Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι εκτός εξισωτικής, τι λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Θύελλα αντιδράσεων υπάρχει από την πλευρά των κτηνοτρόφων που δεν εισέπραξαν την προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Σύμφωνα με καταγγελίες που έκαναν κτηνοτρόφοι, αν έστω και ένας βοσκότοπος τους είναι 10 χιλιόμετρα μακριά από το στάβλο τους, τότε δεν είναι επιλέξιμοι τους πετά έξω το σύστημα και δεν εισπράττουν την ενιαία ενίσχυση. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και οι ΕΑΣ καταγγέλλουν ότι δεν είχαν κάποια σχετική ενημέρωση όταν κατέθεταν το ΟΣΔΕ. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος ενεργοποιήθηκε η συγκεκριμένη διάταξη για πρώτη φορά. Αναμένεται να υπάρξει σύντομα νέα ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος και την ερχόμενη εβδομάδα να καταβληθούν τα χρήματα. Η ρύθμιση θα αναφέρει ότι η απόσταση του στάβλου με τα βοσκοτόπια θα πρέπει να είναι μέχρι 50 χιλιόμετρα, όπως και η εξισωτική, για να είναι επιλέξιμος ο κτηνοτρόφος. Πάντως, εκτός από την απόσταση μεταξύ στάβλου και βοσκοτόπου, υπάρχει πρόβλημα και με τους εθνικούς δρυμούς αλλά και τις αναδασωτέες εκτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από φέτος και μετά την εισαγγελική παρέμβαση στο θέμα που δημιουργήθηκε με το φαράγγι της Σαμαριάς, που κάποιοι κτηνοτρόφοι δήλωναν σαν βοσκοτόπια, έχουν υποχρεωθεί τα δασαρχεία να στέλνουν τις αναδασωτέες εκτάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πρόβλημα αφορά κτηνοτρόφους αλλά και καλλιεργητές. Οι χάρτες είναι ψηφιακοί και πάνε στον ΟΠΕΚΕΠΕ για διασταυρωτικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός επιλεξιμότητας οι αναδασωτέες εκτάσεις και οι εθνικοί Δρυμοί. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην αναδασωτέα έκταση, που έχει χωροθετηθεί από τα κατά τόπους δασαρχεία, δεν θα μπορεί να πληρωθεί καμιά ενιαία ενίσχυση σε γεωργούς ή κτηνοτρόφους. Μεγάλο πρόβλημα με αναδασωτέες εκτάσεις υπάρχει στον Ταΰγετο, στη Θάσο (πολύ μεγάλο μέρος του νησιού έχει κηρυχθεί αναδασωτέο) και στον Έβρο.
Για το θέμα της απόστασης μεταξύ στάβλου και βοσκοτόπου, ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι «σε συνέχεια της χορήγησης προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2012 διαπιστώθηκαν ειδικά προβλήματα που επηρέασαν μερικώς ή ολικώς την πληρωμή 6.000 δικαιούχων. Τα ειδικά αυτά προβλήματα αφορούν στον έλεγχο της απόστασης στάβλου - βοσκοτόπου και στη μη έγκυρη ενημέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων και τα οποία χρήζουν βελτίωσης. Ως εκ τούτου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τους δικαιούχους που εμπίπτουν στις εν λόγω κατηγορίες ξεκίνησε άμεσα την αντιμετώπιση αυτών των ειδικών προβλημάτων και προγραμματίζει εντός της επόμενης εβδομάδας να τους καταβληθεί το επιπλέον δικαιούμενο ποσό προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης 2012».

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Παναγιώτης Πεβερέτος δήλωσε ότι «για να μην έχει ενεργοποιηθεί αυτή η διάταξη όλα αυτά τα χρόνια σημαίνει ότι δεν ήταν δεσμευτική από την ΕΕ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θέλει να μας ενημερώσει για το συγκεκριμένο πρόβλημα και πολλοί κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε αναβρασμό. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα πρόσχημα για να μην δώσουν την προκαταβολή σε ένα μεγάλο μέρος κτηνοτρόφων, που έχουν τόσο μεγάλη οικονομική ανάγκη σήμερα για να πληρώσουν τις ζωοτροφές τους. Υποκρίνονται όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θέλουν να στηρίξουν την κτηνοτροφία σε μια τόσο δύσκολη φάση. Τα ζώα υποσιτίζονται επειδή δεν έχουν χρήματα οι κτηνοτρόφοι για να τα ταΐσουν. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτό που κάνουν».

«Η αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη απόρριψη δικαιούχων κτηνοτρόφων από την ενιαία ενίσχυση με την πρόφαση ότι αξιοποιούν εκτάσεις βοσκοτόπων που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων από την έδρα της εκμετάλλευσης, ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης», ανέφερε μεταξύ άλλων σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ ο πρόεδρος του ΣΕΚΝΗ κ. Κώστας Καράτζης και προσθέτει ότι «για πολλοστή φορά θέλουμε να επισημάνουμε στους φορείς της πολιτείας ότι η Κρήτη αποτελεί μια ιδιαιτερότητα σχεδόν σε όλη τη χώρα και μετά βεβαιότητας στην ΕΕ, για τον κυρίαρχο λόγο ότι δεν υπάρχουν καν διαθέσιμες πεδινές εκτάσεις για κτηνοτροφική δραστηριότητα. Τα βοσκοτόπια βρίσκονται αποκλειστικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και το μοντέλο της ντόπιας κτηνοτροφίας είναι το παραδοσιακό δηλαδή το εκτατικό με ζώα (αιγοπρόβατα) ελευθέρας βοσκής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: