Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Τραγική η κατάσταση με τα βιβλία των σχολείων στη Βόρειο Ήπειρο - Λείπει το 70% των τίτλων.


Δέκα μέρες από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και η κατάσταση εφοδιασμού των μειονοτικών σχολείων με βιβλία είναι περισσότερο από τραγική. Σύμφωνα με δασκάλους (που ζητούν να μην αναφερθούν τα ονόματα από φόβο «κυρώσεων» από τις διευθύνσεις παιδείας, κυρίως αυτή του Αργυροκάστρου που εκτελεί χρέη «χωροφύλακα») στα δημοτικά και τα εννιάχρονα λείπει σχεδόν το 70 % των τίτλων των βιβλίων.


Η κυβέρνηση Μπερίσα αν και έχει κουβαλήσει στο υπουργείο Παιδείας τον κυβερνητικό Ζήση Λούτση, δεν μπόρεσε και φέτος να απαλύνει το πρόβλημα έλλειψης βιβλίων. Μάλιστα παίζει αδιάντροπα και το προπαγανδιστικό χαρτί καθώς ο Λούτσης , παρόντος και του Τσάμη υφυπουργού και και στέλεχος του PDIU Adrian Thana, δήλωσε κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο σχολείο «Αντέμ Σέμε» πως «για πρώτη φορά φέτος λύθηκε το «χρόνιο» πρόβλημα των βιβλίων για τις ελληνικές τάξεις και σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές όπου οι μαθητές έγραφαν σημειώσεις, φέτος υπάρχουν όλα τα βιβλία εκτός από 2-3 τίτλους που πρόκειται να έρθουν σύντομα.»

Ιδιαίτερα φέτος το πρόβλημα με τα βιβλία έγινε πιο οξύ καθώς το υπουργείο Παιδείας, παραβιάζοντας το νόμο, ανέθεσε σε εντελώς ανέμπειρα άτομα τη συγγραφή καινούργιων βιβλίων για τη μειονότητα. Οι συνέπειες ήδη φαίνονται, καθώς δεν είναι λίγοι οι δάσκαλοι που θεωρούν αυτά τα βιβλία εντελώς ακατάλληλα για τη διδασκαλία. Μάλιστα ορισμένοι κάνουν λόγο πως πρέπει να συγκροτηθεί μια άτυπη επιτροπή για τον έλεγχο καταλληλότητας, καθώς αυτοί που έκριναν και εξέδωσαν τα βιβλία δεν κινήθηκαν από παιδαγωγικά-επιστημονικά κριτήρια, αλλά από εξυπηρέτηση συμφερόντων ανθρώπων που το αλβανικό κράτος έχει «εγκαταστήσει» στο χώρο της μειονότητας.

Στην υπόθεση των βιβλίων δεν είναι άμοιρες ευθυνών και οι ελληνικές διπλωματικές αρχές, καθότι ενθάρρυναν κατά κάποιο τρόπο, τη βιαστική συγγραφή και εκτύπωση αυτών των βιβλίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: