Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Στο κόκκινο ο δήμος Πρέβεζας, βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών.

Στο κόκκινο ο δήμος Πρέβεζας

Με μελανά χρώματα περίεγραψε την οικονομική κατάσταση του δήμου Πρέβεζας ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Μπαΐλης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, πλαισιωμένος από τον αντιδήμαρχο οικονομικών κ. Γιώργο Φραγκούλη.
Ο κ. Μπαΐλης αναφέρθηκε αναλυτικά στα οικονομικά δεδομένα και στα ποσά που κάθε μήνα χρειάζονται για τη μισθοδοσία, τις υποχρεώσεις στους πιστωτές, στους προμηθευτές, στις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, στην αποπληρωμή των δόσεων των δανείων και σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις , έτσι όπως τα είχε αναλύσει και στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας και μίλησε για «ανευθυνότητα» και χαλαρή διοίκηση από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Ο κ. Μπαϊλης χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την συγκυρία υπογραμμίζοντας ότι οι οφειλές του Δήμου ξεπερνούν τα 22 εκατομμύρια ευρώ γεγονός που μοιραία θα οδηγήσει-εφόσον δεν αλλάξει η κατάσταση-σε στάση πληρωμών.

οικονομικά έργα δήμο 1

«Είμαστε μεταξύ των 14 δήμων που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα» σημείωσε ο κ. Μπάιλης και εξήγησε ότι είναι πλέον προφανές πως κανένας Δήμος δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτές τις συνθήκες και είναι θέμα χρόνου το πότε ακριβώς θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών
Αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία είπε «Τα δάνεια είναι συνολικά 5εκ. 625 χιλ. ευρώ, σε προμηθευτές 3 εκ. 143 χιλιάδες, σε διάφορους πιστωτές 4 εκ. 452 χιλιάδες, 2 εκ. 93 χιλιάδες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και φτάνουμε σε σύνολο 15 εκ. 367 χιλιάδες στα οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν και έργα μη τιμολογηθέντα ύψους πάνω από 1 εκ. Ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν άλλα 2 εκ. 900 χιλιάδες που είναι αγωγές των υπαλλήλων που έχουν τελεσιδικήσει φτάνουμε στα 18 εκ. 273 χιλιάδες. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι τόκοι των δανείων που ανέρχονται σε 1 εκ. 600 χιλιάδες, άλλα έργα εκτελεσθέντα χωρίς καμία απόφαση περίπου 600 χιλιάδες, άλλες 200 χιλιάδες των νομικών προσώπων, απαιτήσεις από απαλλοτριώσεις και άλλες υποχρεώσεις με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 20 ίσως και τα 22 εκατομμύρια.
Ο κ. Μπαίλης αναφέρθηκε και στην ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει ο δήμος αυτή των πληρωμών των τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων που δεν εμφανίζονταν μέχρι πρότινος οι οποίες ξεπερνούν τα 2 εκ ευρώ καθώς και αγωγές πάνω από 5 εκ ευρώ που εκκρεμούν.
«Καταβάλλαμε σκληρή προσπάθεια ώστε ο Δήμος να επανακτήσει την αξιοπιστία του» τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας σημειώνοντας μάλιστα ότι παρά τις δυσκολίες το προηγούμενο διάστημα πληρώθηκαν οφειλές προς τρίτους ύψους 2 εκ.700 χιλιάδων ευρώ . Σύμφωνα με τον κ. Μπαίλη η αγορά αρνείται να «πιστώσει» το δήμο ακόμα και για 80 ευρώ λόγω των οφειλών που υπάρχουν ακόμα και από το 2005.
Ο Δήμαρχος κάλεσε σε κοινό αγώνα για την άρση των αδιεξόδων την αντιπολίτευση ενημερώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τα οικονομικά όπου όλοι οι συνδυασμοί θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις και απόψεις.
 Ο ίδιος τόνισε ότι δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη σ' ένα περιβάλλον «χρεοκοπίας» με μηδενικές επενδύσεις. Είπε για άλλη μια φορά ότι η μόνη αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης είναι το ΕΣΠΑ και επανέλαβε ότι στο Δήμο Πρέβεζας και τον Δήμο Ζαλόγγου δεν βρήκε καμία ώριμη μελέτη προκειμένου να διεκδικήσει πιστώσεις από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται -με ικανοποιητικά μάλιστα αποτελέσματα-για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου και αύξηση των εσόδων του.
Στην ίδια προσπάθεια εντάσσεται και η βεβαίωση όλων των οφειλών προς τον Δήμο στην Εφορεία , στοχεύοντας να φέρει στα ταμεία τους οφειλέτες εκείνους που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους.
Σύμφωνα με τον κ.Μπαϊλη η ανάπτυξη θα έρθει μέσω του τουρισμού και τα μεγάλα έργα και μίλησε για τον κάθετο οδικό άξονα που θα ενώνει την Πρέβεζα με την Ιόνια Οδό στο ύψος της Καμπής.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες παρεμβάσεις που εκτελούνται στην περιοχή (ανάπλαση Κυανής Ακτής, βελτίωση δρόμου Καμαρίνας-Ωρωπού, αποχέτευση-βιολογικός καθαρισμός Δήμος Λούρου) καθώς και στο κλείσιμο των Χ.Α.Δ.Α σε Πρέβεζα, Λούρο, Ωρωπό και Ζάλογγο.
Όσον αφορά τέλος τον αποκατάσταση της χωματερής στον Κούκο η δημοπράτηση του έργου θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου και το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χωματουργικές εργασίες συλλογής διάσπαρτων απορριμμάτων, εργασίες διαμόρφωσης και εξομάλυνσης του ανάγλυφου αλλά κατασκευή έργων τελικής κάλυψης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 8 μήνες από την εγκατάσταση του εργολάβου «Η χωματερή του Κούκου έκλεισε μετά από περίπου 50 χρόνια» είπε ο κ. Μπαϊλης και πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή προχωρά στην αποκατάσταση της χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια.

klapas

Μιλτιάδης Κλάπας: "Η σημερινή αρχή συκοφαντεί, θα υπάρχει συνολική απάντηση από την παράταξή μας"
Άμεση ήταν η απάντηση του πρώην δημάρχου Πρέβεζας κ. Μιλτιάδη Κλάπα ο οποίος είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο atpreveza.gr : «Για μια ακόμη φορά η σημερινή Δημοτική Αρχή επανέρχεται στις αιτιάσεις της περί καμένης γης στον Δήμο Πρέβεζας. Επιστρατεύει την γνωστή παλαιοκομματική τακτική κάθε φορά που αυξάνεται η δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας από την κατάσταση που έχει περιέλθει ο Δήμος στα δύο αυτά χρόνια με την ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου, πρωτοβουλίας η έργου. Αποφεύγει επιμελώς να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της γιατί πολύ απλά δεν έχει τίποτε να πεί. Γι 'αυτό συκοφαντεί. Θα υπάρξει συνολική απάντηση από την παράταξή μας. Ως εδώ πιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: