Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

''Αποχωρεί'' από τον Λιμένα Ηγουμενίτσας το Δημόσιο. Είναι ψηλά στη λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις.

limani hgoumenitsa


«Γκάζι» για τις αποκρατικοποιήσεις από τον Γ. Στουρνάρα, ο οποίος από το βήμα της Βουλής έστειλε μήνυμα στους υπουργούς να κινηθούν σε ρυθμούς «fast track» και να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες αγνοώντας το πολιτικό κόστος.

«Η ακινησία είναι μεγάλο πρόβλημα. Οι υπουργοί έχουν στα χέρια τους όπλα, αρκεί να μη φοβούνται το πολιτικό κόστος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της ακρόασης στην επιτροπή ΔΕΚΟ της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Υπογράμμισε μάλιστα πως οι αποκρατικοποιήσεις είναι μέσο κυρίως αναπτυξιακό, καθώς -όπως είπε- για «κάθε ευρώ που έρχεται επενδύονται τρία».

Το μοντέλο αυτό άλλωστε υποστηρίζει και ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Τ. Αθανασόπουλος λέγοντας πως για το Ελληνικό αν γίνει μία επένδυση της τάξεως των 6 δισ. ευρώ, αυτό θα έχει θετική επίπτωση στην οικονομία κατά 12 έως 18 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Εμίρη θα δημιουργηθούν 9.000-10.000 νέες θέσεις εργασίας από την πρώτη κιόλας μέρα της επένδυσης.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία εξασφαλίζεται η νομική συμμόρφωση των διατάξεων της συστατικής πράξης του ΤΑΙΠΕΔ με τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει ρητά τις περιπτώσεις και τη διαδικασία παροχής γνώμης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Επίσης στο πλαίσιο ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού η κυβέρνηση προχωρά στην επίσπευση της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, διασφαλίζοντας πρωτίστως το δημόσιο συμφέρον.

Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου υπεγράφη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας. Η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί από πλευράς Δημοσίου από τη λειτουργία ρυθμιστικών ανεξάρτητων αρχών, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: