Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Επειγόντως (!) λύσεις για να σωθεί η πτηνοτροφία της Ηπείρου. Η Κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα και πρέπει να δώσει.


Προ οικονομικής κατάρρευσης οι μονάδες της περιοχής μας

Τι ζήτησε η Πανελλήνια Ένωση από τους υπ. Οικονομικών-Αγρ. Ανάπτυξης

Άμεσες, αλλά κυρίως στοχευμένες λύσεις για να κρατήσουν στη ζωή τις μονάδες τους, άρα και την παραγωγή της Ηπείρου, ζητούν από την Κυβέρνηση οι πτηνοτρόφοι της περιοχής μας, που διανύουν ίσως την δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων ετών. 

Εξαιτίας κυρίως του τεράστιου κόστους αγοράς ζωοτροφών, οι περισσότεροι πτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η παραγωγή να έχει μειωθεί σημαντικά. Και όλα αυτά, σε μια περιοχή όπως η Ήπειρος που κατέχει την πρώτη θέση πανελλαδικά στην παραγωγή! 

Οι πτηνοτρόφοι ελπίζουν, ότι η Κυβέρνηση, που έχει αφουγκραστεί τα προβλήματά τους, θα δώσει λύσεις τουλάχιστον στα περισσότερα, καθώς όπως τονίζουν, εάν δεν αλλάξει άμεσα η υπάρχουσα κατάσταση, πολλές μονάδες και στην Ήπειρο θα κλείσουν. 

Τι ζητούν. 
Όπως αναφέρεται σε υπόμνημα που κατέθεσε η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (αντιπρόεδρος είναι ο Χρ. Μπαλτογιάννης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων) στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Τσαυτάρη και στον αναπληρωτή υπουργό Μ. Χαρακόπουλο, οι πτηνοτρόφοι ζητούν να αποφασισθεί άμεσα πακέτο έκτακτων ενισχύσεων του κλάδου, ως αποζημιώσεις απώλειας εισοδήματος κατά ανάλογο τρόπο με εκείνον που αποφασίσθηκε για τις αποζημιώσεις της περιόδου 2007-2008. 
«Η ανάγκη στήριξης της ζωικής παραγωγής είναι σήμερα περισσότερο επιτακτική από άλλη περίοδο, εάν ληφθεί υπόψη ότι οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών και άλλων εισροών είναι σήμερα εντονότερες από εκείνες της περιόδου 2007 - 2008, ενώ το επίπεδο των τιμών των ζωοτροφών την περίοδο 2011-2012 είναι το μεγαλύτερο από το 1990» αναφέρουν, μεταξύ άλλων.

Δημητριακά -σόγια
Ακόμη, προτείνουν να δοθεί ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, κυρίως δημητριακών και σόγιας, που θα χορηγούνται με αυστηρά κριτήρια παραγωγής. Στην περίπτωση της πτηνοτροφίας ως βασικό κριτήριο μπορεί να επιλεχθεί ο αριθμός των τοποθετήσεων νεοσσών και οι πωλήσεις πουλερικών το οικονομικό έτος 2011. 
Το ποσό χρηματοδότησης που έχει προταθεί εκτιμάται στα 250 - 300 εκατ. ευρώ που είναι δυνατόν να αντληθεί από αδρανείς πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». 
Σύμφωνα με τους πτηνοτρόφους, στα πλαίσια του πακέτου στήριξης πρέπει να επαναχορηγηθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στην πτηνοτροφία. 

Καταστροφικές συνθήκες. 
Για τους παραγωγούς, οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά είναι καταστροφικές. Έχουν μειωθεί σημαντικά οι τιμές των κρεάτων, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί υπέρμετρα, εξαιτίας της πρόσφατης μεγάλης ανόδου των τιμών ζωοτροφών στις μεγάλες παραγωγικές περιοχές του κόσμου, ενώ ελλιπής χαρακτηρίζεται και η χρηματοδότηση του κλάδου με κεφάλαια κίνησης. 
«Από το δεύτερο εξάμηνο το 2012 όπου οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας στη διεθνή αγορά εμφανίζουν εκρηκτική άνοδο, η πτηνοτροφία οδεύει προς καταστροφή, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα διάσωσής της» αναφέρουν, μεταξύ άλλων. Το κόστος ανεβαίνει περισσότερο μετά τις τελευταίες αυξήσεις των τιμών και των υπόλοιπων αναλωσίμων που είναι κυρίως η ενέργεια, το γενετικό υλικό και τα κτηνιατρικά φάρμακα. 

Τέλος, σχετικά με την ρύθμιση των χρεών των πτηνοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων η Πανελλήνια Ένωση συντάσσεται με το αίτημα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας που προβλέπει, με νομική κατοχύρωση αναστολή κατασχέσεων των εκμεταλλεύσεων για τριετή τουλάχιστον περίοδο, διαγραφή του 50% των χρεών και περίοδο αποπληρωμής 20 ετών, με χαμηλό επιτόκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: