Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

«Δωδώνη Α.Ε.» και «Ήπειρος ΑΕΒΕ». Βίοι. αντίθετοι για τις δύο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της Ηπείρου

 

 Εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες ακολουθούν το τελευταίο διάστημα δυο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της Ηπείρου, η μέχρι σήμερα υπό κρατικό έλεγχο «Δωδώνη», που μετρά σχεδόν μισό αιώνα ζωής (ιδρύθηκε το 1963) και η ιδιωτική εταιρία «Ήπειρος ΑΕΒΕ», που ιδρύθηκε μόλις το 1994.

Η πρώτη περιμένει να μάθει το νέο της αφεντικό, με συνεταιριστές και κτηνοτρόφους να αντιδρούν, τόσο στην επικείμενη πώλησή της, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εκποίησή της (οι ενστάσεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Π.Λ.» με την έκθεση των αξιολογητών), αντιδράσεις που έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και την πορεία της εταιρίας. 

Η δεύτερη, η «Ήπειρος» δηλαδή, υλοποιεί, εν μέσω κρίσης, ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, της τάξης των 10,55 εκ. ευρώ (!) για τον εκσυγχρονισμό της. 

Επέκταση μονάδας. 
Όπως έγινε γνωστό χθες, το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε το «πράσινο φως» στο επενδυτικό σχέδιο της γαλακτοβιομηχανίας, συνολικού ύψους 10,558 εκατ. ευρώ, με σκοπό την επέκταση παραγωγικής μονάδας στη θέση ΝΕΓΡΕΣΙ του Δήμου Αρταίων. Το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 35%, δηλαδή σε 3.695.300 ευρώ.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, ειδικά για την περιοχή μας που έχει ανάγκη τις επενδύσεις, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Να σημειωθεί, ότι οι εγκαταστάσεις της εταιρίας βρίσκονται στον Αμμότοπο Άρτας και επεξεργάζεται ετησίως περίπου 25.000 τόνους αποκλειστικά αιγοπρόβειου γάλακτος. Η εταιρία εξάγει σε Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία και Αυστραλία! 

Συνεχείς διαβουλεύσεις. 
Από την άλλη πλευρά, η πώληση της «Δωδώνης», ένα σίριαλ που κρατά πάνω από δυο χρόνια τώρα, φαίνεται πως λειτούργησε ανασταλτικά στην πορεία της εταιρίας, η οποία στηρίζεται κυρίως στην ΠΟΠ φέτα και θα μπορούσε να είχε ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο σε αυτή την αγορά. 
Πάντως, οι διαβουλεύσεις για το μέλλον της «Δωδώνης» εξακολουθούν να είναι πολλές. Όπως έγινε γνωστό χθες (μέσω της οικονομικής ιστοσελίδας euro2day.gr), η διοίκηση της ΤΥΡΑΣ που ακόμη βρίσκεται στην «κούρσα» διεκδίκησης της «Δωδώνης» απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση προς τους Συνεταιριστές για συνεργασία.

Το προσυπογράφουν. 
Η ΤΥΡΑΣ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δήλωσε στον Σύμβουλο των Ενώσεων ότι σε περίπτωση συνεργασίας μαζί τους, δέχεται τους ίδιους όρους που είχαν με την εταιρία «ΒΙΚΟΣ Α.Ε.».
Πρόκειται για μια κίνηση «ματ» της ΤΥΡΑΣ, των αδερφών Σαράντη, που, αν γίνει, ενδέχεται να ωφελήσει και τους συνεταιριστές, οι οποίοι έως και χθες δεν είχαν πάρει κάποια επίσημη θέση. 
Είναι όμως βέβαιο, ότι το. σίριαλ της «Δωδώνης» φτάνει στο τέλος του και αν θέλουν οι Ενώσεις της Ηπείρου να κρατήσουν στην περιοχή την βιομηχανία, θα πρέπει να κινηθούν πολύ γρήγορα. Άλλωστε, όπως είχε πει και το υπουργείο Οικονομικών, το θέμα της «Δωδώνης» θα έχει τελειώσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Τέλος, να σημειωθεί, ότι με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων καλεί τον κόσμο να δώσει το «παρών» στην συγκέντρωση έξω από τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» μεθαύριο Δευτέρα και ώρα 11 το πρωί, εναντίον της πώλησης της εταιρίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΗΣ.
Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ Ή ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΕΙ TA ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ,ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΗΣ OPTIMA;