Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Επιτέλους ΣΤΟΠ στο «μπες-βγες» των Αλβανικών λεωφορείων. Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ της Ηπείρου που απέκλεισαν συμβολικά το Τελωνείο Κακαβιάς.

Γρηγ. Γκίκας: Να εφαρμοστεί ο νόμος.

 Παρά το γεγονός ότι οι πιο πολλές δεν τηρούν τα προβλεπόμενα απ' το νόμο κριτήρια και ενώ επανειλημμένα έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί ιδιοκτήτες τους φοροδιαφεύγουν, στερώντας απ' το ελληνικό κράτος πολύτιμα έσοδα σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο γι' αυτό, οι Αλβανικές εταιρείες μεταφοράς επιβατών συνεχίζουν. ανενόχλητες τα δρομολόγια, με τα λεωφορεία τους να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στο έδαφος της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, η αναστολή εφαρμογής της απόφασης του Υπουργείου Μεταφορών να ανακαλέσει τις άδειες των εταιρειών εκείνων που δεν συμμορφώνονται προς τις επιταγές του νόμου και η παράταση που αμέσως μετά τους δόθηκε (!) έκανε την σταγόνα να.ξεχειλίσει απ' το ποτήρι για τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ της Ηπείρου, που αντιμετωπίζουν από τους επαγγελματίες της γείτονος έναν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Έκλεισαν την Κακαβιά!
Έτσι, το πρωί του Σαββάτου τα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας με 60 περίπου λεωφορεία, παρουσία οδηγών και ιδιοκτητών συγκεντρώθηκαν στην Κακαβιά, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο στη χώρα μας λεωφορείων από Αλβανικές εταιρείες. Η κινητοποίηση ήταν συμβολική και διήρκησε λίγες μόνο ώρες, ως το μεσημέρι του Σαββάτου. 
Με την κινητοποίηση αυτή, που πήρε αναστολή έως σήμερα το μεσημέρι και δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, οι Ηπειρώτες λεωφορειούχοι εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για τα πισωγυρίσματα του Υπουργείου Μεταφορών, όσον αφορά την δραστηριοποίηση των Αλβανικών εταιρειών μεταφοράς επιβατών στη χώρα μας.
Το Υπουργείο έδωσε παράταση 15 ημερών στην δραστηριότητα των Αλβανικών λεωφορείων. Μ' αυτό τον τρόπο ακυρώθηκε ουσιαστικά διαταγή του ίδιου Υπουργείου, που μόλις μία ημέρα νωρίτερα (στις 5 Σεπτεμβρίου) καλούσε το Τελωνείο Κακαβιάς να ανακαλέσει τις άδειες εταιρειών, οι οποίες δεν λειτουργούν με βάση υπουργική απόφαση που καθόριζε τα κριτήρια τα οποία πρέπει να διέπουν τον κλάδο μεταφοράς επιβατών.

Μία προσέφυγε.
Η παράταση στις Αλβανικές εταιρείες, που ισχύει ως τις 20 Σεπτεμβρίου, δόθηκε μετά από προσφυγή μίας εξ αυτών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Βέβαια, η απόφαση που πάρθηκε αφορούσε μόνο τη συγκεκριμένη εταιρεία, ωστόσο, όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρης Γκίκας, πάνω σ' αυτήν «πάτησε» ο τμηματάρχης του υπουργείου Μεταφορών κι έδωσε ανάλογη παράταση και στις υπόλοιπες 21 εταιρείες, προκειμένου να μπαινοβγαίνουν τα λεωφορεία τους στην ελληνική επικράτεια.

Αθέμιτος ανταγωνισμός
«Ως Έλληνες μεταφορείς έχουμε υποστεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα οι Αλβανικές εταιρείες φοροδιαφεύγουν, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να χάνει σημαντικές εισφορές», τόνισε ο κ. Γκίκας. Όπως είπε χθες, οι εταιρείες δεν κόβουν πουθενά Ελληνικά εισιτήρια αλλά μόνο Αλβανικά, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην εισπράττει τίποτα. Όσο για το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν, αυτό το προμηθεύονται απ' τα αφορολόγητα του Τελωνείου σε πολύ πιο χαμηλή τιμή (1,14 λεπτά) από αυτή που το προμηθεύονται τα Ελληνικά ΚΤΕΛ. 

Συνάντηση στο Υπουργείο
Η διευθέτηση του θέματος αναμένεται να γίνει σήμερα, καθώς ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων που τυγχάνει να είναι και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Υπερ/κών λεωφορείων θα συναντηθεί στην Αθήνα με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών. Ο κ. Γκίκας φρόντισε να ενημερώσει για το ζήτημα και τον Γιαννιώτη αναπλ. Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος δεσμεύτηκε να ασχοληθεί και να επιλύσει το πρόβλημα σήμερα κιόλας!
Αν δεν βρεθεί λύση και δεν ανακληθεί η άδεια των Αλβανικών λεωφορείων που δεν τηρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, τότε οι Ηπειρώτες λεωφορειούχοι είναι αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις και να ξεκινήσουν άμεσα κανονικό αποκλεισμό του Τελωνείου Κακαβιάς. «Ζητάμε μόνο το Υπουργείο να εφαρμόσει το νόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκίκας, σημειώνοντας πως από το ζήτημα αυτό δεν θίγονται μόνο τα ΚΤΕΛ της Ηπείρου αλλά και αυτά της Δυτικής Μακεδονίας.

Τα άλλα ΚΤΕΛ
«Δεν θα φύγουμε από το Τελωνείο της Κακαβιάς αν δεν επιλυθεί το θέμα άμεσα», τόνισε το Σάββατο κατά την συμβολική κινητοποίηση ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας κ. Κώστας Χαρίσης, ενώ ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Πρέβεζας Δημήτρης Νάσης σημείωσε με έμφαση πως «η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να κοιτάξει να βρει και από τις μεταφορικές εταιρείες ένα μέρος των εισοδημάτων που εναγωνίως ψάχνει για να καλύψει τις απώλειες που έχει ως κράτος». Τέλος, ο Αντιπρόεδρος του ΚΤΕΛ Άρτας Δημήτρης Στασινός ανέφερε πως πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ντόπιων ΚΤΕΛ όσον αφορά το θέμα των Αλβανικών λεωφορείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: