Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

«Έκρηξη» στα απλήρωτα δάνεια στην Περιφέρεια Ηπείρου. Όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι προσφεύγουν στο Συμπαραστάτη του Πολίτη.

Όλο και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι προσφεύγουν στο Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, στην Περιφέρεια Ηπείρου, με το κλασικό πρόβλημα των ημερών μας: η αδυναμία τους να αποπληρώσουν δανειακές τους υποχρεώσεις λόγω δραστικής μείωσης των εισοδημάτων τους.


Ο Συμπαραστάτης λοιπόν, Αποστόλης Οικονόμου, με ανακοίνωσή του ζητάει από τις τράπεζες να εφαρμόσουν πιο «ευέλικτη» πολιτική, προσαρμοσμένη στις σημερινές δυνατότητες των πολιτών, ώστε να έχουν και οι ίδιες όφελος, αφού θα εξυπηρετηθούν τα δάνεια (τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις αυτή τη στιγμή, δεν εξοφλούνται κανονικά) και θα εισρεύσει χρήμα, έστω και σε μικρότερες κλίμακες από ό,τι συνέβαινε πριν.

Όπως και να έχει πάντως, το πρόβλημα ειδικά με τα στεγαστικά δάνεια τα οποία ελήφθησαν μέχρι και πριν από τρία χρόνια και τώρα οι δανειολήπτες, με μειωμένα εισοδήματα έως και 40% δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, «θερίζει» και στην Ήπειρο.

«Το πρόβλημα αυτό τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις με ανεξέλεγκτες κοινωνικές συνέπειες, οι οποίες θα είναι οδυνηρές» περιγράφει στην ανακοίνωσή του την κατάσταση ο συνήγορος. Συμπληρώνει δε ότι κατά κανόνα, δεν ευθύνονται οι πολίτες για την τρέχουσα αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τις δόσεις των δανείων τους και ότι θα πρέπει το θέμα να τύχει «ριζοσπαστικής νομοθετικής αντιμετώπισης».

Μέχρι τότε, ο κ. Οικονόμου καλεί τους τραπεζικούς οργανισμούς να προβούν οι ίδιοι σε νέες ρυθμίσεις, με μικρότερες δόσεις, ώστε να αποφευχθούν οι πιθανότητες κατασχέσεων κ.λπ. «Οφείλουν να εφαρμόσουν μια πιο ευέλικτη πολιτική έναντι των δανειοληπτών, προσαρμοσμένη στις σημερινές δυνατότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων και όχι στη λογική της ανυπαρξίας επόμενης μέρας και για τις δύο πλευρές».

Η «ανυπαρξία επόμενης μέρας» οδηγεί στα δικαστήρια όλο και περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις, χωρίς να λείπουν όμως και υποθέσεις που λήγουν υπέρ των δανειοληπτών, στους οποίους επιδικάζεται η επιστροφή τόκων από δάνεια κ.λπ. Όλο και πληθαίνουν επίσης οι περιπτώσεις δικαστηρίων που απαλλάσσουν από χρέη δανειολήπτες, αλλά από την άλλη «καλπάζουν» και οι κατασχέσεις από πλευράς τραπεζών. Μέχρι στιγμής, στο νομοθετικό επίπεδο, εξετάζονται οι δυνατότητες επιβολής πλαφόν σε ποσά δανείων, ώστε να μην ξεπερνάνε συγκεκριμένο ποσοστό των συνολικών εσόδων του δανειολήπτη.

www.agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: