Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Θύμα της κρίσης και η φοιτητική μέριμνα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.


Σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος εγκυμονεί η οικονομική κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που έχει βρεθεί και αυτό στη δίνη των περικοπών.

Αυτές πλέον αγγίζουν και τον στενό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών, όπως τουλάχιστον θεωρούνταν μέχρι πρότινος οι δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα, τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών.

Η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε χθες σε κλίμα έντασης, με δεκάδες φοιτητές να «εισβάλλουν» στην αίθουσα, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το ότι εκατοντάδες αιτήσεις φοιτητών για να διαμείνουν στις φοιτητικές εστίες έχουν ήδη απορριφθεί.

Το θέμα χαρακτηρίζεται μείζον και από τη Σύγκλητο, υπάρχει η παραδοχή για το ότι πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, αλλά και η δέσμευση πως στα πλαίσια του εφικτού, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να φιλοξενηθούν και στις εστίες, αλλά και σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα της πόλης και οι 1400 φοιτητές που έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Πρύτανης Τρ. Αλμπάνης, η Επιτροπή Αξιολόγησης Δωματίων θα εξετάσει όλες τις αιτήσεις, θα καταλήξει στις προτάσεις της και στη συνέχεια θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να καλυφθεί το κόστος της φιλοξενίας των φοιτητών σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα της πόλης.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των φοιτητών αναφέρθηκαν με δραματικές λεπτομέρειες στην κατάσταση που βιώνουν δεκάδες φοιτητές, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου επιτυχόντες δεν πρόκειται καν να εγγραφούν, αφού δεν έχουν εξασφαλίσει τη δωρεάν στέγαση στις εστίες του Πανεπιστημίου.

Στο ψήφισμά της η Σύγκλητος τονίζει πως οι πρόσφατες περικοπές σε συνδυασμό με τις αυθαίρετες περικοπές του ταμειακού υπολοίπου (PSI), καθώς και της απαγόρευσης χρήσης αυτών για το τρέχον οικονομικό έτος απειλούν την εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του Ιδρύματος.

«Οι περικοπές αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην παροχή φοιτητικής μέριμνας προς τους φοιτητές του Ιδρύματος και τις οικογένειές τους που πλήττονται και δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.
Με τις παραπάνω περικοπές και απαγορεύσεις, ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπολείπεται ως προς το ποσό των 3.277.000 ? ώστε το Ίδρυμα να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που αφορούν τη σίτιση των φοιτητών, τη θέρμανση, το ρεύμα, το τηλέφωνο και τις υποχρεώσεις προς τη Ζάππειο Φοιτητική Εστία. Οι δραματικές αυτές συνθήκες θίγουν τη βιωσιμότητα της λειτουργίας του Ιδρύματος και δημιουργούν συνθήκες απαξίωσης και διάλυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Θεσμικά - οικονομικά
Επίσης, στο ψήφισμα της Συγκλήτου σημειώνεται πως παρόλες τις αλλαγές που έγιναν στο Νόμο 4009/2011, με την ψήφιση του Νόμου 4076/2012, δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τα Πανεπιστήμια και τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας.
Εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων με τις διευρυμένες διοικητικές αρμοδιότητες του Συμβουλίου, καθώς και την προεπιλογή των υποψήφιων Πρυτάνεων και Κοσμητόρων, χωρίς προσδιορισμένα ακαδημαϊκά κριτήρια. Επίσης, διατηρείται η ταξινομική ψήφος στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης των Συμβουλίων.
Τέλος, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την έντονη διαφωνία για τις σχεδιαζόμενες μισθολογικές περικοπές των μελών ΔΕΠ και των εργαζομένων, τη μη διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων για τις θέσεις διδασκόντων με Π.Δ. 407/80 και το μη διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΕΠ και δεν αποδέχεται την ποινικοποίηση της άποψης στον ακαδημαϊκό χώρο.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου απευθυνόμενη προς τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας τους καλεί να διασφαλίσουν τη λειτουργία του Ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: