Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η μύγα Μεσογείου «απειλεί» τα εσπεριδοειδή της Ηπείρου.



Μέτριες είναι οι συλλήψεις της μύγας Μεσογείου στις φερομονικές παγίδες των νομών Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, ενώ αρκετά υψηλές είναι στο νομό Άρτας, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των γεωπόνων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων.

Επισημαίνεται ότι όταν οι καρποί αλλάζουν χρώμα με αποτέλεσμα να ωριμάζουν και να πέφτουν πρόωρα τότε σημαίνει ότι οι προσβολές από το έντομο είναι σοβαρές.

Με την έναρξη της αλλαγής του χρώματος του καρπού, συνιστώνται ψεκασμοί κάλυψης με κατάλληλα φυτοφάρμακα και επανάληψη αυτών κάθε 15-20 ημέρες ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος αλλά και την ημερομηνία συγκομιδής.

Παρατηρούνται επιπλέον, αυξημένες συλλήψεις της κόκκινης ψώρας σε όλες τις περιοχές, ενώ του ψευδόκοκκου οι συλλήψεις είναι αρκετά υψηλές μόνο όμως στο νομό της Άρτας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συνιστούν στους καλλιεργητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν μόνο τα εγκεκριμένα και αυτά κατά ορθολογικό τρόπο και στην σωστή δοσολογία και συνδυαστικότητα.

Τονίζεται ακόμα ότι οι ψεκασμοί, εφόσον δεν διαπιστωθούν σοβαρές προσβολές, θα πρέπει να αποφεύγονται , για να προστατεύονται τα ωφέλιμα έντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: