Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Critical Mass Ride στην Πρέβεζα!

Critical Mass Ride στην Πρέβεζα!

     Το πρώτο Critical Mass Ride πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα οι ποδηλάτες της Πρέβεζας με κυρίαρχο στόχο να ευαισθητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες σχετικά με τη χρήση του ποδηλάτου.

IMG 9125

Τόπος συνάντησης είχε οριστεί το κιόσκι στην πλατεία Ανδρούτσου και λίγο μετά τις 7 ποδηλάτες κάθε ηλικίας «ξεχύθηκαν» με τα ποδήλατά τους στους δρόμους της Πρέβεζας και χτυπώντας τα κουδουνάκια έκαναν αισθητή την παρουσία τους σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης.

Λεωφόρος Ειρήνης, Πολυτεχνείου, Νικοπόλεως, Κ. Τζαβέλλα, Λ. Ιωαννίνων, Βαθύ, Παναγή Τσαλδάρη, Κυανή Ακτή, Παντοκράτορας ήταν μερικά από τα σημεία που πέρασε η ποδηλατοπορεία στέλνοντας το μήνυμα ότι το ποδήλατο έχει θέση σε αυτή την πόλη!

To Critical Mass Ride είναι η πρώτη μαζική αλλά και σημαντικότερη παρουσία ποδηλάτων ως γκρουπ στο δρόμο. Ξεκίνησε το 1992 στο San Francisco και αποτελεί παράδοση σε εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο Η επιτυχία του Critical Mass βασίζεται στο πλήθος και στην πυκνότητα των ποδηλάτων, που συγκεντρώνονται, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου, εκτοπίζοντας έτσι τα αυτοκίνητα από αυτόν, ώστε να μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια όλοι οι ποδηλάτες.

Σίγουρα ο σκοπός κάθε CRITICAL MASS δεν είναι η ταχύτητα, αλλά η προβολή του ποδηλάτου, ως το καλύτερο μέσο μετακίνησης μέσα στην πόλη μας και οι ποδηλάτες έστειλαν για μια ακόμη φορά μήνυμα στη δημοτική αρχή ότι είναι αναγκαία, πλέον, η δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Πρέβεζα.

IMG 9104

Για την ιστορία, το CRITICAL MASS προήλθε από το ποδηλατικό ντοκιμαντέρ "Return to the Scorcher" όπου παρουσίαζε την διάσχιση διασταυρώσεων σε μεγάλες πόλεις της Κίνας σαν θέμα κρίσιμης μάζας (=critical mass): Όσοι ήθελαν να διασχίσουν μια διασταύρωση περίμεναν μέχρι να μαζευτούν αρκετοί και όταν μαζευόταν μια κρίσιμη μάζα ξεχύνονταν στο δρόμο κλείνοντας και ακινητοποιώντας τους διερχόμενους, μέχρι εκείνοι με τη σειρά τους να μαζευτούν πάλι περισσότεροι και να σπάσουν την μάζα.

Το πρώτο CRITICAL MASS έγινε στο Σαν Φραντζίσκο το 1992(υπό το αρχικό όνομα "The Commute Clot") και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής. Σήμερα απαριθμούνται πάνω από 300 CRITICAL MASS rides ανα τον κόσμο.

IMG 9138

Ο θεσμός λοιπόν ξεκίνησε χθες με επιτυχία στην Πρέβεζα και θα συνεχιστεί την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα(επόμενη συνάντηση την 1η Οκτωβρίου στις 18:00)
Σημείο συνάντησης θα είναι το κιόσκι στην πλατεία Ανδρούτσου και ο προορισμός θα κοινοποιείται λίγες μέρες πριν, βέβαια ενδέχεται να αλλάζει κάθε φορά ανάλογα με τις επιθυμίες και τις αντοχές των ποδηλατών ή τις καιρικές συνθήκες.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο δρόμο υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://www.criticalmass.gr/ , ενώ τέλος, χρήσιμο είναι να έχετε εξοπλίσει το ποδήλατο σας με φωτάκια και κόρνα ή κουδουνάκι.

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: