Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Τι συμβαίνει με τα επιδόματα των εργαζομένων στα κλωστήρια Πρέβεζας...

Τι συμβαίνει με τα επιδόματα των εργαζομένων στα κλωστήρια Πρέβεζας...

Βάσει του σχεδίου που έχει ήδη καταρτίσει η κυβέρνηση και αφορά στις περικοπές των κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων, μια σειρά από αυτά τα ειδικά επιδόματα βαίνουν προς κατάργηση. Πρόκειται στην ουσία για ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ βάσει, ειδικού κάθε φορά, νόμου σε απολυμένους από συγκεκριμένες προβληματικές επιχειρήσεις ή από επιχειρήσεις συγκεκριμένων προβληματικών κλάδων γεωγραφικά προσδιορισμένων.

Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο υιοθετούνταν τα συγκεκριμένα προγράμματα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, είναι ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής των ασφαλισμένων ποικίλουν από ρύθμιση σε ρύθμιση.

Αυτό που είναι κοινό σε όλες τις περιπτώσεις, είναι η απόλυση του επιδοτούμενου από την επιχείρηση.

Επίσης, σε όλα τα προγράμματα ειδικής επιδότησης ανεργίας, ορίζονταν συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπαγωγής του απολυμένου στην εν λόγω επιδότηση, που αφορούσαν στην ιδιότητά του ως ανέργου, στην ηλικία του και στη συμπλήρωση από αυτόν συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων ασφάλισης, συνήθως στο ΙΚΑ.
Αυτό που ποικίλει είναι το ύψος του επιδόματος, ανάλογα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Πάντα βέβαια, η ειδική επιδότηση ορίζονταν και είναι πολύ μεγαλύτερη του χορηγούμενου επιδόματος σε όλους τους υπόλοιπους ανέργους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Εργασίας, ο ΟΑΕΔ βαρύνεται και με την υποχρέωση απόδοσης των αναλογουσών εισφορών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που ο επιδοτούμενος υπαγόταν ως εργαζόμενος.
Τους 50 εργαζόμενους στα Κλωστήρια Πρεβέζης. Οι όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτής της ειδικής επιδότησης είναι: 1) Απόλυση λόγω θέσης σε εκκαθάριση της επιχείρησης ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ Α.Ε., (2) Συμπλήρωση τουλάχιστον 7.500 ενσήμων κατά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου (16/2/09) και του 50ου έτους της ηλικίας μέχρι 31/12/10, (3) σχετική αίτηση από 16/2/09 μέχρι 16/5/09, (4) το επίδομα ισούται με την ανά ατομική περίπτωση δικαιούμενη πλήρη και επικουρική σύνταξη ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αφαιρουμένης της ασφαλιστικής εισφοράς του επιδοτουμένου, (5) παρέχεται πλήρης ασφάλιση των δικαιούχων κατά το διάστημα της ειδ. επιδότησης, και (6) οι δαπάνες του προγράμματος βαρύνουν σε ποσοστό 80% τον ΛΑΕΚ και 20% τον ΤΚΠ. Για το 2012 έχουν προϋπολογιστεί 785.079 ευρώ και το πρόγραμμα λήγει με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης όλων των συμμετεχόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: