Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Απογοητευτική η εικόνα του Μνημείου Ζαλόγγου. Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης;


Ο ''Χορός του Ζαλόγγου'' είναι ένα πολύ γνωστό ιστορικό γεγονός που συνέβη 18 χρόνια πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στο σημείο που συνέβη το γεγονός, το ελληνικό κράτος δημιούργησε το 1961 το μνημείο του Ζαλόγγου στην μνημη των ηρωίδων Σουλιωτισσών.
Μετά από 50 χρόνια το μνημείο υπέστη φθορές και οι εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης ήταν επιβεβλημένες.

Πράγματι, το 2010 πραγματοποιήθηκαν εργασίες, αλλά η κρίση φαίνεται να το πρόλαβε στα τελειώματα.

Επισκεπτόμενος ένα απόγευμα του καλοκαιριού το μνημείο πραγματικά ντράπηκα για την εικόνα που επικρατεί.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από το σημείο υπάρχουν παντού πινακίδες που σε προτρέπουν να επισκεφτείς το ιστορικό μνημείο. Μόλις προσεγγίζεις την κορυφή του όρους, πουθενά δεν υπάρχει ένδειξη για την είσοδο του μνημείου. Μετά από μεγάλη προσπάθεια βρίσκεις μια πόρτα που θυμίζει εργοτάξιο και σε προειδοποιεί ότι μόνο με δική σου ευθύνη μπορείς να κάνεις την ανάβαση λόγω κινδύνων.


Η ανάβαση γίνεται μέσω μιας πέτρινης διαδρομής, που όμως φαίνεται να αποτελεί και κατάλληλο μονοπάτι βοσκής για τα κατσίκια της περιοχής, όπου στο διάβα τους έχουν αφήσει τα ''ίχνη'' τους.


Μετά από μερικά λεπτά πεζοπορίας φτάνεις στην κορυφή του όρους, όπου δεσπόζει το εντυπωσιακό μνημείο περιστοιχισμένο από τις σκουριασμένες σκαλωσιές που έχουν τοποθετηθεί προ διετίας για την αναστήλωση. Παραδίπλα και μια μπετονιέρα για ντεκόρ. 

www.preveza-info.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: