Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Πρωθυπουργική δέσμευση για πλήρη διαφάνεια στην πώληση της ''Δωδώνη''.

dodonh ergostasio

Ο Αντ. Σαμαράς υποσχέθηκε να δει ο ίδιος το θέμα για να διαπιστώσει την ακρίβεια των καταγγελιών από τις ΕΑΣ

Τη δέσμευσή του πως το θέμα του διαγωνισμού για την πώληση των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» θα επανεξεταστεί προτού ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις μετέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών που έγινε την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος είχε ενημερωθεί πλήρως για τις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από το θέμα και τον άδικο αποκλεισμό της πρότασης της Ενώσεων και της εταιρίας Βίκος Α.Ε., από τη συνέχεια του διαγωνισμού από την κοινοβουλευτική του ομάδα και ειδικότερα από τους βουλευτές της Ηπείρου οι οποίοι και του ζήτησαν να παρέμβει.

Έτσι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ζήτημα της «Δωδώνης» στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντάς του πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στο τραπέζι η συνέχιση του διαγωνισμού με αποκλεισμένες τις Ενώσεις θα αποτελέσει ένα οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που θα περάσει στην ιστορία συνυφασμένο με την Ν.Δ., προειδοποιώντας τον ότι αν το θέμα έρθει προς ψήφιση στη βουλή το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που οι διαδικασίες αποδειχτούν μη διαφανείς δεν θα το ψηφίσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Σαμαράς δεν δεσμεύτηκε για ακύρωση ή πάγωμα του διαγωνισμού τόνισε όμως πως θα αναλάβει να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για το τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα και σε περίπτωση που διαπιστωθούν τα όσα καταγγέλλονται περί μη σύννομων διαδικασιών θα δώσει εντολή για ακύρωσή του γιατί σε καμία περίπτωση δε θέλει η προσπάθεια που γίνεται να ολοκληρωθεί η πρώτη ουσιαστικά αποκρατικοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης να συνοδευτεί από καταγγελίες για σκάνδαλο ή ακόμα και δικαστικές περιπέτειες για τις οποίες έχουν ήδη προειδοποιήσει τόσο οι Ενώσεις όσο και ο όμιλος ΤΥΡΑΣ.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να σημαίνει πολλά μπορεί όμως και τίποτα για το μέλλον του διαγωνισμού, είναι όμως πια βέβαιο πως η κυβέρνηση στο πιο κορυφαίο της επίπεδο, αυτό του πρωθυπουργού, έχει πλήρη γνώση των προβλημάτων και των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και του ενός τουλάχιστον εταίρου της, του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, το οποίο ξεκαθάρισε ότι η συναίνεσή του στην κατάληξη του διαγωνισμού δεν είναι δεδομένη αν πρώτα δεν ξεκαθαρίσουν τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την μέχρι σήμερα διαδικασία.

Στ. Καλογιάννης: «Με διαφάνεια ο διαγωνισμός για τη Δωδώνη»
Ξεκάθαρη και σαφή θέση σχετικά με τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη πήρε όμως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης. Ο κ. Καλογιάννης κράτησε μεγάλες αποστάσεις τόσο από την απόφαση που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και από δηλώσεις άλλων παραγόντων της περιοχής, αλλά και συναδέλφων του βουλευτών.
«Εδώ και δέκα χρόνια έπρεπε η Δωδώνη να απεμπλακεί από την Αγροτική Τράπεζα. Ήταν αδύνατο να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς. Δεν θα μπορούσε να γίνει ούτε τώρα, αλίμονο αν γυρίζαμε δεκαετίες πίσω.
Σήμερα ο διαγωνισμός πρέπει να προχωρήσει και να διασφαλιστεί πλήρως η διαφάνεια», ανέφερε στη δήλωση του ο Αναπληρωτής Υπουργός.

ΤΕΕ/ΤΗ: «Δεν πείθουν οι διαδικασίες για την πώληση της Δωδώνης»
Την ίδια στιγμή ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως οι διαδικασίες του εν εξελίξει διαγωνισμού για την πώληση της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», όπως διαφαίνεται απ' όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, δεν έχουν πείσει την κοινωνία ότι διέπονται από ξεκάθαρα κριτήρια, άρα και όρους διαφάνειας, εξέδωσε και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ ΤΗ η οποία προσθέτει ότι οι πιέσεις - λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας για τη Χώρα μας - για αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων, οδηγούν σε βεβιασμένες ενέργειες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη, αν υπάρχει πραγματική ανάγκη, κοινωνικό και οικονομικό συμφέρον.
«Το ΤΕΕ-ΤΗ ως υπεύθυνος φορέας της περιοχής μας, δεν αποσκοπεί με την παρέμβασή του αυτή να υποκαταστήσει τους αξιολογητές του εν εξελίξει διαγωνισμού για την πώληση της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», αλλά αφουγκραζόμενο την κοινωνία, να καταθέσει και τον δικό του προβληματισμό για τον εν λόγω διαγωνισμό», αναφέρει η ανακοίνωση.
Επισημαίνει επίσης, ότι το όποιο επιχειρηματικό σχήμα επιλεχθεί, από το διαγωνισμό, οφείλει και πρέπει να δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και την ειλικρινή - ουσιαστική συνεργασία με τους παραγωγούς - κτηνοτρόφους και ότι η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της «ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε.» θα διασφαλισθεί ως κόρη οφθαλμού.
«Η ανάπτυξη της Περιοχής μας και της Χώρας μας συνολικά είναι το ζητούμενο και ο στόχος αυτός συνδέεται άμεσα με την ενεργό συμμετοχή και αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας. Ο πρωτογενής τομέας, επομένως και η κτηνοτροφία, είναι ένας από τους τομείς, που πρέπει να επενδύσουμε στρατηγικά με σχέδιο, όραμα, σύγχρονους και οργανωμένους τρόπους και η «ΔΩΔΩΝΗ» σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα βασικό πυλώνα του δευτερογενούς τομέα για την προοπτική ανάπτυξης της Περιοχής μας.
Ελπίζουμε σκοπιμότητες να μην οδηγήσουν στην απώλεια αυτής της προοπτικής», καταλήγει το ΤΕΕ/ΤΗ.

www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: