Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Εγκαινιάστηκε η έκθεση γλυπτικής του Θεόδωρου Παπαγιάννη στην Άρτα.

papagiannhs t h pomph ekthesh 2012 10os arta papagiannhs theodoros






«Η τέχνη δεν σε χορταίνει από ψωμί, είναι όμως επαναστατική πράξη»

«Η τέχνη δεν σε χορταίνει από ψωμί, είναι όμως επαναστατική πράξη», είπε μεταξύ άλλων ο διακεκριμένος διεθνώς Ηπειρώτης γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης απευθυνόμενος στο κοινό που γέμισε την Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης» το βράδυ του Σαββάτου 27 Οκτωβρίου, στα εγκαίνια της έκθεσής του με τίτλο «Η ΠΟΜΠΗ».
Η τέχνη αποτελεί σιγανό βέλος που βρίσκει τον στόχο και αλλάζει την ψυχή, όπως είχε πει ο Νίτσε και επανέλαβε ο κ. Παπαγιάννης, όχι άδικα.
(30/10/2012)
Η έκθεση συμβολίζοντας την πορεία του ανθρώπου για την επιβίωση, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη. Είναι εξαιρετικής σημασίας, τόσο το έργο του κ. Παπαγιάννη, όσο όμως και το σύνολο που δημιουργεί στον χώρο και όσα μηνύματα εκπέμπει. Ο Θ. Παπαγιάννης διακρίθηκε παγκοσμίως, γιατί επιμένει στον κοινωνικό ρόλο που η τέχνη έχει και πρέπει να επιτελέσει. Αρχή, που ο ίδιος υπηρετεί πιστά και η έκθεσή του στην Δημοτική Πινακοθήκη το αποδεικνύει ακόμη μια φορά. «Τέχνη που δεν βλέπεται δεν υπάρχει» είπε ο ίδιος στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαριστώντας όλους όσοι βρέθηκαν ώστε «Η ΠΟΜΠΗ» μετά το Βυζαντινό Μουσείο να εκτεθεί στην Άρτα, όπου θα παραμείνει μέχρι 31 Ιανουαρίου 2013.
Κατά κοινή ομολογία όσοι την επισκέφθηκαν είχαν πολλά να κερδίσουν και επιπλέον όσο κι αν η τέχνη δεν σε χορταίνει από ψωμί, έφυγαν «χορτάτοι» και με αίσθημα ικανοποίησης.

papagiannhs t h pomph ekthesh 2012 10os arta a















Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στο περιθώριο της εκδήλωσης των εγκαινίων συμφώνησαν πως θα επιστρέψουν και σε άλλη στιγμή ώστε να απολαύσουν τα εκθέματα ένα - ένα, με περισσότερη ησυχία.
Ταυτιζόμαστε απόλυτα με την άποψή τους. Η έκθεση του Θ. Παπαγιάννη αξίζει περισσότερη προσοχή από μια σύντομη ματιά και σίγουρα τα βήματα όλων των Αρτινών θα πρέπει να οδηγήσουν στην Πινακοθήκη «Γ. Μόραλης». «Η ΠΟΜΠΗ» εκπέμπει πολλά μηνύματα και από διαφορετικές γωνίες. Ίσως κάπου ανάμεσα στο πλήθος της, ο καθένας να διακρίνει τον εαυτό του.
Υ.Γ.: Μην χάσετε την μοναδική ευκαιρία, να απολαύσετε την συγκεκριμένη έκθεση τόσο κοντά μας.
papagiannhs t h pomph ekthesh 2012 10os arta kosmos










-Λιτή και απέριττη
Η τελετή ήταν λιτή και απέριττη. Όπως ακριβώς αρμόζει στην πραγματική τέχνη. Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης μίλησε για την εξαιρετική τιμή να φιλοξενήσει η Άρτα ένα κομμάτι του έργου του μεγάλου Ηπειρώτη γλύπτη. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι της Πινακοθήκης» Ιωάννης Μεθόδιος σκιαγράφησε το προφίλ και τον χαρακτήρα του, μέσα από την επαφή που είχε ο Σύλλογος και τη σημαντική βοήθεια που απλόχερα πρόσφερε ο κ. Παπαγιάννης ώστε να εξασφαλιστούν και άλλες εκθέσεις για την Δημοτική Πινακοθήκη της Άρτας. Ο κ. Μεθόδιος ανακοίνωσε ότι κοντά στα Χριστούγεννα ο Σύλλογος σχεδιάζει να διοργανώσει και μια εκδήλωση - συζήτηση με την παρουσία του καλλιτέχνη.

Δηλώσεις του Θ. Παπαγιάνη
-Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης πήρε για λίγο τον λόγο ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν, αλλά και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την έκθεσή του και τον ίδιο. Για το έργο του δεν είπε τίποτε, καθώς διευκρίνισε ότι «πρέπει να μιλάει από μόνο του, γιατί δεν θα βρίσκεται συνέχεια ο καλλιτέχνης δίπλα του. Πρέπει το ίδιο το έργο να σας ξεναγήσει».
Σε δηλώσεις του ο Θεόδωρος Παπαγιάννης αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο έργο, δηλαδή την έκθεση «Η ΠΟΜΠΗ» εξηγώντας ότι «είναι η πορεία του ανθρώπου για την επιβίωση» και πρόσθεσε: «επομένως αυτό το πλήθος που θα δείτε αυτό συμβολίζει και το οποίο πλαισιώνεται από τους ταγούς του, τους Θεούς του, τους ηγέτες του.
Σ' αυτή την πορεία ο άνθρωπος είχε πάντα ανάγκη να δημιουργεί αρχηγούς, να δημιουργεί ηγήτορες, να δημιουργεί Θεούς, στην πορεία του αυτή για την επιβίωση. Και καταλήγει στο ψωμί και στα τσουβάλια με το σιτάρι, ακριβώς αυτό συμβολίζουν».
-Αναφερόμενος στο συμβολισμό των υλικών που χρησιμοποιεί ο κ. Παπαγιάννης είπε: «Τα μεγάλα γλυπτά έγιναν από τα αποκαϊδια του Πολυτεχνείου, τα οποία περιμάζεψα και έφτιαξα μια σειρά γλυπτών μήπως φοβηθεί κανείς σ' αυτή τη χώρα και συνετιστούμε λίγο για όλη αυτή την καταστροφή των δασών, των πνευματικών ιδρυμάτων, των πόλεων κ.α. Αλλά φαίνεται ότι δεν σκιάζεται κανένας. Επομένως, εγώ τα έκανα μεν κι ας υπάρχουν σαν σκιάχτρα».
-Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Παπαγιάννης αντέστρεψε τους όρους σχετικά με το «Αν η Ήπειρος του έχει φερθεί όπως θα έπρεπε», λέγοντας: «Εμείς πρέπει να φερθούμε στην Ήπειρο όπως πρέπει και η Ήπειρος θα δούμε. Θα έρθουν κι άλλοι άνθρωποι στην Ήπειρο όχι μόνο αυτοί που υπάρχουν. Όταν δημιουργούμε τέχνη δημιουργούμε για τους αιώνες, όχι μόνο για το σήμερα. Επομένως αυτά που κάνουμε θα εκπέμπουν το μήνυμά τους εσαεί. Και κάποιοι θα επωφεληθούν υποθέτω».
-Όταν ρωτήσαμε τον κ. Παπαγιάννη αν περιμένει το παράδειγμά του να το ακολουθήσουμε κι άλλοι Ηπειρώτες που έχουν διαπρέπει στον τομέα τους, επιστρέφοντα και βάζοντας ένα «λιθαράκι» στην πατρίδα αυτή τη στιγμή, απάντησε: «Το πιθανότερο, γιατί η Ήπειρος έχει τέτοια δείγματα, από πολλά χρόνια. Την ευεργεσία την είχε η Ήπειρος στο αίμα της και τα έχει δώσει αυτά τα παραδείγματα, επομένως ότι οι Ηπειρώτες θα συνεχίσουν να τα δίνουν».
Έχοντας φιλοτεχνήσει στο παρελθόν τα εικοσάρικο, το δεκάρικο και το πεντάδραχμο, ρωτήθηκε για το πώς θα φιλοτεχνούσε σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα. «Θα έφτιαχνα το στάχυ και το ψωμί. Γιατί μπορεί να πούμε το ψωμί - ψωμάκι πάλι», απάντησε, ενώ σχετικά με την προσέλευση είπε: «Έχω δει και πιο γεμάτους τέτοιους χώρους, οπότε περιμένω κι άλλο κόσμο».

papagiannhs t h pomph ekthesh 2012 10os arta oloi














Γ. Παπαλέξης: «Οι Αρτινοί να δουν την έκθεση»
Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης δήλωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Άρτα, για την Πινακοθήκη της Άρτας, για το Δημαρχείο, για τον Δήμο Αρταίων, για την πόλη μας και τον πολιτισμό μας το να φιλοξενούμε σήμερα ένα κομμάτι της έκθεσης του Θεόδωρου Παπαγιάννη, ενός γλύπτη, ενός καλλιτέχνη, μιας ιδιοφυΐας -κατά την άποψή μου- στον χώρο αυτό, ο οποίος είναι και πατριώτης. Κατάγεται από το Ελληνικό Ιωαννίνων. Με τον Σύλλογο «Φίλοι της Πινακοθήκης» και τη συνεργασία που έχουμε, καταφέραμε να τον πείσουμε να μας τιμήσει με τη έκθεση αυτή στην Άρτα.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι δούλεψαν γι αυτή την ωραία στιγμή και να καλέσω όλους τους Αρτινούς και όλους τους Δημότες να περάσουν να δουν την έκθεση. Ενδεχομένως αρκετοί να μην γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, όπως δεν γνώριζα κι εγώ πριν δω την έκθεσή του στο Μουσείο του στο Ελληνικό, όπου εκεί κατάλαβα το μεγαλείο της τέχνης του και της ιδιοφυΐας του. Πρέπει λοιπόν να περάσουν όλοι οι Αρτινοί να δουν την έκθεση, γιατί είναι πραγματικά σημαντικό την εποχή που ζούμε να φιλοξενούμε τέτοιους καλλιτέχνες, ώστε να ξεπεράσουμε μέσα από την τέχνη, μέσα από τον πολιτισμό αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος ως Δήμαρχος που επί των ημερών μου η Πινακοθήκη ζει στιγμές δόξας και δημιουργίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό και στο βιογραφικό της Πινακοθήκης και στο ενεργητικό το δικό μας, το γεγονός ότι ο Θεόδωρος Παπαγιάννης ήρθε και εξέθεσε στην Πινακοθήκη μας».

Δηλώσεις του Γ. Μεθόδιου
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι της Πινακοθήκης» Γιάννης Μεθόδιος δήλωσε: «Πολλές μεγάλες Πινακοθήκες του κόσμου, αλλά και μουσεία, θα θέλανε να είναι στη θέση μας σήμερα, να εγκαινιάζουν μια έκθεση του Θ. Παπαγιάννη. Ένας Ηπειρώτης καλλιτέχνης, ο οποίος έχει διακριθεί διεθνώς, έχοντας αποσπάσει του κόσμου τα βραβεία και ο κόσμος θεωρείται ένας από τους καλύτερους καλλιτέχνες της εποχής μας. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι μεγάλη επιτυχία και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τους «Φίλους της Πινακοθήκης», για όλους τους Αρτινούς η έκθεση αυτή.
Καλώ όλους τους Αρτινούς συμπατριώτες και ιδιαίτερα τους νέους, να έρθουν να δουν και να θαυμάσουν τα έργα αυτά. Υπάρχει κι ένα video πολύ ωραίο που προβάλλεται στον χώρο, πολύ ενδιαφέρον για το πώς ο γλύπτης δουλεύει και γενικότερα μπορούν όλοι να αποσπάσουν ιδέες και εντυπώσεις από ένα είδος εικαστικών τεχνών που σπάνια προβάλλεται στην πόλη μας».
-Ο κ. Μεθόδιος αναφερόμενος στο ενδιαφέρον που πρέπει να υπάρξει και από τα σχολεία ώστε μαθητές να επισκεφθούν την έκθεση είπε: «Όταν δημιουργήσαμε το Σύλλογο, ένας από τους βασικούς λόγους ήταν κι αυτός. Να δώσουμε την ευκαιρία στη νεολαία κι όταν λέω νεολαία εννοώ τα παιδιά ακόμη και από το Δημοτικό, να εξασκηθούν στις τέχνες. Η Δημοτική Πινακοθήκη έχει κι ένα εργαστήρι. Και. κοιτάξτε να δείτε, γιατί να μην βγει ένας ακόμη Μόραλης από την Άρτα, ένας Παπαγιάννης;

Τα παιδιά πρέπει να έχουν πολλές διεξόδους. Η τέχνη καλλιεργεί το μυαλό. Δεν είναι όλοι απαραίτητο να ασχολούμαστε μόνο με τα μαθηματικά, την φυσική κ.λ.π. Η τέχνη είναι κάτι που γεμίζει τον κόσμο και τα παιδιά θα αποκομίσουν δυνατές και με διάρκεια εντυπώσεις βλέποντας την έκθεση αυτή».


Δεν υπάρχουν σχόλια: