Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Στα λόγια έμεινε η επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης .«Λιμνάζουν» οι υποθέσεις και στα Δικαστήρια της Ηπείρου και ιδιαίερα των Ιωαννίνων!

Γεμάτα τα πινάκια και από περιπτώσεις οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Ενώ από χθες ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις Δικαστών, Εισαγγελέων και μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που διαμαρτύρονται για τις μειώσεις στις αποδοχές τους, η απονομή της Δικαιοσύνης, όχι μόνο δεν έχει επιταχυνθεί, αλλά οι υποθέσεις. λιμνάζουν! 
Μέχρι τώρα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, όπου ο αριθμός των δικηγόρων ξεπερνά τους 400 (!), μια απλή υπόθεση αστικής διαφοράς θέλει από 3 έως 5 χρόνια για να τελεσιδικήσει! 

Γεμάτα πινάκια.
Στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων τα πινάκια είναι γεμάτα, ενώ αυτές τις ημέρες και για όσο κρατήσουν οι κινητοποιήσεις των δικαστών, οι υποθέσεις οδηγούνται σε αναβολή. 
Όπως φάνηκε από τη χθεσινή πρώτη ημέρα της αποχής, οι δικαστές ανεβαίνουν στις έδρες τους στις 9 το πρωί και για μια ώρα δουλεύουν κανονικά. Όταν η ώρα φθάσει 10 σταματούν και αναβάλουν τις υπόλοιπες υποθέσεις για μια συγκεκριμένη ημερομηνία που ανακοινώνουν εκείνη την ώρα.

Για οφειλές. 
Παράλληλα, αυξάνονται το τελευταίο διάστημα και οι υποθέσεις μεταξύ Ασφαλιστικών Ταμείων και οφειλετών, κυρίως επιχειρήσεων. Λόγω κρίσης, οι οφειλές στα Ταμεία έχουν «εκτιναχθεί», με αποτέλεσμα, τις ημέρες που εκδικάζονται, να επικρατεί το αδιαχώρητο στο Δικαστικό Μέγαρο. 
Ακόμη, έχουν προστεθεί πολλές υποθέσεις που εκδικάζονται στα Ειρηνοδικεία και αφορούν υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών κ.α. Όμως, λόγω της πολιτικής συγχώνευσης των Ειρηνοδικείων (με την αιτιολογία της περιστολής δαπανών) πρόκειται να κλείσουν αυτά της Κόνιτσας, του Πωγωνίου και της Ζίτσας, με αποτέλεσμα όλες οι υποθέσεις να συσσωρευτούν στα Γιάννινα, κάτι που θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Πρωτοφανής. 
Στο μεταξύ, η αποχή των δικαστών χαρακτηρίζεται πρωτοφανής από πολλούς κύκλους, αφού κανείς σχεδόν δεν περίμενε, ότι αυτός ο κλάδος θα «κατέβει στους δρόμους», λόγω περικοπών στις αποδοχές των λειτουργών του. 
«Σαφώς και η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά αυτή η ισοπέδωση που επιχειρείται στις απολαβές δικαστών και εισαγγελέων οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια τη Δικαιοσύνη» είπε ο γνωστός Γιαννιώτης δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του «Π.Λ.» κ. Κώστας Ντακαλέτσης. 

Οι κινητοποιήσεις 
Όπως έχει γίνει γνωστό, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει αποφασίσει 6ημερη αποχή έως και τις 22 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της αποχής τους δεν θα γίνεται καμία δημοσίευση απόφασης ποινικού και πολιτικού δικαστηρίου.
Σε ό,τι αφορά τους διοικητικούς δικαστές, θα απέχουν από τα καθήκοντά τους για 14 ημέρες. Έτσι, αναβάλλονται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, οι συζητήσεις όλων των υποθέσεων που εκδικάζονται σε όλα τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας.
Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισαν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους έως τις 6 Οκτωβρίου να κατεβαίνουν από τις έδρες στις 10:30 το πρωί, έως τη λήξη του ωραρίου στις 3:30 το μεσημέρι.
Μέχρι και το τέλος του μήνα, δεν θα γίνεται δημοσίευση δικαστικών αποφάσεων (πλην εξαιρετικών περιπτώσεων), ενώ θα υπάρχει και αποχή από οποιαδήποτε διοικητικής φύσεως εργασία ή έργο, μη συνδεόμενο με τα δικαιοδοτικά καθήκοντα. 
Να σημειωθεί, πάντως, ότι από τη «νέκρωση» των δικαστηρίων θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομική δραστηριότητα του κράτους, αλλά στην εκκαθάριση χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων, η επίλυση των οποίων θα επιφέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία.

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: