Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής


Η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά σχεδόν δύο χρόνια σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Υπηρεσία (EEA), υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη για μείωση στις εκπομπές αερίων στις χώρες-μέλη της. Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕΑ που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, η νομοθεσία έχει καταφέρει να μειώσει το ποσοστό των τοξινών που περιέχονται στα καυσαέρια των οχημάτων και τις εστίες θέρμανσης κατοικιών στην Ευρώπη, αλλά παραμένουν σε επικίνδυνα επίπεδα τα σωματίδια.

Ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία μικροσκοπικών σωματιδίων που προέρχονται από τις προαναφερθείσες πηγές και συνδέονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος των πνευμόνων και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Κατά μέσο όρο, η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα μειώνει κατά περίπου οκτώ μήνες τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, σύμφωνα με την έκθεση. Η έκθεση επικαλείται διαφορετικές έρευνες που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίες αποφάνθηκαν ότι η μείωση στα επίπεδα των μικροσωματιδίων θα μπορούσε να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής κατά 22 μήνες σε ορισμένες περιοχές.
Η έκθεση δεν αναφέρει που βρίσκονται αυτές οι περιοχές, αλλά σημειώνει ότι στην Πολωνία και σε άλλες βιομηχανικές περιοχές της ανατολικής Ευρώπης παρατηρούνται ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μόλυνσης από τα συγκεκριμένα μικροσωματίδια.

Από τις βρετανικές πόλεις για παράδειγμα, το Λονδίνο ξεπερνά το καθημερινό επιτρεπόμενο όριο της ΕΕ για το επίπεδο σωματιδίων.

Μιλώντας μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Γιάνες Πότοσνικ δήλωσε ότι απαιτείται η αναθεώρηση τον επόμενο χρόνο των νόμων της ΕΕ που αφορούν στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα ώστε τα όρια μόλυνσης της ΕΕ να πλησιάζουν περισσότερο στις πιο αυστηρές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αφορούν τα ασφαλή επίπεδα των ρυπαντικών ουσιών.
Εκτός από τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία, η εκτελεστική διευθύντρια της ΕΕΑ Ζακλίν ΜακΓκλέιντ σημειώσε ότι η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα κοστίζει στην ΕΕ ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως σε υγειονομικές δαπάνες και για την αντιμετώπιση των ευρύτερων επιπτώσεων στα οικοσυστήματα.

Τα σωματίδια θεωρούνται ο σοβαρότερος κίνδυνος ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη. Εξετάζοντας τα πιο σύγχρονα στατιστικά στοιχεία από το 2010, η έκθεση αναφέρει ότι το 21% του αστικού πληθυσμού της ΕΕ είναι εκτεθειμένος σε υψηλότερα ποσοστά σωματιδίων από το καθημερινό όριο της ΕΕ.

Μέχρι και 30% από τους κατοίκους των αστικών κέντρων είναι αντιμέτωποι με τα σωματίδια αυτά που ξεπερνούν το ετήσιο επίπεδο που έχει θέσει ως στόχο η ΕΕ. Αυτά τα σωματίδια είναι τόσο μικρά ώστε να περνούν από τους πνεύμονες στο αίμα και να γίνονται έτσι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία.

Μια άλλη ρυπαντική ουσία που βρίσκεται στον ατμοσφαιρικό αέρα είναι το όζον, το οποίο επίσης μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Και στο όζον, επισημαίνει η ίδια πηγή, τα επίπεδα έκθεσης εμφανίζονται υψηλά και κυρίως στις ηλιόλουστες μεσογειακές χώρες εξαιτίας της ηλιοφάνειας που απαιτείται για τον σχηματισμό του όζοντος.

Το 2010, το 97% των κατοίκων της ΕΕ εκτίθενται σε επίπεδα όζοντος ανώτερα των επιπέδων που συνιστά ο ΠΟΥ και 17% υψηλότερα από το πολύ χαμηλότερο επίπεδο-στόχο της ΕΕ.

Οι ρυπαντικές ουσίες προέρχονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, την βιομηχανία και τις εστίες θέρμανσης κατοικιών. Αφού υφίστανται σύνθετες χημικές αντιδράσεις στον αέρα, οι ρυπαντικές ουσίες περνούν στο νερό και στη γη, απειλώντας έτσι τη γεωργική παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: