Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ρημάζει η δημόσια περιουσία. Αναξιοποίητα πολλά κτίρια και εγκαταστάσεις στην Ήπειρο και τα Γιάννινα


Την ώρα που ο δήμος Ιωαννιτών μαζί με άλλους σε όλη τη χώρα βρίσκονται ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών και που για την κυβέρνηση έχει τεθεί σαν πρώτος στόχος η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προκειμένου είτε πουλώντας να αποκομίσει κέρδη είτε παραχωρώντας τη χρήση κτιρίων να τα σώσει από την βέβαιη κατάληξή τους που είναι η ερείπωση και να βοηθήσει την τοπική αυτοδιοίκηση να απαλλαγεί από τα υπέρογκα ποσά που δαπανά σε μισθώματα, στα Γιάννινα το κράτος εδώ και χρόνια αποδεικνύει το πόσο ανάπηρο είναι όταν πρόκειται για τέτοιες περιπτώσεις.Τρανή απόδειξη τα κτίρια του πρώην Ασύλου Ανιάτων, του κτιριακού συγκροτήματος στην Δόμπολη, το παλιό Χατζηκώστα, ο χώρος του παλιού αεροδρομίου στον Κατσικά, οι εγκαταστάσεις της Γεωργικής Σχολής στον Κατσικά, πρώην Παιδόπολη στην Ελεούσα κι άλλα για τα οποία όλα το προηγούμενο διάστημα γίνονται προσπάθειες από την τοπική κοινωνία αλλά και τους φορείς να τους παραχωρηθούν προκείμενου να μην ρημάξουν, με το κράτος όμως να είναι για μια ακόμα φόρα τόσο δυσκίνητο που αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο στην αξιοποίησή τους.

Το κτίριο στην Δόμπολη
Το 1994 συντελέσθηκε η μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στους χώρους που βρίσκεται τώρα στην περιοχή Δουρούτη. Ένα έτος πριν, η Νομαρχία Ιωαννίνων είχε συστήσει επιτροπή με στόχο να μελετήσει την αξιοποίηση του τέως, πλέον, πανεπιστημιακού κτιριακού συγκροτήματος επί της οδού Δόμπολη. Είχε εξετασθεί η μετεγκατάσταση εκεί όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών, έτσι ώστε το Δημόσιο να εξοικονομήσει τις δαπάνες που σπαταλά για ενοίκια άλλων χώρων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα μόνο η μετεγκατάσταση της Α' και Β' Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων και αυτή της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφερείας Ηπείρου επιτελέσθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του παλαιού Πανεπιστημιακού συγκροτήματος παραμένει ανεκμετάλλευτο. Η επιτροπή του 1993 εκτίμησε ότι οι Δημόσιες Υπηρεσίες που εδρεύουν στα Ιωάννινα δαπανούσαν τότε για ενοίκια περίπου 100.000.000 δρχ. και η ανακαίνιση των τέως πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, θα κόστιζαν περί τα 410.000.000 δρχ. εκείνη την εποχή. Κατά συνέπεια, αντιλαμβάνεται κανείς, ότι αν η αξιοποίηση του συγκροτήματος προς όφελος όλων των υπόλοιπων δημόσιων υπηρεσιών γινόταν εγκαίρως, τότε θα πραγματοποιούνταν απόσβεση σε μόλις 4 χρόνια και το Ελληνικό Δημόσιο θα εξοικονομούσε τεράστια ποσά από τα ενοίκια που δίνονται όλα αυτά τα χρόνια.Να θυμίσουμε, τέλος, ότι επιχειρήθηκε να ολοκληρωθεί με ΣΔΙΤ το κτίριο στη Δομπόλη, αλλά ο διαγωνισμός που έγινε από τον προτελευταίο διορισμένο περιφερειάρχη Δ. Πανοζάχο δεν έφτασε ποτέ σε αποτέλεσμα.

Το πρώην Άσυλο Ανιάτων
Άλλο ένα παράδειγμα είναι και το κτίριο που στέγαζε μέχρι πριν από λίγα χρόνια το Άσυλο Ανιάτων. Εδώ και τρία χρόνια όμως η εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος είναι κατεβασμένα ρολά, ερειπωμένα και εγκαταλειμμένα κτίρια και ένας προαύλιος χώρος που έχει μετατραπεί σε χωματερή. Οι δεσμεύσεις του πρώην Υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου στον τότε δήμαρχο Ιωαννίνων Νίκο Γκόντα παρέμειναν απλώς στα λόγια και δεν προχώρησε καν η διαδικασία παραχώρησης στο δήμο.Έτσι, μια έκταση 4 στρεμμάτων έχει αφεθεί στην φθορά από το πέρασμα του χρόνου την ώρα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια σειρά από ποικίλες δομές και δραστηριότητες.Και ενώ κανείς δεν αναφέρεται στο θέμα της παραχώρησης προς το Δήμο, αντ' αυτού πληθαίνουν οι φήμες πως η έκταση - φιλέτο μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πως γίνονται παζάρια για να δοθεί σε μεγαλοεργολάβους.Για το λόγο αυτό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λούτσας και Φορείς της περιοχής, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των εγκαταστάσεων του Ασύλου Ανιάτων τον περασμένο χειμώνα.Παρουσία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου άνοιξαν τους χώρους και προχώρησαν στον καθαρισμό τους, διαπιστώνοντας ότι εκεί έχουν βρει καταφύγιο άστεγοι ή λαθρομετανάστες. πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θανάσης Μέμος μετέφερε το καθολικό αίτημα για παραχώρηση των εγκαταστάσεων στο Δήμο προκειμένου να στεγαστούν το ΚΑΠΗ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, να γίνει παιδικός σταθμός και παιδική χαρά, σε μία άκρως πυκνοδομημένη περιοχή. Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τόνισε ότι από τις αρχές του έτους το αίτημα για παραχώρηση τέθηκε με ένταση στο Υπουργείο Υγείας και επεσήμανε ότι ο χώρος αυτός πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί στο Δήμο και να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.Παρόλα αυτά όμως τίποτα δεν έχει προχωρήσει.

Το παλιό «Χατζηκώστα»
Η πλήρης αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και των νοσοκομείων υποτίθεται πως αποτελεί στόχο του υπουργείου Υγείας, μετά και την ψήφιση σχετικού νόμου που δίνει αυτή τη δυνατότητα στα ΝΠΔΔ..Στα Γιάννινα υπάρχει η μεγάλη ακίνητη περιουσία του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», ιδίως ο ενιαίος χώρος του παλιού νοσοκομείου και των προκάτ κτιρίων που άλλοτε στέγαζαν την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου, στον αστικό ιστό της πόλης, αλλά και πολλά ακόμη κτίρια και οικόπεδα στην πόλη που τα περισσότερα αξιοποιούνται ως μισθωμένα ή πρόκειται να μισθωθούν.Ειδικά για το συγκρότημα των κτιρίων στο παλιό «Χατζηκώστα» που δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως και οργανωμένα τις προηγούμενες δεκαετίες, μετά τη μεταφορά στο σημερινό νοσοκομείο και στα νέα κτίρια της Ιατρικής στην πανεπιστημιούπολη, το διοικητικό συμβούλιο από τον περασμένο Νοέμβριο έχει λάβει απόφαση για την συνολική αξιοποίηση.Στα μέσα Φεβρουαρίου η διοίκηση, κατέθεσε πρόταση στο υπουργείο Υγείας, όπως ζητήθηκε από όλα τα νοσοκομεία. Απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη, ωστόσο φαίνεται ότι δεν θα μείνουν ως έχουν τα πράγματα.Η απόφαση του Νοεμβρίου, όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής Φώτης Βάββας προβλέπει αξιοποίηση όλων των κτιρίων σε συνεργασία με το δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια, ένα πάρκο Υγείας και Πρόνοιας, όπως άλλωστε συμβαίνει σήμερα, δηλαδή να ενταχθούν και άλλες δομές και δράσεις στα κτίρια που παραμένουν κενά.Μέχρι σήμερα πάντως η μόνη αξιοποίηση των κενών χώρων έχει γίνει από μετανάστες που έχουν μετατρέψει τα εγκαταλειμμένα κτίρια σε σπίτι τους.

Το παλιό αεροδρόμιο στον Κατσικά
Μία ακόμη πολύχρονη ιστορία αναξιοποίητης δημόσιας περιουσίας είναι αυτή του παλιού αεροδρομίου στον Κατσικά η έκταση του οποίου έχει πολλές φορές βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων προκειμένου να αξιοποιηθεί είτε από ιδιώτες είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση.Τον Ιούνιο του 2011 με απόφαση της τότε κυβέρνησης το παλιό αεροδρόμιο μαζί με άλλα 98 ακίνητα βγήκαν στο... σφυρί στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων.Η συγκεκριμένη έκταση των 400 στρεμμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οικιστική, εμπορική και τουριστική χρήση και περιλαμβάνεται πιο συγκεκριμένα σε ένα αριθμό 31 οικοπέδων της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου που οδεύουν προς άμεση αξιοποίηση, σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου. Θυμίζουμε πως το παλιό αεροδρόμιο στον Κατσικά διεκδικούσε για παραχώρηση ο πρώην Δήμος Παμβώτιδος αλλά και η ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα η οποία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει εκεί για να χτίσει το νέο της γήπεδο.Το πράσινο φως για την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΣ Γιάννινα στο παλιό αεροδρόμιο στον Κατσικά, δόθηκε με την παραχώρηση 350 στρεμμάτων στο ελληνικό δημόσιο.Η κατασκευή του γηπέδου στο συγκεκριμένο χώρο έχει περιληφθεί και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο του Λεκανοπεδίου, αναμένονταν όμως το επόμενο στάδιο της παραχώρησης και πιο συγκεκριμένα αυτό που έγινε από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών.Ο χώρος του παλιού στρατιωτικού αεροδρόμιο ανήκε κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα στο Υπουργείο Οικονομικών, είχε όμως διατεθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την κάλυψη στρατιωτικών αναγκών.Τα τελευταία χρόνια είχαν υποβληθεί αιτήματα για αξιοποίηση, οικιστική, αθλητική και άλλη, του ζωτικού αυτού χώρου, από τον πρώην Δήμο Παμβώτιδας, φορείς της περιοχής, αλλά και την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.Βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση του χώρου ήταν η αποδέσμευσή του από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε εν συνεχεία οι μελέτες, οι προτάσεις και οι τελικές διαπιστώσεις να προχωρήσουν σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.Όπως φαίνεται όμως ένα χρόνο μετά τις εξαγγελίες και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

Κτίρια πρώην γεωργικού σταθμού
Τα εν λόγω κτίρια στην πρόσφατη ιστορία τους το 1961 μετατράπηκαν από Γεωργοκτηνοτροφικό Σταθμό σε Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Ιωαννίνων με σκοπό την διενέργεια εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα κτηνοτροφίας και βοσκοτόπων.Το 1977 στον Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Ιωαννίνων συγχωνεύτηκε ο Σταθμός Εδαφολογίας και ο υποσταθμός Καλυτέρευσης Φυτών Δουρούτης.Το 1989 εντάχθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε) όπως όλα τα ερευνητικά Ιδρύματα του Υπουργείου Γεωργίας, μέχρι που τελικά απαξιώθηκε και έκλεισε.Για τα κτίρια που έμειναν την πιο σοβαρή πρόταση για αξιοποίησή τους είχε καταθέσει το ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων το οποίο ήθελε να στεγάσει σε ένα απ' αυτά την νέα του δομή.Έτσι με συμπαραστάτες τον δήμο και την Περιφέρεια έκανε δεκάδες αιτήματα για την παραχώρηση της χρήσης του στο αρμόδιο υπουργείο με τα μηνύματα να είναι πάντοτε θετικά αλλά ποτέ ουσιαστικά.Η πρόταση αυτή τελικά φαίνεται πως ναυάγησε καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται (για πόσο είναι το ερώτημα) να δημιουργήσει στον χώρο αυτόν γεωργική σχολή.

Πρώην Παιδόπολη Αγ. Ελένη
Τελευταίο παράδειγμα κτιρίων που ενώ έχουν όλες τις προδιαγραφές να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας είναι οι εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης Αγ. Ελένης, για τις οποίες μάλιστα το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν διάφορες προτάσεις για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν.Η αρχή έγινε από τον δήμο Ιωαννιτών που θέλησε εκεί να στεγάσει το υπνωτήριο αστέγων που ετοιμάζει για να αντιμετωπίσει το οξυμένο πρόβλημα που υπάρχει στην πόλη. Η πρόταση αυτή υποτίθεται ότι έφτασε ένα βήμα πριν την υλοποίησή της αλλά ένα φαξ από το υπουργείο Υγείας που δεν ήρθε ποτέ ενώ υπήρξε προφορική συμφωνία, ανάγκασε τον δήμο να στραφεί σε άλλες λύσεις.Τελικά ο δήμος Ζίτσας, στα διοικητικά όρια του οποίου ανήκουν οι εγκαταστάσεις, με απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου ζητά να δημιουργηθεί εκεί ένα μόνιμο εκθετήριο αγροτικών προϊόντων της περιοχής με στόχο την ανάδειξή τους. Ένα αίτημα που όμως πρέπει να ικανοποιηθεί από το αρμόδιο υπουργείο υγείας το οποίο έχει αποδείξει, μαζί με όλο τον μηχανισμό που ονομάζουμε κράτος, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι αργοκίνητο, προτιμώντας να αφήνει κτίρια να ρημάζουν παρά να τα παραχωρεί, έστω και χωρίς άμεσο οικονομικό όφελος, σε φορείς που έχουν σχέδια και προτάσεις για να τα αξιοποιήσουν και πρωτίστως να τα συντηρήσουν.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: