Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Σάρκα και οστά παίρνει πλέον η ιδέα για την ένταξη του Ζαγορίου στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού της Ουνέσκο.

Αρχείο:Zagori Vikos gorge Oxia towards Vikos.jpg


Πρόκειται για πρωτοβουλία των τοπικών φορέων, από την οποία η ευρύτερη περιοχή θα έχει πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, σε περίπτωση που ο στόχος επιτευχθεί. Η ιδέα «γεννήθηκε» με την ίδρυση του συλλόγου «Ζαγορισίων Κοινότητα» και ήταν ο αποκλειστικός στόχος στον ένα χρόνο λειτουργίας του νεοσύστατου διοικητικού συμβουλίου. Οι επαφές με τους τοπικούς φορείς ξεκίνησαν πέρσι το φθινόπωρο και από την Πέμπτη το βράδυ υπάρχει η «πολιτική ομπρέλα» της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ομόφωνα το σώμα υιοθέτησε την εισήγηση της δημοτικής αρχής, την οποία έκανε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αγγελική Αγγέλη. Να σημειωθεί, πάντως, πως την περασμένη άνοιξη η ιδέα του συλλόγου παρουσιάστηκε σε ένα άτυπο δημοτικό συμβούλιο και αφού νωρίτερα δημοτική αρχή και Περιφέρεια Ηπείρου είχαν δηλώσει τη στήριξή τους. Εξ αρχής υπέρ της ιδέας τάχθηκε και ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου Στέργιος Βέργος. 

Καλή αρχή
Η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καταδεικνύει τη σημασία που οι φορείς του Ζαγορίου δίνουν στην προστασία της περιοχής αλλά και στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Πρόκειται για «μια καλή αρχή» και η ένταξη της περιοχής στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορεί να αποτελέσει μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Στη χτεσινή συνεδρίαση διευκρινίστηκε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω απαγορεύσεις από αυτές που ήδη ισχύουν στην περιοχή με βάση το προεδρικό διάταγμα Ζαγορίου και τους όποιους περιορισμούς θέτει η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) του Εθνικού Πάρκου.
Ζητούμενο, πλέον, παραμένει η σύνταξη του φακέλου και αυτό θα το επωμιστούν πολλοί τοπικοί φορείς. Την πρωτοβουλία των διαδικασιών θα αναλάβει ο δήμος Ζαγορίου και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα επιδιωχθεί η συγκρότηση της ειδικής επιστημονικής ομάδας που θα αναδείξει την παγκόσμια πολιτιστική αξία της περιοχής. Οι φορείς που στηρίζουν την προσπάθεια εμφανίζονται βέβαιοι ότι η ένταξη της περιοχής στην Ουνέσκο θα σηματοδοτήσει τη διεθνή αναγνώριση του Ζαγορίου και θα αυξηθεί κατακόρυφα το τουριστικό ρεύμα.

Σύμπνοια και συνεργασία 
«Η περιοχή έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής», επισήμανε στην παρέμβασή του ο γραμματέας του συλλόγου «Ζαγορισίων Κοινότητα» Γιάννης Αυλωνίτης, ενώ ο Θουκυδίδης Παπαγεωργίου, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καπεσόβου και μέλος του συλλόγου, αναφέρθηκε στους ιδρυτικούς στόχους και στο γενικότερο όραμα για το Ζαγόρι. Ζητούμενο, πάντως, προκειμένου να προχωρήσει η προσπάθεια είναι να «υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία» όλων των φορέων.
«Πρόκειται για σημαντικό εγχείρημα και μακάρι να ευοδωθεί» ανέφερε στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου, ενώ ο Βασίλης Σπύρου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «το Ζαγόρι έχει όλα τα χαρακτηριστικά και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε». Θετικές ήταν και οι επισημάνσεις όλων των δημοτικών συμβούλων, παρά τις όποιες επιφυλάξεις που διατύπωσαν για τη σημερινή κατάσταση της περιοχής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Ορισμένοι, μάλιστα, ζήτησαν να υπάρχει ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο ανά εξάμηνο χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία. 

www.agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: