Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Εδώλιο για τo καρτέλ με τα κοτόπουλα. Δέκα επιχειρήσεις που ελέγχουν το 80% της αγοράς παραπέμπονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Εδώλιο για τo καρτέλ με τα κοτόπουλα

Οι δύο μεγαλύτεροι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της χώρας, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας και ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος», στον έναν μάλιστα πρόεδρος είναι ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Κασσής, που αποτελούν τις κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου, και άλλες οκτώ μεγάλες ιδιωτικές πτηνοτροφικές μονάδες πρόκειται να καθήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου της Επιτροπής Ανταγωνισμού διότι επί 15 χρόνια είχαν συγκροτήσει καρτέλ και διαμόρφωναν με «κομπρεμί» τις τιμές των προϊόντων τους, ενώ συγχρόνως είχαν μοιράσει και τα δίκτυα διανομής. 

Για να είναι σίγουροι οι επικεφαλής τους ότι οι συμφωνίες θα τηρηθούν είχαν ορίσει και συγκεκριμένο υπάλληλο του Συνδέσμου Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων προκειμένου να επιβλέπει ότι τα συμφωνηθέντα εφαρμόζονται.

Πηγές της Επιτροπής έλεγαν ότι πρόκειται για την πιο «καραμπινάτη» υπόθεση καρτέλ που εντοπίστηκε ποτέ στην ελληνική αγορά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού προς την ολομέλεια της Επιτροπής είναι ογκωδέστατη, αποτελείται από 270 σελίδες, με τις οποίες τεκμηριώνεται η παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού.

Στην εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες που συμμετείχαν από το 1996 ως και το 2010 στο καρτέλ ήταν 14, αλλά εν τω μεταξύ δύο εξ αυτών έκλεισαν και άλλες δύο πουλήθηκαν. Ετσι παραπέμπονται οι δέκα και μαζί τους και ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων. Επίσης στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων δύο ακόμη εταιρείες προσέφυγαν στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 99. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των δύο προαναφερόμενων συνεταιρισμών Αρτας και Πίνδου, στο καρτέλ συμμετείχαν η Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ, που είναι και η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση του κλάδου, οι εταιρείες Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ, Μαζαράκι ΑΒΕΕ, Αφοί Λειβαδίτη ΑΒΕΕ (που έχει ενταχθεί στις διατάξεις του άρθρου 99 μαζί με την Υιοί Π. Σαραμούρτση ΑΕ) και η Αγγελάκη ΑΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δέκα μεγάλες εταιρείες - από τις περίπου πενήντα που λειτουργούν στην αγορά - που κατηγορούνται για τη συγκρότηση καρτέλ ελέγχουν περίπου το 80% της αγοράς. Η μόνη από τις μεγάλες εταιρείες που δεν συμμετείχε στο καρτέλ είναι η HQF (πρώην Μιμίκος) που ανήκει στον όμιλο του κ. Ι. Φιλίππου και ελέγχει το 11% της αγοράς. 
Προεξάρχοντα ρόλο στην προκειμένη περίπτωση είχαν οι δύο συνεταιρισμοί της Ηπείρου, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρτας και ο πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος» - οι δύο συνεταιρισμοί και η εταιρεία Νιτσιάκος που λειτουργεί στον Νομό Ιωαννίνων ελέγχουν περίπου το 60% της αγοράς του συσκευασμένου κοτόπουλου - οι οποίοι βρίσκονται σε χείριστη χρηματοοικονομική κατάσταση, οφείλοντας δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην (πρώην πλέον) Αγροτική Τράπεζα και γι' αυτό τον λόγο στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων και κυρίως από το 2011 δημιούργησαν «ρήγμα» στο καρτέλ πουλώντας σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ουσιαστικά κάτω του κόστους, δημιουργώντας προβλήματα στις άλλες εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.

Υπολογίζεται ότι οι υποχρεώσεις 30 πτηνοτροφικών επιχειρήσεων - χωρίς να συνυπολογίζονται οι συνεταιρισμοί - υπερβαίνουν τα 270 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις τους μόλις υπερβαίνουν τα 370 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία τους είναι ανύπαρκτη. Το σύνολο της αγοράς της πτηνοτροφίας ανέρχεται στα 730 εκατ. ευρώ, ενώ η ερευνηθείσα αγορά της κρεατοπαραγωγής ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ.


www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: