Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Οι καταθέσεις του ευρωπαϊκού Νότου πέταξαν στο Βορρά.


Καταθέσεις ύψους 326 δισ. ευρώ έφυγαν από τις τράπεζες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας με προορισμό χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, σε διάστημα ενός έτους (Ιούνιος 2011 - Ιούλιος 2012), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα το Bloomberg. Η μαζική αυτή εκροή καταθέσεων θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος και υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες για τόνωση της ανάπτυξης, γράφει το πρακτορείο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η εκροή καταθέσεων από τις τέσσερις χώρες στο 12μηνο που έληξε στις 31 Ιουλίου 2012 συμπίπτει με την αύξηση των καταθέσεων σε Γερμανία και Γαλλία κατά περίπου 300 δισ. ευρώ.

Τραπεζικό στέλεχος δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής περιφέρειας πληρώνουν 1% και 2% υψηλότερο επιτόκιο, εξέλιξη που δεν επιτρέπει να υπάρξει ανάκαμψη των οικονομιών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι εκροές των καταθέσεων στις παραπάνω χώρες, αναγκάζουν τις τράπεζες να πληρώνουν περισσότερα για να τις διατηρήσουν. Επίσης, αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των επιτοκίων των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που επικαλείται το Bloomberg, το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς τον Ιούλιο ήταν άνω του 7% στην Ελλάδα, 6,5% στην Ισπανία και 6,2 στην Ιταλία, ενώ στην Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία ήταν στο 4%.

Επιπλέον, οι τράπεζες των χωρών του πυρήνα δεν αγοράζουν πλέον κρατικά ομόλογα των τεσσάρων προβληματικών χωρών, σε μία προσπάθεια να μειώσουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την αγορά τέτοιων ομολόγων. Από την άλλη, οι τράπεζες στην περιφέρεια συνεχίσουν να αγοράζουν κρατικά χρέη.
Αυτό έχει επιδεινώσει τον κατακερματισμό του πιστωτικού συστήματος στην Ευρωζώνη, αφού χάρη στις καταθέσεις της περιφέρειας που καταλήγουν σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, οι εκεί τράπεζες έχουν αυξήσει τη δανειοδοτική τους ικανότητα στην εγχώρια αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: