Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Αποδόμηση εργασιακών και ασφαλιστικού απαιτούν πεισματικά οι τροϊκανοί.


Ούτε βήμα δεν φαίνεται να κάνουν πίσω οι τροϊκανοί από την απαίτησή τους για περικοπές συντάξεων, αύξηση ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, μειωμένες αποζημιώσεις απολύσεων, 6ήμερη εργασία, απολύσεις στο Δημόσιο, πολύπλευρη μείωση πραγματικών αμοιβών και fast track ιδιωτικοποιήσεις. Στο ίδιο "μήκος κύματος" που κινήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για σκληρά μέτρα, παρέμειναν και χθες οι απαιτήσεις των Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς στη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Η κατ' αρχήν περικοπή 6 δισ. ευρώ σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα είναι ειλημμένη απόφαση και απομένει να οριστικοποιηθεί η σύνθεση του συνολικού πακέτου. Είναι προφανές όμως ότι, μη καταλήγοντας σε συμφωνία για το πακέτο κυβέρνηση και τρόικα ούτε χθες, ο διάλογος παρατείνεται χρονικά ώς το σημείο που θα καλλιεργείται η εντύπωση πως το ελληνικό Δημόσιο ξεμένει από ρευστότητα, με όλα τα παρεπόμενα τρομολαγνικά σενάρια που επαναλαμβάνονται σταθερά από το 2010 και που καταλήγουν σε λήψη ακόμη σκληρότερων μέτρων.

Στη χθεσινή συζήτηση, ζητήθηκε η πλήρης αποδιάρθρωση συνολικά της αγοράς εργασίας, παρ' ότι δεν προκύπτει κανένα δημοσιονομικό όφελος. Όπως επίσης απαιτήθηκαν περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδοματα ύψους 6 δισ. ευρώ. Ανυποχώρητοι έδειξαν κατ' αρχήν οι επικεφαλής ελεγκτές της τρόικας για το θέμα της ποσοτικοποίησης της σύλληψης της φοροδιαφυγής, αφήνοντας ωστόσο κάποιο "παραθυράκι" πως, από τη "σύλληψη" των 3 δισ. ευρώ που εισηγήθηκε το υπουργείο Οικονομικών, μπορούν να δικαιολογήσουν ένα ποσό από αυτά, εφόσον βεβαίως τους υποβληθούν συγκεκριμένες και όχι αόριστες προτάσεις για το πώς θα εντοπισθούν και με ποιες διασταυρώσεις τα υψηλά εισοδήματα από τα οποία ελπίζεται είσπραξη άνω των 2 δισ. ευρώ.
Παρά τις εξελίξεις αυτές όμως, μετά τη σύσκεψη ο μεν Ματίας Μορς (Ε.Ε.) μίλησε για "εποικοδομητική" συζήτηση, ο Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) μίλησε (εξερχόμενος πάντως αποδοκιμάστηκε από τους ένστολους, που είχαν νωρίτερα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών για τα ειδικά μισθολόγια) για «καλή συνάντηση», ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δήλωσε πως «υπήρξε πρόοδος, ακόμη είναι νωρίς να πούμε κάτι».
Σημειώνεται ότι στο αυριανό Eurogroup στη Λευκωσία το κύριο αντικείμενο θα είναι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και έτσι δεν θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση των μέτρων από τον Γ. Στουρνάρα. Ενδεχομένως, θα παρουσιαστεί ένα γενικό πλαίσιο. Έτσι, η ελληνική οικονομία θα αποτελέσει το κυρίως θέμα της ατζέντας στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί.

Alpha: Απέτυχαν οι προβλέψεις της τρόικας

Απολύσεις στο Δημόσιο ζητεί η Alpha Bank, η οποία θεωρεί λανθασμένες τις εκτιμήσεις της τρόικας. Όπως επισημαίνει, η τρόικα εκτιμούσε τον Φεβρουάριο του 2012 ότι τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης το 2012 δεν θα υπερβούν τα 86 δισ. ευρώ και ότι θα είναι μειωμένα κατά -2,4% έναντι του 2011. Τα αποτελέσματα στο 7μηνο δείχνουν ότι η τρόικα έχει υποεκτιμήσει σημαντικά τα έσοδα, που ήταν αυξημένα κατά 0,6% στο 7μηνο και αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 1,5% το 2012 ως σύνολο. Αν συμβεί αυτό, τότε τα έσοδα θα ανέλθουν στα 89 δισ. ευρώ το 2012, δηλαδή θα είναι κατά 3 δισ. ευρώ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πρωτογενείς δαπάνες της. Η τρόικα προέβλεπε τον Φεβρουάριο μείωσή τους κατά -5,1% το 2012. Ωστόσο, η πτώση τους στο 7μηνο διαμορφώθηκε στο -8,1% και αναμένεται να διαμορφωθεί στο -7,0% το 2012 ως σύνολο. Προσθέτει ακόμη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει κάνει απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Όπως σημειώνει, αν δεν απολυθεί κανείς, τότε θα μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα τόσο πολύ που πολλοί εργαζόμενοι θα τον εγκαταλείψουν μόνοι τους. Η διαφορά, όπως αναφέρει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της, θα είναι ότι, ενώ στην πρώτη περίπτωση θα απολυθούν όσοι είναι υπεράριθμοι, στη δεύτερη θα φύγουν οι καλύτεροι. Αυτοί που έτσι κι αλλιώς είναι σε θέση να βρουν εργασία τόσο στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Προχωρά η ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ

Δρομολογούνται από την κυβέρνηση οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου η έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Σημειώνεται ότι, εάν πωληθεί το 29%, το Δημόσιο θα κατέχει περίπου 5% του Οργανισμού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, «η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012.
Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη είναι:
1. Έγκριση του τελικών συμβατικών κειμένων για την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος έκδοσης κρατικών λαχείων σε ιδιώτες επενδυτές.
2. Έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ.
3. Έναρξη της Β' φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου έκτασης 500 στρεμμάτων στην περιοχή της Κασιόπης Κέρκυρας".

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: