Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Η συγκυβέρνηση των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν και μόλις τριών μηνών, μοιάζει ήδη να σέρνει με δυσκολία τα βήματά της και η φθορά της είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού.

thumb












Καθώς η οριστικοποίηση των νέων βα­ρύτατων μέτρων λιτότητας υποτίθεται πως είναι θέμα ημερών ή... ωρών, η κοινωνία συνεχίζει τον Γολγοθά της κουβαλώντας τον σταυρό του οικονομικού της μαρτυρίου. Η συγκυβέρνησητων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν και μόλις τριών μηνών, μοιάζει ήδη να σέρνει με δυσκολία τα βήματά της και η φθορά της είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Όμως και η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) δεν δείχνει να αξιοποιεί - σε δημοσκοπικό επίπεδο - την κυβερνητική φθο­ρά, αντίθετα με τη Χρυσή Αυγή, η οποία εμφανίζει σημαντική άνοδο κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου σε όσους έχουν αδύναμη ακοή και αργά ανακλαστικά - ή απλώς αδυνατούν να λειτουργήσουν ανα­σταλτικά στην άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος πετώντας την μπάλα στην εξέ­δρα με γενικού τύπου καταγγελίες περί φασισμού.
Αυτά και άλλα πολλά είναι τα αξιοση­μείωτα ευρήματα της έρευνας «Δείκτες» της εταιρείας Pulse RC για τον μήνα Σε­πτέμβριο, την οποία σε τακτική βάση θα παρουσιάζει εφεξής «Το Ποντίκι». Ας δούμε όμως ανα­λυτικά τα ευρήματα, τα οποία προϊδεάζουν για... μαύρο χειμώνα - από πολλές απόψεις... (Όλοι οι πίνακες δημοσιεύονται στις σελίδες 20, 45, 46).
Άνοδος Χρυσής Αυγής
Κατ’ αρχάς, βλέποντας τους πίνακες που αφο­ρούν την πρόθεση ψήφου και την αναγωγή της επί των εγκύρων, παρατηρούμε ότι όλα τα κόμ­ματα, πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, εμφα­νίζουν κάμψη συγκριτικά με το εκλογικό αποτέ­λεσμα της 17ης Ιουνίου. Ιδιαίτερα τα τρία κόμμα­τα της συγκυβέρνησης, Ν.Δ.ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, εμφανίζουν σοβαρή υποχώρηση, απότοκο της γενικής δυσαρέσκειας από τις κυβερνητικές επι­λογές, όπως αναλυτικά θα δούμε παρακάτω.
Τη δυσαρέσκεια αυτή όμως δεν καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης υποχωρεί, αλλά η Χρυ­σή Αυγή, η οποία εμφανίζει άνοδο 3,6% (4,6% μετά την αναγωγή επί των εγκύρων)! Η αύξηση του ΚΚΕ είναι οριακή και, προς το παρόν, δείχνει «φρένο» στη ραγδαία πτώση που εμφάνισε μετα­ξύ των εκλογών Μαΐου και Ιουνίου. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της μέτρησης (σε παρένθεση το αποτέλεσμα της αναγωγής):
 Η Ν.Δ. στο 22,5% (25%) έναντι 29,7% στις εκλογές.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5% (24%) έναντι 26,9%.
 Το ΠΑΣΟΚ 7,5% (8%) έναντι 12,3%, και μάλιστα με τη δημοσκόπηση να διενεργείται εν μέσω του εορτασμού των 38 χρόνων από την ίδρυσή του.
 Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6% (6,5%) έναντι 7,5%.
 Η Χρυσή Αυγή 9,5% (10,5%) ένα­ντι 6,9%.
 Η ΔΗΜΑΡ 4% (4,5%) έναντι 6,3%.
 Το ΚΚΕ 4,5% (5%) έναντι 4,5%.
 Άλλο Κόμμα δηλώνει το 6,5% (7%) έναντι 6%, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους Οικολόγους Πράσι­νους και τη Δημιουργία Ξανά-Δράση να πιάνουν το 1%.
 Οι αναποφάσιστοι κινούνται στο 8,5% (9,5%). Στον πίνακα μέτρησης της «καταλληλότητας για την πρωθυπουργία» ο Αντώνης Σαμαράς προ­ηγείται με 25% και ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 21%. Ωστόσο το 48% δεν προτιμά κανέναν από τους δύο, με αυτούς που δεν απαντούν να είναι μόλις στο 6%.
Συνεπώς ο Σαμαράς δείχνει να κινείται ακρι­βώς στο ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματός του (στην αναγωγή επί των εγκύρων), ενώ ο Τσίπρας υπολείπεται κατά τι από το δυ­νητικό ποσοστό του, αλλά ταυτίζεται με το αποτέλεσμα του πίνακα της πρόθεσης ψή­φου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως πολιτικό συ­μπέρασμα δεν μπορεί να εξαχθεί με ασφάλεια, ιδιαίτερα όταν οι μισοί και πλέον από τους ερωτη­θέντες δεν προτιμούν κανέναν από τους δύο.
Κυβερνητικές δυσκολίες
Στους πίνακες που διερευνούν και αναλύουν τον δείκτη ικανοποίησης από τις μέχρι τώρα κυ­βερνητικές πράξεις και επιλογές, η δυσαρέσκεια χτυπάει κυριολεκτικά «κόκκινο», καθώς το 70% δηλώνει «σίγουρα» ή «μάλλον» μη ικανοποιη­μένο από την κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώνεται και στους ψηφοφόρους των τριών κομμάτων που τη συγκροτούν.
Για την ακρίβεια δυσαρεστημένοι δείχνουν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. σε ποσοστό 42% (οι της Ν.Δ. είναι οι μόνοι όμως που δη­λώνουν ικανοποιημένοι κατά 56%), του  ΠΑΣΟΚ κατά  52% (ικανοποιημένοι το 44%), ενώ η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη στη ΔΗΜΑΡ, της οποίας οι ψηφοφόροι δηλώνουν μό­νο κατά 11% ικανοποίηση και, αντιθέτως, 79%δυσα­ρέσκεια.
Προφανώς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη είναι ο... «αδύ­ναμος κρίκος» της συγκυβέρνησης, τουλάχιστον σε επίπεδο λαϊκής βάσης, ως εκ τούτου η δημοσκοπική του πτώση βρί­σκει στους πίνακες αυτούς την ερμηνεία της...
Στα υπόλοιπα κόμματα η δυσαρέσκεια από το έως τώρα κυβερνητικό έργο είναι καθολική και κινείται από το 79%και άνω...
«Μήνυμα» για ΣΥΡΙΖΑ
Ικανοποίηση όμως δεν προκαλεί μέχρι στιγμής ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία του ως αξιωματι­κής αντιπολίτευσης, καθώς στο σύνολο των ερω­τηθέντων εμφανίζει ποσοστό «σίγουρα» ή «μάλ­λον» μη ικανοποιημένων71% (μια μονάδα πάνω από το αντίστοιχο της κυβέρνησης!).
Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι και μεταξύ των ψηφοφόρων του το 37% δηλώνει μη ικανοποιη­μένο, με το 59% να δηλώνει ικανοποίηση. Σε πο­λύ υψηλά ποσοστά κινείται η δυσαρέσκεια στους ψηφοφόρους όλων των υπόλοιπων κομμάτων -από 74% και άνω.
Με λίγα λόγια, είναι προφανές ότι η αξιωματι­κή αντιπολίτευση, προς το παρόν, δεν καρπώνε­ται τη δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται έναντι της κυβέρνησης και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που εξηγούν ενδεχομένως το γιατί, ενώ η ψαλίδα της απόστασης από τη Ν.Δ. «κλείνει» τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην αναγωγή επί των εγκύρων, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπονται της εκλογικής του επίδοσης.
«Μαύρη» φτώχεια...
Την ώρα που το επικοινωνιακό βάρος της κυ­βέρνησης και του πρωθυπουργού πέφτει στην απόπειρα να πείσουν ότι οι διεθνείς επαφές Σαμαρά βελτιώνουν το διεθνές «κλί­μα» έναντι της Ελλάδας, από το αποτέλεσμα των ταξιδιών του σε Βερολίνο και Παρίσι ικανοποιημένοι είναι μόνο το 31% των ερωτηθέντων, με τους περισσότερους να εντοπίζονται μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (64%) και του ΠΑΣΟΚ (46%).
Οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, της ΔΗΜΑΡ περιλαμβανομένης, εκδηλώνουν υψη­λά ποσοστά δυσαρέσκειας, από 72% και άνω.
Προφανώς σε αυτή τη φάση η επικοινω­νιακή καταιγίδα της κυβέρνησης πέ­φτει... πολύ μακριά από τα κοι­νωνικά   προβλήματα,   καθώς  το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τους επόμενους μήνες θα μπορεί να εκπληρώσει εμπρόθεσμα λίγες (35%) ή καμιά (13%) από τις οικονομικές υποχρεώσεις του.
Τις περισσότερες από αυτές μπορεί να εκπλη­ρώσει μόνο το 23%, ενώ το σύνολό τους μόνο το 12%. Το 10% δεν γνωρίζει, ενώ το 7% δεν απαντά. Σχεδόν... φυσιολογικό φαίνεται το ότι τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ αυτών πουμπο­ρούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (όλες ή τις περισσότερες) τα βρίσκουμε στους ψηφο­φόρους, κατά σειρά, του ΠΑΣΟΚ (55%), της Ν.Δ. (46%) και της ΔΗΜΑΡ (45%).
Από εκεί και πέρα, οικονομικά ικανοί είναι, κα­τά σειρά, οι ψηφοφόροι των Λοιπών Κομμάτων (31%), των Ανεξάρτητων Ελλήνων (29%) και του ΣΥΡΙΖΑ (25%).
Και το «κλου» αυτής της μέτρησης: Οι οικονο­μικά ασθενέστεροι, με βάση αυτόν τον δείκτη, είναι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι σε ποσοστό 70% μπορούν να πληρώσουν λίγες ή καμιά από τις υποχρεώσεις τους τούς επόμενους μήνες. Οι ικανοί να αντεπεξέλθουν στις περισσό­τερες ή όλες από αυτές είναι μόλις το 16%.
Αυτό το καμπανάκι ας ηχήσει στα αυτιά και εκείνων που προτιμούν να υπερτονίζουν το ιδεολογικό στοιχείο στην ψήφο προς τη Χρυσή Αυγή και αυτών που αδυνατούν να εκφράσουν τους αδύναμους της κοινωνίας. Αυτό το δημοσκοπικό εύρημα είναι σήμα κινδύνου για πάρα πολλούς...
Σκληρή στάση στο μεταναστευτικό
Ο δείκτης οικονομικής ικανότητας ίσως να μην είναι εντελώς άσχετος με αυτόν που θα εξετάσουμε αμέσως τώρα, ο οποίος αφορά την ικανοποίηση από τα κυβερνητικά μέτρα για τους παράνομους μετανάστες. Το 55% δη­λώνει δυσαρεστημένο με τα μέτρα, τα οποία θα ήθελε πιο αυστηρά. Το 15% θα τα ήθελε λιγότερο αυστηρά, ενώ συμφωνεί τελικά μόνο το 16%, με ένα 14% να μην απαντά.
Κι αν θα περίμενε κάποιος να ζητούν μεγα­λύτερη αυστηρότητα οι ψηφοφόροι της Χρυ­σής Αυγής (82%), τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων (81%), της Ν.Δ. (57%) και του ΠΑΣΟΚ (56%), τι θα μπορούσε να πει ο συνηθισμένος στα ιδεο­λογικά στερεότυπα παρατηρητής για τους ψη­φοφόρους κομμάτων της Αριστεράς, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη αυστηρότητα έναντι των μεταναστών;
Αυτού του είδους ο παρατηρητής προφα­νώς θα εκπλαγεί αν δει ότι οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑεπιζητούν σκληρότε­ρα μέτρα στο μεταναστευτικό σε ποσοστό 49%! Αλλά και τους ψηφοφόρους των υπό­λοιπων κομμάτων να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος κατά 38%... Ενδεικτικό του κλί­ματος είναι το ότι σε κανενόςκόμματος τους ψηφοφόρους οι «ανεκτικοί» δεν πλειοψη­φούν έναντι αυτών που προτιμούν πιο σκλη­ρή αντιμετώπιση.
Οι επιμελείς αναγνώστες του «Π» θα θυμού­νται ότι, πολύ πριν από την κορύφωση της κρί­σης, με την υπαγωγή στην τρόικα και τα μνημόνιά της, πριν ακόμη αναλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου, αυτή εδώ η εφημερίδα προει­δοποιούσε με αλλεπάλληλα άρθρα της ότι η έκρηξη στο μεταναστευτικό πρόβλημα θα ήταν μια από τις πρώτεςκαι σοβαρότερες συ­νέπειες της κρίσης, η οποία από τότε φαινόταν ότι ερχόταν με... καλπασμό.
Όσοι τότε δεν κατάλαβαν και όσοι, ενδεχο­μένως, εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν προφανώς θα υποχρεωθούν να ξυπνήσουν απότομα από τον λήθαργό τους. Και η εκρη­κτική άνοδος της Χρυσής Αυγής, τόσο για οι­κονομικούς λόγους όσο και εξ αιτίας του με­ταναστευτικού, είναι μόνο το προανάκρουσμα για όσα θα ακολουθήσουν στη μνημονιακή Ελ­λάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: