Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

E, όχι και τον πρωθυπουργό για τσιγάρα!



Η είδηση του lykavitos.gr σύμφωνα με την οποία η Alpha Bank έδωσε 20.000.000 δάνειο στον Σταύρο Ψυχάρη και η οποία δεν διαψεύσθηκε ακόμη προκάλεσε αίσθηση. Μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε και η σιωπή των ΜΜΕ για το θέμα. 

Μόνο που αυτή η σιγή ασυρμάτου δίνει στην νέα δανειοδότηση του Ψυχάρη σχεδόν συνομωσιολογική διάσταση. Όσο πιο πυκνό το σκοτάδι, τόσο πιο ευρηματική η συνομωσιολογία. Το γεγονός ότι οι υπόλοιποι μηντιάρχες δεν έβγαλαν τσιμουδιά δεν θέλει εξήγηση: Περιμένουν κι εκείνοι με την σειρά τους να περάσουν από το παγκάρι των τραπεζών για νέα δάνεια στις ήδη πολυδανεισμένες με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιχειρήσεις τους.
Η Εθνική Τράπεζα που είχε αρνηθεί αντίστοιχο δάνειο στον ΔΟΛ προκάλεσε τον πόλεμο Ψυχάρη-ΓΑΠ.

Να υποθέσουμε ότι στην περίπτωση της Αlpha Bank, που είναι μια ιδιωτική τράπεζα, δεν χρειάσθηκε ο κ. Κωστόπουλος να λάβει οδηγίες από τον πρωθυπουργό.
Ούτε υπήρχε κάποια σχετική πολιτικη παρέμβαση όταν ο ισχυρός άνδρας της Αlpha Bank αθετούσε την συμφωνία με την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» επιταχύνοντας το κλείσιμο της εφημερίδας.
Σ΄αυτό το σημείο δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας τόσο στον Σταύρο, όσο και στους υπόλοιπους-μια χούφτα-μηντιάρχες οι οποίοι καταφέρνουν και εξασφαλίζουν ιλιγγιώδη δάνεια από τις τράπεζες σε μια τέτοια συγκυρία. 

Οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τα προτερήματα των ισχυρών παικτών του χώρου και ταυτόχρονα να τους ευχηθούμε να είναι σιδερένιοι, σε βάθος δεκαετιών, ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να αφήσουν τα μαγαζιά τους, χωρίς βάρη, στους οξυδερκείς διαδόχους τους. 
Το τελευταίο είναι σχήμα λόγου καθότι οι ισχυροί των ΜΜΕ επιλέγουν τα στελέχη των μαγαζιών τους με κριτήριο πόσο πειθήνια όργανα είναι και όχι πόσο ικανοί στην δουλειά τους. Το κάνουν όλοι αυτό. Και οι παραδοσιακοί και οι νεό-πλουτοι. Ευτυχώς έχουν -εκ φύσεως τιμωρία-την ατυχία τα πιο πολλά από τα παιδιά τους να είναι ανόητα και από χέρι οι καταστροφείς της πατρικής περιουσίας-βλέπε το επίτευγμα του ΓΑΠ με το ΠΑΣΟΚ.
Πάντως όσο υπάρχουν οι συγκεκριμένοι παίκτες στο γήπεδο, θα είναι οι απόλυτοι κυριάρχοι του παιγνιδιού. 

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι καμία Τρόικα, κανείς Τόμσεν και καμία Μέρκελ δεν μπορεί να τους νικήσει. Αν χρειασθεί θα μας οδηγήσουν στην δραχμή, οι ίδιοι όμως θα παραμένουν κυρίαρχοι του παιγνιδιού.
Πάρτε παράδειγμα αυτή την ξεφτίλα σειρά του ΑΝΤ1 με τον Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή. Και οι 300 της βουλής κάθησαν κότες λυράτες μπροστά στον Μίνωα Κυριακού. Τουμπεκί ακόμη και ο σκληροτράχηλος Κασιδιάρης. Όλοι έγιναν πεκινουά του σαλονιού και φυσικά η ντροπή είναι δική μας που τους εκλέγουμε.
Δύο ώρες είδε ο Σαμαράς στην Μουρούζη τον Κοντομηνά, το ίδιο προφανώς έκανε και με τους υπόλοιπους των αντιστοίχων κυβικών.
Ο Κοντομηνάς που σήκωσε πολύ σκόνη πρόσφατα με τον ΟΠΑΠ δεν μπορεί να ανεχθεί να τον αφήνουν στην απέξω. Οι μπίζνες πρέπει να μοιράζονται όσο γίνεται πιο "δίκαια" διαφορετικά θα αναγκασθούν οι αγαπημένοι μας διαπλεκόμενοι να καθαρίσουν ο ένας τον άλλο όπως το επιχείρησε ο Τζόε Ζάζα στο «Νονό» σηκώνοντας ελικόπτερο με εκτελεστές που γάζωσαν την "αίθουσα συσκέψεων".
Το γεγονός ότι οι διαπλεκόμενοι εξακολουθούν να είναι οι κυρίαρχοι του παιγνιδιού αποδεικνύεται καθημερινά από τις επιλογές των προσώπων με τις οποίες ο Σαμαράς επανδρώνει τα κρίσιμα πόστα. 

Κανείς δεν περιμένει από τον καλαματιανό έφορο που τοποθέτησε ο Σαμαράς στον ΣΔΟΕ να μπουκάρει με τα κομάντα του στα μαγαζιά της διαπλοκής, όπως έκανε-και σωστά-με τον πρώην υπάλληλο του ΣΔΟΕ που έχει την θρυλική καφετέρια στην Ύδρα και η γυναίκα του τη έχει δει Μπουμπουλίνα.
Δεν περιμένουμε να ακουμπήσει κανείς Σαμαράς τον Μπόμπολα-ειδικά μετά το στραπάτσο του Μπαιρακτάρη. 

Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνει ο Σαμαράς είναι να δώσει γρήγορα τα λεφτά που οφείλει στις κατασκευαστικές για να πάρουν ξανά μπροστά οι μπουλντόζες. Στην Πάρο για παράδειγμα την δουλειά των νέων αεροδιαδρόμων προυπολογισμού 23 εκατ. ευρώ, την πήρε κατασκευαστική εταιρεία συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη. Αυτούς ξέρουμε αυτούς εμπιστευόμαστε όπως λέει και η διαφήμιση. Ο Βαρδινογιάννης, ο Κόκκαλης, ο Μπόμπολας, ο Κοντομηνάς, ο Αλαφούζος, ο Μυτιληναίος, ο Μελισσανίδης, ο Κοπελούζος, ο Καλογρίτσας και όλοι οι υπόλοιποι εντιμότατοι που μου διαφεύγουν, πρέπει να είναι μέσα στο παιγνίδι γιατί δεκαετίες τώρα όλοι μας έχουμε διαπιστώσει ότι δεν είναι δυνατόν να είναι στην απέξω ακόμη και η ίδια η Παναγία να κυβερνήσει την Ελλάδα: O Μπόμπολας θα της στρώσει το δρόμο για την βίλα στην Αρχαία Ολυμπία, ο Κόκκαλης θα της στείλει την Siemens να αναλάβει τις οικοσυσκευές του σπιτιού, ο Βαρδής θα την προμηθεύει με πετρέλαιο, ο Αλαφούζος θα αναλάβει τον κήπο και την εκπαίδευση των σκύλων, ο Κοντομηνάς θα την κάνει βόλτες με το σκάφος για να γνωρίσει την Μενεγάκη και τον Ματέο, ο Κοπελούζος θα της γνωρίσει τον Πούτιν και ο Μελισσανίδης θα της κουβαλάει νερό με τα τάνκερ του από τις Παρθένες Νήσους για την πισίνα- pool boy θα είναι ο Άδωνης.
Συμπερασματικά, οφείλουμε να συμβιβασθούμε με τους αγαπημένους ήρωες της διαπλοκής και να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι μόνο ο πανδαμάτωρ χρόνος-όπως όλους μας-μπορεί να τους νικήσει.
Ως τότε είναι λογικό τα βαριά ονόματα της διαπλοκής να στέλνουν τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Κουβέλη και τον εκάστοτε πρωθυπουργό της χώρας για τσιγάρα και για τις δουλειές της οικονόμου.

Όσο για τους ξένους που θέλουν να κάνουν μπίζνες με την Ελλάδα, για μια ακόμη φορά θα διαπιστώσουν, πως οι μπίζνες τους γίνονται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σε συνεργασία με τους παπούδες της διαπλοκής και όχι με τα αμούστακα παιδάκια που παριστάνουν τους υπουργούς για να πηδήξουν καμιά γκόμινα...

Από τον Βασίλη Μπόνιο 

www.kourdistoportocali.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: