Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Η Μέρκελ, η σιδηρά κυρία λιώνει... για την Ελλάδα


«H σιδηρά κυρία του 4ου Ράιχ»: είναι ένας από τους χαρακτηρισμούς που έχουν δοθεί στην Άγκελα Μέρκελ, την Γερμανίδα καγκελάριο. Παρόλα αυτά, η κα. Μέρκελ φαίνεται να έχει μια νέα εικόνα. Εξωτερικά είναι ίδια: το καμηλό ταγέρ, το ίδιο κούρεμα, το ίδιο κολιέ. Εσωτερική είναι η αλλαγή: από ότι φαίνεται η κα. Μέρκελ ανακάλυψε την συμπόνια! «Το να δείχνεις μια ανθρώπινη πλευρά πάντα λειτουργεί», σχολίασε ο Κλάους - Πίτερ Σάουπνερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας δημοσκοπήσεων «Emnid». Θα είναι, όμως, αυτό αρκετό για να αλλάξει την εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη; 


Η μεγάλη ανατροπή στην συμπεριφορά της Άγκελα Μέρκελ γίνεται αισθητή από τα λόγια της, που δεν χαρακτηρίζονται πλέον από την μέχρι τώρα γνωστή ψυχρότητα. «Η Ιταλία έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και τα μέτρα θα αποφέρουν καρπούς», είπε στην συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, ενώ συμπλήρωσε πως «πέρασα όμορφα εδώ μαζί σας»! Πλέον η Γερμανίδα καγκελάριος δεν μιλά μόνο για εκθέσεις της τρόικα ή για μέτρα λιτότητας. Αναγνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι υπερχρεωμένες χώρες για να ορθοποδήσουν. Στα θέματα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους παραμένει σταθερή στις απόψεις της χρησιμοποιώντας όμως έναν πιο συμβουλευτικό τόνο.

Πιθανώς το καλοκαίρι, στις διακοπές της, να είχε στόχο να αλλάξει την διεθνή της εικόνα, που ήταν κατεστραμμένη: Σε Ελλάδα και Ιταλία, κυκλοφορούσαν μονταρισμένες φωτογραφίες που έδειχναν την κα. Μέρκελ με στολή Ναζί, που είχαν ως τίτλο «το 4ο Ράιχ» και άλλα παρόμοια. Ακόμη και στην Βρετανία, ο New Statesman δημοσίευσε μια γκραβούρα που την παρομοίαζε με τον «Εξολοθρευτή» και την χαρακτήριζε ως την πιο επικίνδυνη πολιτικό στην Ευρώπη. Ο Μάριο Μόντι, δε, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο SPIEGEL, είχε δηλώσει πως παρατηρεί «έντονα αρνητικό λαϊκό αίσθημα απέναντι στους Γερμανούς και κυρίως στην ίδια την καγκελάριο».

Για την κακή της εικόνα ευθύνεται κυρίως η ίδια. Σε προεκλογική της ομιλία, εν όψει των εθνικών εκλογών της Γερμανίας, τον επόμενο χρόνο, ανέφερε ότι οι λαοί του Νότου θα πρέπει να δουλεύουν περισσότερο και να κάνουν λιγότερες διακοπές. Αυτές οι δηλώσεις, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έχει χειριστεί την κρίση στην ευρωζώνη, έχουν ως αποτέλεσμα η δημοτικότητά της να αυξηθεί στην Γερμανία. «Όμως, η αρνητική διάθεση που προκαλεί στους υπόλοιπους Ευρωπαίους μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και κατά συνέπεια στην εσωτερική πολιτική της χώρας», φοβούνται στους επιχειρηματικούς κύκλους της Γερμανίας.
Η μεγάλη αλλαγή της Άγκελα Μέρκελ φάνηκε την περασμένη Παρασκευή όταν υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Το ύφος της και η υποδοχή που προετοίμασε διέφεραν κατά πολύ από εκείνο που είχε όταν περίμενε τον Γιώργο Παπανδρέου. «Τότε ήταν σαν διευθύντρια σχολείου που μαλώνει έναν κακό μαθητή», σχολιάζει το SPIEGEL. Σε τηλεοπτική συνέντευξή της μάλιστα, αναφορικά με την Ελλάδα είπε ότι τρέφει αισθήματα βαθύτατου σεβασμού για τις θυσίες των Ελλήνων και πως σπαράζει η καρδιά της όταν βλέπει ανθρώπους να χάνουν μισθούς και επιδόματα. Η ίδια, μάλιστα, είπε ότι «η Ελλάδα και η Γερμανία ενώνονται με δεσμούς φιλίας», ενώ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα που είχε παρευρεθεί σε μια καμπάνια του επιχειρηματικού κύκλου της Γερμανίας με θέμα «Θέλω την Ευρώπη», δήλωσε ότι «μιλούν στην καρδιά μου αυτοί οι άνθρωποι που μάχονται για την Ευρώπη».
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μια ελληνική χρεοκοπία δεν είναι μακριά, την ίδια στιγμή που η κα. Μέρκελ προσπαθεί να επιτύχει μια πιο δυνατή πολιτική συνοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο στόχος της είναι όχι απλά η Γερμανία να ασκεί δριμύτατη κριτική απέναντι στην Ελλάδα αλλά να αποτελέσει την δύναμη που θα βγάλει την ζώνη του κοινού νομίσματος από την άβυσσο. Ο Κλάους - Πίτερ Σάουπνερ σχολιάζει επ' αυτού ότι «η Άγκελα Μέρκελ συμπεριφέρεται πολύ διπλωματικά ώστε να μην ταυτιστεί με σκληροπυρηνικούς».

Η επιτυχία στο εγχείρημά της, όμως, δεν είναι δεδομένη. Οι συνεργάτες της, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος μπορεί να έχουν ρίξει τους τόνους αναφορικά με την Ελλάδα, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο και από την πλευρά της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ένωσης, αφού ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος ξέσπασε ενάντια στην Ελλάδα, μόλις πρόσφατα. Η Γερμανίδα καγκελάριος αμέσως αποστασιοποιήθηκε, γεγονός που επέτρεψε στον Μανφρεντ Γκουλνερ, επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων «Forsa Institute», να συμπεράνει ότι «συνειδητά προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από όσους τρέφουν ανθελληνικά αισθήματα. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να γίνει αντιληπτή διαφορετικά από τους ευρω-λαϊκιστές γιάπηδες».

Η Άγκελα Μέρκελ γνωρίζει ότι κάθε τέτοιο φαινόμενο μπορεί να καταστρέψει τις προσπάθειές της, ειδικά όταν ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «δημιουργία νέων σχέσεων», Τα Νέα έγραψαν πως «ο πάγος έσπασε», ενώ η Καθημερινή έκανε λόγο για «ρήγμα στο τοίχος του Βερολίνου».

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: