Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Οι μακροχρόνια άνεργοι μένουν χωρίς σύνταξη.



Χωρίς σύνταξη κινδυνεύουν να μείνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, καθώς αδυνατούν να συμπληρώσουν τα ένσημα που απαιτούνται για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού οι άνεργοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία (πάνω από 12 μήνες χωρίς δουλειά) διαρκώς αυξάνονται. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για το β΄ τρίμηνο του 2012, το 59% όσων είναι εκτός αγοράς εργασίας, δηλαδή περίπου 700.000 άτομα, θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι.

6.000 ένσημα

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για να κατοχυρώσει ένας εργαζόμενος την κατώτατη σύνταξη, χρειάζεται 4.500 ένσημα, δηλαδή 15 χρόνια εργασίας. Το όριο αυτό είναι πιθανό να ανέλθει στα 6.000 έως 6.300 ένσημα, δηλαδή 20 έως 21 έτη, ως ένα από τα μέτρα που πρόκειται να ενταχθούν στο πακέτο περικοπής δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία. Σε μια τέτοια περίπτωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να πιαστεί το συγκεκριμένο όριο από ήδη εργαζομένους, πόσο μάλλον από μακροχρόνια ανέργους. Υπολογίζεται ότι μέσω ημιαπασχόλησης δεν προστίθενται παραπάνω από 100 - 120 ένσημα ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ έριξε στα 50 ένσημα το κατώτατο όριο για να έχει κάποιος εργαζόμενος ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε μια αγορά εργασίας που κάνει θραύση η ανασφάλιστη εργασία (35,4% στο επτάμηνο), οι μακροχρόνια άνεργοι βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι αρκετοί από αυτούς είναι άνω των 50 ετών, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Πενιχρό επίδομα

Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται μια ανάσα από τον κοινωνικό αποκλεισμό, την εξαθλίωση και προσπαθούν να επιβιώσουν στηριζόμενοι σε συγγενικά τους πρόσωπα. Αλλωστε, ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 350 ευρώ δίνεται μόνο τους 12 πρώτους μήνες της ανεργίας. Για εκείνους που δεν καταφέρουν σε αυτό το διάστημα να βρουν άλλη εργασία το επίδομα ανεργίας κόβεται και αφήνονται στην τύχη τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: