Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Έτσι αποφάσισαν οι αξιολογητές για την πώληση της «Δωδώνης»!

- 21.344.010 ευρώ η προσφορά των ΕΑΣ με την μικρότερη να είναι 11.842.000
- Πολλά και «καυτά» τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση...

Την ώρα που στην Ήπειρο κορυφώνονται οι αντιδράσεις για την απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης προσφορών για την αγορά της «Δωδώνης» να αποκλείσει από την τελική αναμέτρηση του διαγωνισμού τη σύμπραξη ΕΑΣ- «ΒΙΚΟΥ Α.Ε.», η εφημερίδα  «Πρωινός Λόγος» φέρνει σήμερα στο «φως» της δημοσιότητας τα κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών και το σκεπτικό με το οποίο αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή.Πρόκειται για αποφάσεις που δείχνουν, ότι δεν έχει ληφθεί υπ' όψιν το μοναδικό και πιο σημαντικό κοινωνικό κριτήριο (από τα έξι) η «συνέχεια στην ανάπτυξη της εταιρίας και της περιοχής».Έτσι, αποκτά πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, μετά από παρέμβαση του βουλευτή Ν.Δ. Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα, κατά την οποία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης θα παρουσιάσει τις θέσεις της Κυβέρνησης για τη «Δωδώνη». Και όλα αυτά, την ώρα που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η πώληση της «Δωδώνης» θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τα κριτήρια.
Κατ' αρχάς να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση αφορά τις 4 εταιρίες που πέρασαν στη δεύτερη φάση, δηλαδή τις ΕΑΣ Ηπείρου με τη σύμπραξη της «ΒΙΚΟΣ Α.Ε.», ΤΥΡΑΣ, Lactalis και SIMOS FOOD GROUP.
Τα κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών ήταν τα εξής:
- Μεγιστοποίηση του καταβλητέου ποσού, κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, Βεβαιότητα είσπραξης του τιμήματος, Ταχύτητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας, Ελαχιστοποίηση του κινδύνου μη επίτευξης συμφωνίας, Ελαχιστοποίηση μελλοντικής διαχείρισης της Σύμβασης και Συνέχεια στην ανάπτυξη της Εταιρίας και της περιοχής. Το τελευταίο όμως δεν έχει ληφθεί υπ' όψιν, ειδικά στην προσφορά των ΕΑΣ!Σύμφωνα με την έκθεση των αξιολογητών, το τίμημα που θα κατέβαλαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου ήταν 21.344.010 ευρώ, το οποίο, όπως τονίζεται «συνοδεύεται από προβληματική επιστολή υποστήριξης από την Εμπορική Τράπεζα, η οποία αναφέρεται σε αναγγελία εκχώρησης 3ου στρατηγικού επενδυτή (ΒΙΚΟΣ ΑΕ) και έχει αφαιρεθεί η ρήτρα «άνευ όρων απελευθέρωσης του ποσού από την Τράπεζα προς τον πωλητή».Παράλληλα, οι αξιολογητές σημειώνουν την έλλειψη βεβαιότητας των κεφαλαίων, η οποία «θα δυσχεράνει σημαντικά την υλοποίηση της συναλλαγής». Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στην συναλλαγή. Αυτοί είναι: α) ενδεχόμενη προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια, για λήψη ασφαλιστικών μέτρων από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, λόγω του θέματος στρατηγικού επενδυτή β) αμφισβητήσιμη διαθεσιμότητα κεφαλαίων και γ) υποψία για προσπάθεια αλλαγής των όρων του διαγωνισμού, λόγω αναφοράς σε μεταβολή της σύνθεσης (στρατηγικός επενδυτής).Όλα αυτά ήταν πιθανά να συμβούν κατά τους αξιολογητές, γι' αυτό και «ελαφρά τη καρδία» απέκλεισαν την μοναδική Ηπειρωτική πρόταση γι' αγορά της «Δωδώνης».Σε ό, τι αφορά τον όμιλο ΤΥΡΑΣ, των αδελφών Σαράντη, οι αξιολογητές τονίζουν, ότι η προσφορά τους από πλευράς τιμήματος είναι στην 3η θέση της κατάταξης. Το τίμημα είναι 28.660.000 ευρώ, εκ των οποίων μετρητά τα 10.660.000 και 18.000.000 ευρώ πιστούμενο τίμημα για 7 χρόνια (1 χρόνος περίοδος χάριτος και πληρωμή σε 12 εξαμηνιαίες δόσεις 1.500.000 ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 3%-7%).Ακόμη οι αξιολογητές τονίζουν: Η είσπραξη του τιμήματος δεν υποστηρίζεται επαρκώς (μόνο για 7 εκ. ευρώ από τα αρχικά 10 εκ. μετρητά και καθόλου από το πιστούμενο τίμημα), ενώ αναφέρουν, ότι μπορεί να υπάρξει «πιθανή καθυστέρηση της συναλλαγής από την επιτροπή ανταγωνισμού (συγκέντρωση κλάδου)».



Η αιτία του κινδύνου
Πάντως, εντύπωση κάνει το γεγονός, ότι μια εκ των αιτιών που αναφέρονται ως κίνδυνοι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι και «η επιστολή στην προσφορά για μη αποδοχή του τρόπου αξιολόγησης και άσκησης ενδίκων μέσων, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την αποδοχή των όρων του διαγωνισμού!». Υπενθυμίζεται, ότι η ΤΥΡΑΣ έχει στείλει εξώδικο προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τον Υπουργό Οικονομικών, στο οποίο κάνει λόγο για «απροκάλυπτη νόθευση του Διαγωνισμού» υπέρ άλλης εταιρίας, για μονομερείς και αυθαίρετους όρους που εκ των υστέρων τέθηκαν από τον πωλητή κ.α.!Η εταιρία SIMOS FOOD GROUP έχει καταθέσει προσφορά ως εξής: το 10% έχει κατατεθεί από την ΣΙΜΟΣ (εταιρία που για χρόνια διαθέτει τα προϊόντα της «Δωδώνης» στην Αθήνα) και το 90% της προσφοράς το έχουν καταθέσει Ρώσοι επενδυτές.Σύμφωνα με τους αξιολογητές, η εν λόγω προσφορά έχει το μεγαλύτερο τίμημα, ενώ υπάρχουν και δυο ξεκάθαροι τρόποι καταβολής του τιμήματος (εφ' άπαξ- εφ' άπαξ και πιστούμενο με μεγαλύτερο ονομαστικό τίμημα).Σύμφωνα με την έκθεση, το τίμημα έχει ως εξής: α) 20.660.000 ευρώ μετρητά ή β) 25.660.000 ευρώ από τα οποία 18.660.000 μετρητά και 5.000.000 ευρώ σε 3 χρόνια και 2.000.000 ευρώ σε 5 χρόνια.Όπως αναφέρουν οι αξιολογητές, η είσπραξη είναι ευχερέστατη (επιστολές υποστήριξης και μεγάλη οικονομική επιφάνεια), η ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι γρήγορη και υπάρχουν οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών, εξάρτηση από τη Ζώνη Γάλακτος και εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.Για τους αξιολογητές, «κίνδυνοι για τη συναλλαγή είναι α) η αίρεση για την επέκταση του δανείου της «Δωδώνης» για μια 3ετία, β) λήξη προσφοράς 30 Σεπτεμβρίου και γ) πληροφόρηση για τις άδειες της εταιρείας, οι οποίες μετά από έρευνα τα εκκαθάρισης υπάρχουν».Τέλος, αναφέρεται σχετικά με την εταιρία ΣΙΜΟΣ (μετέχει με 10% στην προσφορά), ότι «συνεργάζεται με την «Δωδώνη» περίπου μια 25ετία χωρίς προβλήματα».
. Βέβαια, να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη εταιρία οφείλει ένα αρκετά μεγάλο ποσό στην «Δωδώνη» της τάξης των 11 εκ. ευρώ και ότι υπάρχουν εξασφαλίσεις μόνο για τα 7 εκ. ευρώ.

Τέλος, η Group Lactalis από τη Γαλλία έχει κάνει, σύμφωνα με τους αξιολογητές, την μικρότερη προσφορά, 11.842.000 ευρώ μετρητά, ενώ στην έκθεση αναφέρεται ότι πρόκειται για έναν μεγάλο όμιλο, απ τους βασικούς παίκτες της παγκόσμιας αγοράς, ότι υπάρχουν ελάχιστοι κίνδυνοι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ κρίνεται θετικό και το ότι θα υπάρξει εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό και ανάπτυξη της εταιρίας.Από τα παραπάνω στοιχεία της αξιολόγησης προσφορών των οικονομικών συμβούλων της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, προκύπτουν ορισμένα πολύ βασικά ερωτήματα. Όπως για παράδειγμα: αφού η Lactalis έχει καταθέσει το χαμηλότερο τίμημα, γιατί αποκλείστηκαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου και κατ' επέκταση και η εταιρία ΒΙΚΟΣ Α.Ε., που έχουν καταθέσει προσφορά μεγαλύτερη σχεδόν κατά 10 εκ. ευρώ;Ακόμη, γιατί οι αξιολογητές θεωρούν ως κίνδυνο το εξώδικο της ΤΥΡΑΣ, που καταγγέλλει όρους του διαγωνισμού; «Γιατί θεωρείται αρνητική αξιολόγηση η ύπαρξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο λειτουργίας του εκκαθαριστή; Από πότε τιμωρείται η διαφωνία και ιδίως όταν η πρόθεση προσαρμογής των προσφορών είναι εμφανής;» διερωτάται έμπειρο στέλεχος της αγοράς των γαλακτοκομικών.Ακόμη, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «είναι λάθος η εκτίμηση ότι η προσφορά της SIMOS FOOD GROUP πρόκειται για το υψηλότερο τίμημα, γιατί η ΤΥΡΑΣ δίνει 28.000.000 και με τους προεξοφλητικούς τόκους συνολικά 32.000.000».Είναι βέβαιο, ότι τις επόμενες ημέρες το. κουβάρι της «Δωδώνης» θα ξετυλιχθεί και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αποφασιστεί ποιο τελικά θα είναι και το νέο της αφεντικό. Αυτό που προέχει για τους φορείς της Ηπείρου είναι, στον λιγοστό χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, να πείσουν την Κυβέρνηση, ότι δεν πρέπει να πωληθεί η «Δωδώνη» με βάση μόνο οικονομικά κριτήρια, αλλά και κοινωνικά.Πρέπει δηλαδή να ληφθεί υπ' όψιν η ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και το γεγονός, ότι η «Δωδώνη» αποτελεί ήδη και μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί κεφάλαιο για την οικονομία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: