Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Συνθηκολόγηση Βερολίνου !...


Σε πανικό και στρατηγική αμηχανία βρίσκονται οι Μέρκελ - Σόιμπλε στο Βερολίνο. Θυμίζουν τον μεγάλο Γερμανό φιλόσοφο Χέγκελ, που όταν στα βαθιά του γεράματα κάποιοι μαθητές τόλμησαν να του πουν «δάσκαλε, αυτά που λέτε δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» απάντησε με τη φράση: «Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα»!

Η κρίση είναι σοβαρή, γιατί το δυσκολότερο πρόβλημα για έναν επαγγελματία της πολιτικής είναι να απεγκλωβιστεί από τις δικές του άκαμπτες και αδιαπραγμάτευτες ρητορικές δεσμεύσεις. Σε μεγέθυνση πολύ πιο δραματική, η κυβέρνηση Μέρκελ ζει το ψυχόδραμα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, που το 1992 στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εγκλωβίσθηκε στο «όχι στην ονομασία Μακεδονία και τα παράγωγά της» για την ΠΓΔΜ.

Στην έγκυρη ιστοσελίδα Euro Ιntelligence, προχθές Δευτέρα, το πρώτο θέμα-είδηση ήταν ότι ο Σόιμπλε συνιστά στον Ραχόι να αποφύγει ή να καθυστερήσει στη χειρότερη περίπτωση την προσφυγή στον Μόνιμο Μηχανισμό (ESM), ενώ την ίδια στιγμή η γαλλική ηγεσία πιέζει τη Μαδρίτη να υπογράψει το αναγκαίο για την προσφυγή Μνημόνιο εδώ και τώρα...

Τι καλύτερη απόδειξη χρειάζεται για να πεισθούμε ότι στο Βερολίνο πήραν το μήνυμα: Η υπογραφή δεσμεύσεων μνημονιακού τύπου από την Ισπανία ανοίγει τον δρόμο για fast truck εφαρμογή των αποφάσεων Ντράγκι πριν καν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου και εξουδετερώνει προληπτικά κάθε ελιγμό -όπως η επιφύλαξη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης για τη συνταγματικότητα του δικαιώματος της ΕΚΤ να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά.

Η Ισπανία από μόνη της σε λίγους μήνες θα έχει κάψει το πλαφόν των 190 δισ. που έθεσε ως όριο το Συνταγματικό Δικαστήριο και θα αρχίσει να αντλεί χρήματα με αγορά των ομολόγων της από την ΕΚΤ. Ετσι, στην πράξη θα πρέπει ή να αυξήσει εδώ και τώρα το πλαφόν των 190 δισ., ζητώντας την έγκριση της Μπούντεσταγκ και προκαλώντας θύελλα στον κυβερνητικό συνασπισμό, είτε να αφήσει ανενόχλητο τον Ντράγκι χωρίς τις απειλές για ενδεχόμενο βέτο από το Συνταγματικό Δικαστήριο τον Ιανουάριο, όταν θα δημοσιευθεί το πλήρες και νομικά αιτιολογημένο κείμενο της απόφασης.

Ετσι δεν χρήζει περαιτέρω ερμηνείας η επιφύλαξη του Βερολίνου και η σπουδή του Παρισιού για εδώ και τώρα προσφυγή της Μαδρίτης στον Μόνιμο Μηχανισμό. Οσο γρηγορότερα αποφασίσει ο Ραχόι να πιει το πικρό ποτήρι τόσο γρηγορότερα θα συνθηκολογήσει πλήρως το Βερολίνο μπροστά στη νέα πραγματικότητα.

Μια ματιά στον γερμανικό οικονομικό Τύπο δίνει την εικόνα πανικού που έχει καταλάβει την πολιτική, τραπεζική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας μπροστά στην τραπεζική ένωση που προωθεί ο Ντράγκι. Στη Γερμανία επιδοτούνται σκανδαλωδώς και με εξωτραπεζικούς όρους οι βιομηχανίες :

Παράδειγμα η Bayerische Landesbank του Μονάχου, που δανείζει την ΒΜW με επιτόκιο 1%! Επιπλέον, η δανειοδότηση του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρήσεων γίνεται σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, καθώς το νομικό καθεστώς οικογενειακής επιχείρησης δεν υποχρεώνει σε δημοσίευση ισολογισμού. Επιπροσθέτως, μέλη διοικητικών συμβουλίων γερμανικών τραπεζών από τις μεγαλύτερες μέχρι τις μεσαίες και τις μικρές είναι ταυτόχρονα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, δηλαδή ταυτόχρονα δανειστές και δανειζόμενοι !

Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση της εγγύησης καταθέσεων, θα είναι ένα σκληρό πλήγμα στη γερμανική υπεροχή-προβάδισμα έναντι των εταίρων της. Δίχως υπερβολή, μια απότομη μετάπτωση από τον θρίαμβο στο Σεντάν στον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο του 1870 στην ταπείνωση της Συνθήκης των Βερσαλλιών του 1919.

Πικρό ποτήρι.
Δεν χρήζει περαιτέρω ερμηνείας η επιφύλαξη του Βερολίνου και η σπουδή του Παρισιού για εδώ και τώρα προσφυγή της Μαδρίτης στον Μόνιμο Μηχανισμό.
Οσο γρηγορότερα αποφασίσει ο Ραχόι να πιει το πικρό ποτήρι τόσο συντομότερα θα συνθηκολογήσει πλήρως το Βερολίνο μπροστά στη νέα πραγματικότητα.




www.logoplokies.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: