Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Καταστροφικό και ασύμφορο. Το... ξαναζεσταμένο σχέδιο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του ποταμού Αώου και του εθνικού δρυμού της Βάλια Κάλντα ξανάρχεται στην επικαιρότητα προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις των φορέων και κατοίκων της Βωβούσας.


Όπως ήδη έγραψε ο «Η.Α.», η λαϊκή συνέλευση του χωριού αποφάσισε εκ νέου να απορρίψει το προτεινόμενο από τη μελέτη σχέδιο άντλησης νερού από τον Αώο. Αυτή τη φορά, πάντως, οι αντιδράσεις προβλέπεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες και εντονότερες, αφού αρωγός στο «όχι» της πρώην κοινότητας θα είναι ο δήμος Ζαγορίου. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, ουδείς φορέας προτίθεται να συναινέσει στην περαιτέρω εκτροπή του Αώου.

Επί της ουσίας η όποια ποσότητα μεταφοράς νερού δεν αφορά κυρίως τον ποταμό Αώο, αφού η εκτροπή του έχει συντελεστεί από τη δεκαετία του '90. Σήμερα, με αυτό το σχέδιο, κινδυνεύει να υποστεί μια μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση ο εθνικός δρυμός της Βάλια Κάλντα, αφού οι μεγαλύτερες ποσότητες που φτάνουν στην κοίτη του Αώου προέρχονται από το Αρκουδόρεμα. Το στοιχείο αυτό κάνει τους φορείς της περιοχής να ανησυχούν ακόμη περισσότερο, σημειώνοντας πως το θέμα δεν αφορά μόνο τη Βωβούσα και το δήμο Ζαγορίου και θα πρέπει να προσλάβει περιφερειακές και πανελλήνιες διαστάσεις.



Ομόφωνα «όχι»
Το θέμα της «αξιοποίησης» των νερών του Αώου, μετά την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης της Βωβούσας, συζητήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου. Η δημοτική αρχή και σύσσωμη η αντιπολίτευση απέρριψαν το σχέδιο της μελέτης και συμμερίστηκαν την απόφαση των τοπικών φορέων του ορεινού χωριού. Το βασικό σκεπτικό στηρίζεται στο ασύμβατο του συγκεκριμένου έργου με τις προτάσεις -και ορισμένα έργα- για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής του Ανατολικού Ζαγορίου. 
Δεν είναι τυχαίο ότι στην εισήγησή του, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Ζαγορίου χαρακτήρισε «ασύμφορο το έργο», δίνοντας έτσι διάσταση και στα τεχνικά χαρακτηριστικά της εκτροπής. Σε ό,τι αφορά το έργο ήταν απόλυτα κατηγορηματικός: «το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επιφέρει μια καταστροφή στο περιβάλλον της περιοχής», ανέφερε στον «Η.Α.» ο Γαβριήλ Παπαναστασίου και θεώρησε αυτονόητες τις αντιδράσεις των φορέων της Βωβούσας. Επιπλέον, δημοτική αρχή και αντιπολίτευση στηλίτευσαν το σχέδιο, σημειώνοντας πως δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής και τις προτάσεις για αναπλάσεις χώρων στο ορεινό χωριό.

Κτίριο για καγιάκ
Οι τοπικοί φορείς επιμένουν να προτάσσουν ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, έχοντας στη σκέψη τους τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, που έτσι κι αλλιώς κυριαρχούν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια και έχουν βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη, πριν την κρίση. Ακόμη, υπενθυμίζουν την ύπαρξη κτιρίου που εξυπηρετεί και φιλοξενεί τους αθλητές του καγιάκ στη Βωβούσα, ενώ ο δήμος Ζαγορίου σχεδιάζει να προχωρήσει σε αναπλάσεις χώρων μέσω διασυνοριακών προγραμμάτων με την Αλβανία. Σημείο αναφοράς, επίσης, αποτελεί η πρόσφατη μεγάλη επιτυχία του «μαραθώνιου δρόμου», στον οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 αθλητές και αρκετοί επισκέπτες έμειναν για τρεις ή τέσσερις μέρες στο Ζαγόρι. 
Το κίνημα κατά των φραγμάτων διευρύνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τις επόμενες μέρες να πάρει θέση για το συγκεκριμένο θέμα και ο δήμος Κόνιτσας, απ' όπου διέρχεται ο Αώος, και στην ακριτική κωμόπολη υπάρχουν επί χρόνια δραστηριότητες (καγιάκ) που τονώνουν της τοπική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και η θέση του θα είναι ταυτόσημη με αυτή του δήμου Ζαγορίου. 

www.agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: