Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Tagesspiegel. Στην Ελλάδα ''λιτότητα μέχρι θανάτου''.


Με αφορμή τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, η «Tagesspiegel» θεωρεί αναποτελεσματικό το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που ακολουθείται και σχολιάζει: «Η χώρα βρίσκεται στο δρόμο της λιτότητας μέχρι θανάτου. Βυθίζεται ολοένα περισσότερο στην ύφεση. Σε τι χρησιμεύει η εξυγίανση των δημοσιονομικών όταν δεν προχωρά η πραγματική οικονομία; (.) Ο ειδικός της οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ έχει δίκιο να επιρρίπτει τώρα στην τρόικα ότι ακολουθεί "λάθος θεραπεία" στις χώρες της κρίσης. Στην πράξη αυτό που χρειάζεται», υποστηρίζει η εφημερίδα, «η Ελλάδα είναι αναπτυξιακή ώθηση, ώστε να σταθεί στα πόδια της η παράλυτη οικονομία και να αποκτήσουν ξανά ελπίδα οι άνθρωποι». 


Αλλά και η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» στο κεντρικό της σχόλιο τονίζει ότι οι λαοί της νότιας Ευρώπης παραμένουν πιστοί στα μεταπολεμικά ιδεώδη που οδήγησαν στην ίδρυση της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά διαμαρτύρονται γιατί η πολιτική των Βρυξελλών και του Βερολίνου «εξετάζει συνεχώς τα "κουρέματα" των χρεών και τα δάνεια προς τα κράτη, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που κουβαλούν το άχθος αυτών των επιλογών».

«Οι Ελληνες και οι Ισπανοί είναι αφοσιωμένοι φίλοι της ευρωπαϊκής ιδέας. Κανείς δεν έχει ξεχάσει το ιστορικό παρελθόν των πραξικοπημάτων και των δικτατοριών (στις δύο χώρες), απέναντι στο οποίο η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση λειτούργησε ανακουφιστικά. Η Ε.Ε. δεν έπαψε να είναι το μέλλον. Αλλά τα κονδύλια και οι πόροι της δεν μπορεί πλέον να θεωρούνται εποικοδομητικά. Είναι κονδύλια και πόροι που αποδομούν και στιγματίζουν τις ζωές εκατομμυρίων κοινών πολιτών. Το τίμημα αυτής της πολιτικής θα το πληρώσουν όλοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση» γράφει η εφημερίδα.

Στο ίδιο editorial, η «Guardian» υπενθυμίζει επίσης τις μεγάλες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών εναντίον της λιτότητας στην Ελλάδα, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, κάνοντας λόγο για «παν-νοτιοευρωπαϊκή αντίδραση, την ώρα που τα πακέτα με τα μέτρα λιτότητας βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: