Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Έλεγχος στις καταθέσεις μισθωτών, συνταξιούχων, εισοδηματιών και αγροτών.


Τραπεζικούς λογαριασμούς μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, εισοδηματιών και συνολικά των 8,5 εκατ. φορολογούμενων θα μπορούν να ανοίγουν και να ελέγχουν στο εξής οι φορο-ελεγκτές για να επαναπροσδιορίζουν με βάση τις καταθέσεις τα φορολογητέα εισοδήματα των πολιτών και να επιβάλλουν αν αυτό προκύπτει πρόσθετους φόρους.

Το υπουργείο Οικονομικών εντείνει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής εφαρμόζοντας πλέον σε όλους τους φορολογούμενους τις έμμεσες ...αμερικάνικου τύπου τεχνικές ελέγχου για να αποκαλύψει και να φορολογήσει «μαύρα» εισοδήματα και παράνομο πλούτο.
Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που εφαρμόζονται ήδη για τους επιτηδευματίες επεκτείνονται σε όλους τους φορολογούμενους.
Στο πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των εφοριών θα μπορούν να επαναπροσδιορίζουν τα φορολογητέα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων, τα ακαθάριστα έσοδα, τις εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών χρησιμοποιώντας νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια ελέγχου.

Πιο συγκεκριμένα για τον εντοπισμό «μαύρων» εισοδημάτων, αδικαιολόγητου πλουτισμού (κινητή και ακίνητη περιουσία), ή βιοτικού επιπέδου που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα θα λαμβάνονται υπόψη πέντε κριτήρια: 
1. Το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι σε μετρητά. Με τη συγκεκριμένο μέθοδο οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προβαίνουν σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων, να εξετάζουν τις αναλήψεις και τις καταθέσεις στους λογαριασμούς αυτούς και, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα αντικειμενικά κριτήρια να επαναπροσδιορίζουν σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα δηλωθέντα τα φορολογητέα εισοδήματα και τα αναλογούντα ποσά φόρων εισοδήματος υποχρεώνοντας τους ελεγχόμενους να πληρώνουν σημαντικά αυξημένους φόρους.
Επίσης θα ελέγχονται οι δαπάνες που έχουν γίνει σε μετρητά. Συγκεκριμένα θα γίνεται έλεγχος στις αγορές περιουσιακών στοιχείων (κατοικιών, οικοπέδων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.α.) που έγιναν με μετρητά. Οι δαπάνες αυτές θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στην εφορία οι φορολογούμενοι. Αγορές περιουσιακών στοιχείων που δεν θα δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα θεωρούνται εισόδημα και θα φορολογούνται με βάση την φορολογική κλίμακα και συντελεστές έως και 45%. 
-Η ανάλυση ρευστότητας του φορολογουμένου, για να υπάρχει ακόμα ένας τρόπος υπολογισμού του πραγματικού εισοδήματος. Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών θα βρεθεί και το βιοτικό επίπεδο των φορολογούμενων. Ειδικότερα στο «μάτι» της εφορίας μπαίνουν φορολογούμενοι που ζουν πλουσιοπάροχα πραγματοποιώντας μεγάλες καταναλωτικές δαπάνες αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. 
- Η καθαρή θέση του φορολογουμένου
- Η σχέση της τιμής πώλησης στον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και
-Η αρχή των αναλογιών
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου θεωρείται αναγκαία στα πλαίσια μιας ισορροπημένης στρατηγικής φορολογικής συμμόρφωσης, θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών φορολογικών υπηρεσιών και θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της δικαιότερης φορολογικής μεταχείρισης μέσω της επιτάχυνσης των ελεγκτικών διαδικασιών, της έγκαιρης βεβαίωσης και της άμεσης είσπραξης δημοσίων εσόδων.
Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον προσδιορισμό φορολογούμενου εισοδήματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις αδήλωτου «μαύρου» χρήματος, αδικαιολόγητου πλουτισμού (κινητή και ακίνητη περιουσία), ή βιοτικού επιπέδου που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Επίσης με άλλη διάταξη, συντομεύεται από 60 ημέρες σε 30 ημέρες η προθεσμία διοικητικής επίλυσης των διαφορών και επιταχύνεται ο χρόνος για την βεβαίωση και την είσπραξη των εσόδων. Ταυτόχρονα τα ειδικά συνεργεία ελέγχου καθίστανται αρμόδια και για τη διοικητική επίλυση των διαφορών και δεν απαιτείται πλέον η διαβίβαση των φακέλων στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τη διοικητική επίλυση των διαφορών με αποτέλεσμα την επιτάχυνση του χρόνου βεβαίωσης και είσπραξης των καταλογιζόμενων ποσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: