Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. «Χρυσές δουλειές» κάνει η παραοικονομία στην Ήπειρο. Τοκογλύφοι - ενεχυροδανειστές απομυζούν όσους έχουν ανάγκη.



. Με τις στρόφιγγες των τραπεζών να παραμένουν ερμητικά κλειστές για ιδιώτες και επιχειρήσεις, «πεδίον δόξης λαμπρόν» βρίσκουν όλο και πιο πολύ οι ενεχυροδανειστές και οι τοκογλύφοι, που κάνουν «χρυσές» δουλειές, απομυζώντας τεράστια οικονομικά ποσά από ιδιώτες και επαγγελματίες, που βρίσκονται σε απόγνωση. 

Τέτοιου είδους φαινόμενα είναι τόσο  συχνά  τώρα  και στην περιφέρεια, που επιβάλλεται άμεσα να παταχθούν από την Πολιτεία, αφού έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε όσους μπλέκουν στα δίχτυα αυτών των «επιχειρηματιών», αλλά και στα δημόσια έσοδα. 
Στην περιοχή μας, τόσο σε μικρές, όσο και σε μεγάλες πόλεις και ειδικά στα Γιάννινα, το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι επιχειρήσεις που «αγοράζουν χρυσό» ή «κάνουν κάθε είδους διευκολύνσεις», όπως λέγονται. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους, μέσα από φυλλάδια που διανέμουν στους δρόμους και στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων, αλλά και μέσα από τον τοπικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό! 
Τοκογλύφοι και ενεχυροδανειστές βρίσκουν τους υποψήφιους πελάτες τους στην. ανάγκη και τους εκμεταλλεύονται, επιβάλλοντας ληστρικά επιτόκια, που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν έως και 10% το μήνα! 

Σε μικρομεσαίους. 
Οι τοκογλύφοι κυρίως «χτυπούν» την πόρτα μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Οι περισσότεροι (είτε οι ίδιοι, είτε αντιπρόσωποί τους) βρίσκονται σχεδόν κάθε πρωί έξω από πολλές τράπεζες και. παρατηρούν. Αν δουν κάποιο πελάτη, για τον οποίο από πριν έχουν συλλέξει πληροφορίες, τον πλησιάζουν και εμφανίζονται πρόθυμοι να του διαθέσουν ένα ποσό (μικρό συνήθως) που θα τον διευκόλυνε στις άμεσες υποχρεώσεις του. 
Εννοείται βεβαίως, ότι αυτό το ποσό συνοδεύεται από ληστρικά επιτόκια, με τους πελάτες τους να είναι αναγκασμένοι να τους το επιστρέψουν, διπλό ή και τριπλό! 
Το κακό είναι, ότι πολλοί μικρομεσαίοι, μέσα στην απόγνωση και στην ανάγκη να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους, οδηγούνται οι ίδιοι στους τοκογλύφους και μάλιστα, όχι για ένα μεγάλο ποσό, αλλά πλέον και για 1000 ή 2000 ευρώ, για να συμπληρώσουν π.χ. το ποσό για κάποια επιταγή τους. Χειρότερο είναι το γεγονός, ότι πολλοί μικρομεσαίοι καταφεύγουν σε μια τέτοια λύση, αν και γνωρίζουν ότι την ενέργειά τους αυτή θα την πληρώσουν πολύ ακριβά. 

Στο. μικροσκόπιο
Σε ό, τι αφορά τα ενεχυροδανειστήρια, εκεί καταφεύγουν συνήθως ιδιώτες, που θέλουν να πάρουν «ζεστό» χρήματα στα χέρια τους, όχι βεβαίως για να το αξιοποιήσουν, αλλά για να πληρώσουν -τις περισσότερες φορές- τα «χαράτσια». Έτσι, εκποιούν άρον- άρον ό, τι έχουν και δεν έχουν (συνήθως αντικείμενα μεγάλης αξίας, χρηματικής και συναισθηματικής) προς τέρψιν βεβαίως των ενεχυροδανειστών. 
Πάντως, όπως έγινε γνωστό ήδη ο τρόπος λειτουργίας τους έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδας ασχολείται επισταμένως με το θέμα, αφού έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες, κυρίως σε ό, τι αφορά τα επιτόκια που ζητούν, αλλά και στο εν γένει θεσμικό πλαίσιο. 

Μεγάλα επιτόκια. 
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων εκμεταλλεύεται την ανάγκη, που οδηγεί πολλούς συμπολίτες σε αυτές και επιβάλλει μεγάλα επιτόκια, ακόμη και τριπλάσια από αυτά που έχουν οι τράπεζες.
Όπως αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα της zougla.gr, «ιδιώτες οι καλούνται να πληρώσουν ληστρικά επιτόκια, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων φθάνουν στο σημείο να εκποιηθεί το ενεχυριασμένο αντικείμενό τους».
Ακόμη ένα σημείο, που ελέγχει η Πολιτεία είναι το εάν υπάρχει και κατά πόσο μεγάλη είναι η φοροδιαφυγή σε αυτές τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης στο «μικροσκόπιο» μπαίνει και το πού βρήκαν οι ιδιοκτήτες τους τα μετρητά, σε μια εποχή που, αποδεδειγμένα, η αγορά και εν γένει η πραγματική οικονομία έχει «στερέψει». 

Αυστηρό πλαίσιο. 
Είναι γεγονός, ότι παρά την αργοπορία της Πολιτείας, πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο και βεβαίως πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο θα λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις, καθώς όσο η κρίση βαθαίνει, τόσο βρίσκουν αυτές πρόσφορο έδαφος για να κάνουν. καλές δουλειές. 

Προστασία
Είναι απολύτως αναγκαίο, λοιπόν, η Πολιτεία, που προφανώς έχει γνώση της κατάστασης, να απλώσει επειγόντως δίχτυ προστασίας προς τους επιχειρηματίες, αλλά και τους ιδιώτες που «μπλέκουν» στα γρανάζια των ενεχυροδανειστών και των τοκογλύφων (πολλές φορές το ίδιο άτομο κάνει και τα δυο. επαγγέλματα). 
Για αυτό, επιβάλλεται άμεσα να δώσει εντολή στις Τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες τις χρηματοδότησης, αρχικά (πριν την ανακεφαλαιοποίησή τους), μόνο σε όσους επιχειρηματίες αποδεδειγμένα είχαν πρότερο έντιμο. επιχειρηματικό βίο, ώστε να ενισχυθεί κάπως η ρευστότητα στην πληγωμένη αγορά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: