Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Οι τροικανοί δεν ξέρουν τι λένε...

Wall Street Journal: «H Τρόικα μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση»

Αποδεδειγμένα πια η τρόικα δεν ξέρει τι λέει, δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει. Εγκλωβισμένος ο Τόμσεν και η παρέα του στις ατελείς προγνώσεις τους, τυφλωμένοι από τις ιδεοληψίες τους δεν μπορούν να αναγνώσουν τα αποτελέσματα της τρέχουσας δημοσιονομικής διαχείρισης, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται από το υπουργείο Οικονομικών, που αυτοί εποπτεύουν και παρακολουθούν στενά. 

Όπως αποκαλύπτουν στο εβδομαδιαίο δελτίο τους οι αναλυτές της Alpha Bank, τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους φανερώνουν ότι τα ελληνικά δημόσια οικονομικά εξελίσσονται κατά πολύ καλύτερο τρόπο από τις απόλυτα απαισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η τρόικα εκτιμούσε ότι τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης δεν θα ξεπεράσουν τα 86 δισ. ευρώ και ότι θα είναι μειωμένα κατά 2,4% σε σχέση με το 2011.Τα στοιχεία του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2012 δείχνουν καθαρά ότι οδεύουμε προς αύξηση των εσόδων κατά 1,5%. Πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα του 2012 θα ξεπεράσουν τα 89 δισ. ευρώ, ήτοι θα είναι κατά 3 δισ. ευρώ υψηλότερα των αρχικών προβλέψεων. 

Με άλλα λόγια, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η τρόικα από κεκτημένη ταχύτητα υποεκτίμησε τα έσοδα του 2012 και αντιστοίχως έχει υπερεκτιμήσει την εξέλιξη των κρατικών δαπανών. Και στο σκέλος των δαπανών διαψεύδονται οι αρχικές προβλέψεις.Προέβλεπε τον Φεβρουάριο ότι οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 5,1% και η τρέχουσα διαχείριση δείχνει ότι θα είναι μειωμένες κατά 7%.Που σημαίνει εξοικονόμηση άλλων 3 δισ. ευρώ. Οπότε σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, η δημοσιονομική διαχείριση του 2013 ξεκινάει με ένα μαξιλάρι 6 δισ. ευρώ. 

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, τίθεται ζήτημα γιατί οι τροϊκανοί αρνούνται τις ελληνικές επιλογές και επιμένουν με τόση ένταση στη λήψη ακόμη σκληρότερων οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων; Αν ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν την ελληνική υπόθεση θα έπρεπε να πιέζουν για αναπτυξιακά διαρθρωτικά και άλλα μέτρα, παρά να οδηγούν τη χώρα στην κοινωνική έκρηξη και στο πολιτικό χάος. Πολλές εξηγήσεις δεν υπάρχουν. Η είναι φανατικοί και δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους ή έχουν σκοπούς και επιδιώξεις που δεν γνωρίζουμε. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να αποκαλυφθούν. 

Δεν μπορούν να παίζουν με τη τύχη ενός λαού και το μέλλον μιας χώρας. Φθάνει πια τόσο μένος, τόση καχυποψία και τόση επιστημονικοφανής εκδικητικότης. Δεν ζούμε στην εποχή της αποικιοκρατίας των Ινδιών... 

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: