήταν εξαίρετα σχεδιασμένο και εκπληκτικά σκηνοθετημένο από την κ. Μαργαρίτα Μαραζοπούλου, φιλόλογο και με εξαιρετική προσφορά στο Σύλλογο αφορούσε θεατρικά δρώμενα για την εποποιία  του 40 και την προσφορά της Γυναίκας της Πίνδου.
Συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά: Αναστασίου Έφη, Βόμβα Ελένη, Γούλα Ελπίδα, Κάκκαρη Άννα, Καραδήμα Μαριάνθη, Λυκογιάννη Στέλλα, Ματσούκας Γιώργος και Χατζηγιάννης Γιώργος. 
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς –διδασκαλία και επιμέλεια μουσικής Γιάννης Παναγόπουλος και Μαριάννα Τζοβάρα, από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αντιπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας,
 ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Κώστας Κωνής, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Εφη Ζαννιά,  ο πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Ιωάννης  Αναγνώστου, το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων και    εκπρόσωποι τοπικών και πολιτιστικών φορέων της περιοχής.
Τέλος, όπως σε κάθε Ηπειρώτικη εκδήλωση, προσφέρθηκαν στους  παρευρισκόμενους με τη λήξη της εκδήλωσης ηπειρώτικα εδέσματα και πίτες, προσφορά των γυναικών του Συλλόγου. Όλα αυτά συνοδεύτηκαν με άφθονο και εξαίρετης ποιότητας ηπειρώτικο τσίπουρο με αποτέλεσμα η όλη βραδιά να μετατραπεί σε μια συγκινητική-αγωνιστική ηπειρώτικη μέθεξη. 







Δεν υπάρχουν σχόλια: