Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιος θυμάται τον Σουφλιά;


«H διαδρομή στην πολιτική τελείωσε για μένα.

Η αποχώρησή μου από την πολιτική ήταν κάτι που αρκετές φορές με είχε απασχολήσει στο παρελθόν. Διάφορες καταστάσεις, διαδικασίες, μέθοδοι στην πολιτική, ήταν αντίθετες με τα πιστεύω μου και τα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Τα παραπάνω, μαζί με τα φίλια πυρά, με πίεζαν και πολλές φορές με πλήγωναν. Επέμεινα με την πίστη ότι είμαι χρήσιμος και πιστεύω ότι προσέφερα σημαντικό έργο στον τόπο και στην παράταξη.
Έφτασα πολύ κοντά στο να λάβω αυτήν την απόφαση της αποχώρησης, λίγο καιρό πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Θεώρησα όμως -όπως το θεώρησε και η ηγεσία του κόμματος- ότι θα ήταν χρήσιμο για την παράταξη να είμαι υποψήφιος και αυτήν τη φορά.
Δεν προτίθεμαι να ορκιστώ βουλευτής. Ξεκαθαρίζω και ότι δεν με ενδιαφέρει καμία πολιτική θέση ή αξίωμα, είτε εντός Νέας Δημοκρατίας είτε ευρύτερα. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αναπνεύσω εκτός πολιτικής.
Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά βαρύ. Πιστεύω, όμως, ότι η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, όπως και η στάση του χθες το βράδυ, τιμούν τον ίδιο και το κόμμα μας."


Έτσι ξεκινούσε την επιστολή παραίτησής του από την πολιτική ο κάποτε πανίσχυρος Σαρακατσάνος. Ο υπερυπουργός που έβλεπε παντού δρόμους, άσφαλτο και μπετόν. Τα τελευταία νέα που ακούσαμε για κείνον αφορούσαν την μεταμόσχευση νεφρού που είχε κάνει το 2011 με δότρια του οργάνου την αδελφή του.
Έκτοτε ο γηραιός υπουργός έκανε την υπόσχεσή του πράξη: Eξαφανίσθηκε από την δημοσιότητα όπως ο Κινέζος αντιπρόεδρος. Κι επειδή δεν είναι στο twitter έχουμε χάσει κάθε επαφή με την εκτροπή του Αχελώου. 
Ποιος είναι όμως ο Γιώργος Σουφλιάς και που χάθηκε όλο αυτό το καιρό, ο παλαιός πολιτικός μηχανικός της Λάρισας; 

Γράφαμε όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με την αυθαίρετη βίλα του πρώην υπερυπουργού στην Ανάβυσσο:
Μόλις δεκαπέντε μέτρα χωρίζουν την οικία των Γιώργου και της Μαριάννας Σουφλιά, από τον οίκο ευγηρίας «Οασις», στην καταπράσινη οδό Κολοκοτρώνη της Αγίας Παρασκευής. 

Μόνο που η καθημερινή-λόγω γειτνίασης- υπενθύμιση του απειλητικού γήρατος, δεν φαίνεται να καταβάλει τον λαρισαίο πολιτικό (μηχανικό) για χάρη του οποίου, ο πρωθυπουργός έγινε ξανά δικηγόρος για μια νύχτα. 
Ο τρόπος που ο Καραμανλής, επιχείρησε να καλύψει τον «αυθαιρετούχο» υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, στην επιθετική ερώτηση της Σίας Κοσιόνη.

Αντίθετα μ εκείνον, ο Γιώργος Σουφλιάς, γιος αγροτών από την Αγία Τριάδα Φαρσάλων, θα έκανε μια ενδιαφέρουσα καριέρα πολιτικού μηχανικού στη γεννέτειρά του, τη Λάρισα, στεγαζόμενος στο ίδιο γραφείο με τους συναδέλφους του Δαλαμάγκο και Χάμο. Από το 1966 ως το 1974-σχεδόν όσο διήρκεσε η δικτατορία-οι λαρισαίοι συμπολίτες του, επέλεγαν το γραφείο Σουφλιά, για να εκδόσουν τις άδειες της Πολεοδομίας και στη συνέχεια να χτίσουν τα σπίτια τους. 

Ηταν τέτοια η αποτελεσματικότητα του πολιτικού μηχανικού Σουφλιά στη διάρκεια της χούντας, που αμέσως μετά (1974) ως υποψήφιος βουλευτής του Κωνσταντίνου Καραμανλή εξελέγη πανηγυρικά. (Ο πρώην υπουργός, εκτός από τους μεγαλοπαράγοντες του τόπου, μοιάζει να τα έχει καλά και με τον Υψιστο. Ο Μεγάλος, πήρε κοντά του, όλους σχεδόν τους λαρισαίους πολιτικούς μηχανικούς της σειράς του. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα Aπόστολος Σταθακόπουλος, Ακρίβος Αθανάσιος, Μπαρμπούτης Ηλίας, Νίκος Πισπιρίκος, Τάκης Διαμαντάκος, Δημήτρης Κουντούρης. Κανείς απ αυτούς δεν βρίσκεται εν ζωή για να μας μιλήσει για τα πρώιμα έργα του Σουφλιά.) 

ΗΡΕΜΗ ΖΩΗ
Η μέρα του υπουργού Σουφλιά ξεκινάει νωρίς, γύρω στις 6 το πρωί, την ώρα που ο μεγάλος του έρωτας και ισόβια σύζυγός του κα Μαριάννα Κόρακα, κόρη εκπαιδευτικών της Λάρισας, του ετοιμάζει το πρωινό. Μαζί της απέκτησε δύο κόρες, την Ιωάννα και την Ολγα, για τις οποίες ο Σουφλιάς είναι περήφανος. Ο σαρακατσάνος φροντίζει να διατηρεί τους δικούς του ανθρώπους, μακριά από τα φώτα της δημοσίοτητας, με την συνέπεια και την αυστηρότητα του πάτερ-Φαμίλια του Σουφλέικου. Ένα τροχαίο ατύχημα που είχε μερικά χρόνια πριν στην Αγία Παρασκευή καθώς με οδηγό την σύζυγό του πήγαιναν σε φιλικό σπίτι, θα έβαζε για λίγο στο κάδρο και την υπόλοιπη οικογένεια. 
Ο Γιώργος Σουφλιάς, που γεννήθηκε το 1941, έχει άλλα τρία αδέλφια. Τον Κώστα, που είναι συνταξιούχος γεωπόνος της Νομαρχίας και δύο αδελφές , την Λίτσα (Παναγιωτοπούλου) και την Μαρία (Μπασδέκη). Ο υπουργός επισκέπτεται τακτικά το πατρικό σπίτι στην Αγία Τριάδα Φαρσάλων μια και παρότι είναι επίτιμος καθηγητής του Ελληνικού Κολλεγίου της Βοστώνης (!), ζει τον μύθο του σχεδόν αποκλειστικά εντός των συνόρων. (Οποιος βρει φωτογραφία του Σουφλιά να κατεβαίνει από αεροπλάνο κερδίζει μια απευθείας ανάθεση). 

Στο χωριό μαζεύεται συχνά όλο το σοι του υπουργού, αλλά πάντα «συντεταγμένα». Ακόμη κι όταν τους διηγείται τα διάσημα ανέκδοτά του, δεν επιτρέπει πολλές οικειότητες. Οι συγγενείς τον προσφωνούν στον πληθυντικό, χωρίς να σημαίνει ότι ο ίδιος είναι απόμακρος μαζί τους, απλά απαιτεί σεβασμό. Όταν ο εξάδελφός του έχασε τη ζωή του, σε ατύχημα με το τρακτέρ, ο ίδιος εγκατέλειψε ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να παρεβρεθεί στη κηδεία του. Στη Λάρισα, διατηρεί ακόμη το πολιτικό του γραφείο, το οποίο παλαιότερα φημίζονταν για την αποτελεσματικότητα των ρουσφετιών. Από το 2004, η ασφάλεια του ψηφοδελτίου της Επικρατείας, απήλλαξε τον υπουργό μας από το άγχος της αποκατάστασης των ψηφοφόρων του, και τη Δημόσια Διοίκηση από μερικές χιλιάδες λαρσαίους, παρότι ακόμη και σήμερα το μπιλιετάκι του μπάρμπα Γιώργη, παραμένει θαυματουργό.

ΑΠΟ ΤΟ 1997 ΣΤΟ 2009
Ο Σουφλιάς, είναι ίσως ο μοναδικός υπουργός, που έχει κοτζάμ υφυπουργό Υγείας, για να του παίρνει την πίεση. Κι αυτό γιατί ο αρτινός βουλευτής και γιατρός Γιώργος Παπαγεωργίου, είναι συγκάτοικος του υπουργού στην πολυκατοικία της Αγίας Παρασκευής. Το 1997, Σουφλιάς και Καραμανλής βρέθηκαν αντιμέτωποι στην διεκδίκηση της αρχηγίας στη ΝΔ. Ο Γιώργος Σουφλιάς, είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά παρόλα αυτά η επικράτηση του Καραμανλή, ήταν ολοκληρωτική.
Ένα χρόνο μετά, το Φεβρουάριο του 1998, ο νεαρός Κωστάκης, έγινε Κώστας, διαγράφοντας τους Μάνο, Κοντογιαννόπουλο και Σουφλιά, επειδή δεν είπαν «όχι» σε Νομοσχέδιο του Σημίτη για τις ΔΕΚΟ. Οι εφημερίδες της εποχής, θα έβλεπαν πίσω από τις διαγραφές και μια ολομέτωπη ρήξη του Καραμαλή με τον Μητσοτάκη: 
Κι όμως από τότε ο Σουφλιάς, ασκούσε τεράστια επιρροή στον Καραμανλή. Ειδικά όταν ο τελευταίος έσπασε κυριολεκτικά τα μούτρα του, στην υπόθεση του Βασικού Μετόχου. Ενας μετά τον άλλο οι κοντινοί άνθρωποι του πρωθυπουργού (Ρουσόπουλος, Αλογοσκούφης ακόμη και ο Παυλόπουλος τρόμαξε να «συνέλθει»), αποχαιρετούσαν την Αλεξάνδρεια ηττημένοι κατά κράτος από τον πονηρό και έμπειρο συνωμότη σαρακατσάνο.

Είχε προλάβει να διατελέσει υφυπουργός Εσωτερικών (1977-1980), υφυπουργός Συντονισμού (1980-1981)
υπουργός Εθνικής Οικονομίας, (1989, στην Κυβέρνηση Τζαννετάκη)
υπουργός Οικονομικών Οικουμενικής Κυβέρνησης (1989-1990)
υπουργός εθνικής Οικονομίας (1990), υπουργός Παιδείας (1991-1993).Το 1997, διεκδίκησε την Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Η συσσωρευμένη εμπειρία του επέτρεπε να έχει ρόλο πολιτικού «κηδεμόνα» δίπλα σ έναν πρωθυπουργό, που πολύ νωρίς έδειξε ανέτοιμος για το ρόλο. Eλπίζουμε όταν ο Καραμανλής επιστρέψει-πολύ σύντομα όπως διαγράφονται οι εξελίξεις-να είναι πιο ώριμος και πιο αυστηρός με τις επιλογές των υπουργών του.


www.kourdistoportocali.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: