Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Θρησκευτική πανήγυρης στον ιστορικό ιερό ναό της Παναγίας Λαμποβίτισας στο Θεσπρωτικό, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2012.

Με την δέουσα εκκλησιαστική ευλάβεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί η θρησκευτική πανήγυρης στον ιστορικό ιερό ναό της Παναγίας Λαμποβίτισας στο Θεσπρωτικό το Σάββατο όπου η εκκλησία μας τιμά το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο εορτασμός θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή στις 7:30 το απόγευμα με τον μέγα εσπερινό, ενώ το Σάββατο ανήμερα της γιορτής θα ψαλεί ο όρθρος και η θεία λειτουργία και αμέσως μετά θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας.

 Στο τέλος θα προσφερθεί καφές και αναψυκτικά στο Συνεταιρισμό Γυναικών Θεσπρωτικού

Ιερός Ναός Παναγίας Λαμποβίτισας










Ιερός Ναός Παναγίας Λαμποβίτισας, "το Γενέσιον της Θεοτόκου", η κεντρική εκκλησία Θεσπρωτικού.

Κτίστηκε το 1794 επί Αλή Πασά Ιωαννίνων, υπάρχει επιγραφή σε κεραμικό με το έτος 1429 προερχόμενη από την προηγούμενη εκκλησία που κατεδαφίστηκε (μετόχι).

Αγιογραφήθηκε στα 1797 από το συνεργείο του αγιογράφου Ιωάννου ιερέως και Στεργίου ιερέως εκ χωρίου Κορύτιανης Ιωαννίνων. Οι αγιογραφίες του είναι πρωτότυπες. Περίφημο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του (εκ Κωνσταντινούπολης). Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου στο πανηγύρι του Λελόβου.

Παλιότερα ήταν Μονή με υψηλό περίβολο μέχρι προπολεμικά. Ο ναός κτίστηκε σε αντικατάσταση προϋπάρχοντος αρχαιότερου και μικρότερου ναού.

Η ονομασία του Θεσπρωτικού μέχρι το 1927 ήταν Λέλοβα. Η τοπική παράδοση αναφέρεται σε συνοίκηση δύο μικρότερων χωριών από τα δύο άκρα του χωριού. Ως πιθανή αρχή της συνοίκησης των δύο ακραίων αρχαιότερων χωριών (απάνω και κάτω μαχαλάς σήμερα) μπορεί να θεωρηθεί η εποχή καταστροφής της πόλεως Λάμποβο στη Βόρειο Ήπειρο, από όπου προέρχεται και η πολιούχος εικόνα του χωριού. 

Το χώρο της σημερινής Παναγίας Λαμποβίτισας στο κέντρο του χωριού κατείχε η ομώνυμη μονή, μετόχι της φημισμένης σταυροπηγιακής μονής του Λαμπόβου.

http://www.epirusgate.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: