Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Σε μεγάλη απόγνωση οι έμποροι.



Ο τζίρος των καταστημάτων βουλιάζει, με αποτέλεσμα αυτά να κλείνουν και ο κόσμος να μένει στον δρόμο. Τον Ιούνιο ο τζίρος έπεσε 10,6%, ενώ και οι εκπτώσεις που ακολούθησαν αποδείχτηκαν παρηγοριά στον άρρωστο.

Ο κλάδος του εμπορίου πληρώνει το βαρύ τίμημα της μνημονιακής πολιτικής, με τις πωλήσεις να κατρακυλούν συνεχώς και τις επιχειρήσεις 

χωρίς ρευστότητα και αντοχές να κατεβάζουν ρολά η μία μετά την άλλη, αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες εργαζομένους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, στα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν βάλει λουκέτο 160.000 επιχειρήσεις.

Η νέα μεγάλη μείωση κατά 10,6% που σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιούνιο του 2012 δεν κάνει πλέον εντύπωση, αφού οι καταναλωτές κόβουν μέχρι και τις δαπάνες για την αγορά τροφίμων.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), ο όγκος πωλήσεων στα καταστήματα τροφίμων -μικρά και μεγάλα- κινήθηκε πτωτικά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 8,2%.

Σύμφωνα με στοιχεία του Euromonitor International, η ελληνική αγορά τροφίμων από το 2009 καταγράφει υποχώρηση στον όγκο πωλήσεων πολύ μεγαλύτερη από τις άλλες αγορές του ευρωπαϊκού Νότου. Προκύπτει ότι το 2007 στην Ελλάδα κατεγράφη αύξηση 5% στον όγκο πωλήσεων στο λιανεμπόριο τροφίμων και 2,1% το 2008, ενώ το 2009, όταν η κρίση έχει αρχίσει να εδραιώνεται, αρχίζει η υποχώρηση. Ετσι από -0,6% το 2009 έφτασε το -10,2% το 2010 και το -11,2% το 2011.

Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στους κλάδους των επίπλων, των ηλεκτρικών ειδών και του οικιακού εξοπλισμού, που τον Ιούνιο εμφάνισαν μείωση 25,1% (-18,5% στο εξάμηνο).

Τη μαύρη εικόνα συμπληρώνουν τα άδεια καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Η πτώση του όγκου πωλήσεων τον Ιούνιο έφτασε στο 24,4% τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου η υποχώρηση αγγίζει το 22,9%.

Υποχώρησαν (30%) οι πωλήσεις στις εκπτώσεις

Ο προβληματισμός των εμπόρων για τις κουτσουρεμένες πωλήσεις τον Ιούνιο, παρά το μεγάλο κύμα προσφορών από τα καταστήματα, έγινε απόγνωση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, την περίοδο δηλαδή των καλοκαιρινών εκπτώσεων που τελείωσαν τυπικά χθες. Οχι μόνο δεν κατάφεραν να ανακτήσουν τα χαμένα λόγω της αναιμικής κατανάλωσης τους προηγούμενους μήνες, αλλά υπέστησαν μεγαλύτερες απώλειες. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κάνει λόγο για υποχώρηση πωλήσεων της τάξης του 30% στις εκπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι χάθηκε τζίρος 1 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, η μείωση του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στο 50%, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας.

www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: