Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστροφή φόρου αντί επιδόματος μόνο για όσους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης.


Επιστροφή φόρου με εισοδηματικά, γεωγραφικά και περιουσιακά κριτήρια και μόνο σε όσους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης και μπορούν να το αποδείξουν με τιμολόγια αγοράς, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για να αντισταθμιστεί μέρος των επιβαρύνσεων που θα υποστούν οι οικονομικά ασθενέστεροι από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. 

Η επιστροφή φόρου στα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια που θα θεσπιστούν και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης θα γίνεται μέσω ενός γραφειοκρατικού συστήματος. Οι καταναλωτές θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης στην ακριβή τιμή. Στη συνέχεια για να λάβουν μέρος της επιστροφής των έξτρα φορο-επιβαρύνσεων, θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία τους (ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τετραγωνικά κ.λπ.) καθώς και τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς είτε απευθείας ηλεκτρονικά στο σύστημα «Ήφαιστος» είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. 

Οι τρόποι 

Υστερα από έλεγχο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα επιστρέφει την επιβάρυνση φόρου που προκύπτει σε σχέση με πέρυσι, με απευθείας πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών, είτε με πίστωση στους λογαριασμούς των βενζινοπωλών, αφού ληφθούν υπόψη ορισμένα κριτήρια που θα περιορίζουν το ύψος του επιστρεφόμενου φόρου. 

Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την επιστροφή φόρου στους δικαιούχους αλλά και το πρόβλημα επιμερισμού των ποσών σε πολυκατοικίες παραμένει σε εκκρεμότητα και αναμένεται να εξετασθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο. Στη χθεσινή σύσκεψη, υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Ανδρέα Μακρυπίδη και Σάκη Παπαθανασίου αποφασίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής: 

1. Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου, που ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, το πετρέλαιο θα πωλείται στο 1,40 ευρώ το λίτρο από 1 ευρώ την περσινή χειμερινή περίοδο, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης από το 1,55 - 1,58 ευρώ που πωλείται σήμερα, θα υποχωρήσει στο 1,40 ευρώ το λίτρο. 

2. Η επιστροφή φόρου θα γίνει σε όσους πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ, αντίθετα, δεν θα λάβουν καμία ενίσχυση όσοι θερμαίνουν τα σπίτια τους με άλλα καύσιμα, όπως για παράδειγμα φυσικό αέριο ή ξύλα. Επίσης εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης, που αποτελούν τεκμήρια. 

3. Τα κριτήρια που θεσπίζονται είναι:

Γεωγραφικά: Η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες, οι οποίες θα προσδιορίζουν τη μέγιστη κατανάλωση, για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης με πετρέλαιο, επί της οποίας θα γίνονται επιστροφές φόρου. Στην πρώτη ζώνη, θεωρείται ότι οι ανάγκες θέρμανσης απαιτούν 2,5 - 3 τόνους πετρελαίου σε ετήσια βάση, στη δεύτερη ζώνη περιορίζονται σε 1,6 τόνους, στην τρίτη ζώνη 1 τόνος και στην τέταρτη ζώνη 600 λίτρα πετρελαίου. 

Εισοδηματικά: Δικαιούχοι της επιστροφής φόρου, θα είναι οικογένειες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση ατομικού εισοδήματος το πλαφόν μπαίνει στα 15.000 ευρώ. Θα υπάρξει κλιμάκωση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. 

Περιουσιακά: Τίθεται όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας στα 150.000 ευρώ και όριο τετραγωνικών μέτρων πρώτης κατοικίας στα 120 τετραγωνικά προκειμένου για τετραμελή οικογένεια. Για παράδειγμα μια οικογένεια, με πρώτη κατοικία 200 τ.μ. αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 150.000 ευρώ θα λάβει την επιστροφή φόρου γιατί η αξία της κατοικίας είναι μικρότερη των 150.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη, ο κ. Παπαθανασίου από την πλευρά της ΔΗΜ.ΑΡ., επέμεινε στην ανάγκη να προβλεφθεί η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανεξαρτήτως μορφής του καυσίμου που χρησιμοποιείται, για οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, όπως -για παράδειγμα- σε νοικοκυριά όπου και οι δύο σύζυγοι είναι άνεργοι. 

Στο 1,40 ευρώ το λίτρο
Από τις 15 Οκτωβρίου, που ξεκινάει η διάθεση του πετρε- λαίου θέρμανσης, το πετρέλαιο θα πωλείται στο 1,40 ευρώ το λίτρο από 1 ευρώ την περσινή χειμερινή περίοδο, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης από το 1,55 - 1,58 ευρώ που πωλείται σήμερα, θα υποχωρήσει στο 1,40 ευρώ το λίτρο. 

Λεπτομέρειες
Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την επιστροφή φόρου στους δικαιούχους αλλά και το πρόβλημα επιμερισμού των ποσών σε πολυκατοικίες παραμένει σε εκκρεμότητα και αναμένεται να εξετασθούν σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο.

www.imerisia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: